Αρχική Διάστημα Όλα όσα επιφυλάσσει το 2022 για τα ταξίδια στο διάστημα

Όλα όσα επιφυλάσσει το 2022 για τα ταξίδια στο διάστημα

0
Αστροναύτης - Διάστημα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η φετινή χρονιά υπόσχεται να είναι σημαντική για την εξερεύνηση του διαστήματος, με αρκετά μεγάλα προγράμματα να φτάνουν στο σημείο εκτόξευσης τους επόμενους 12 μήνες. Οι ΗΠΑ πρόκειται να επιστρέψουν στη Σελήνη, αναλαμβάνοντας μια σειρά αποστολών με σκοπό να δημιουργήσουν μια σεληνιακή αποικία εκεί σε λίγα χρόνια. Η Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσει τον διαστημικό της σταθμό Tiangong, ενώ η Ευρώπη και η Ρωσία θα επιχειρήσουν να προσγειώσουν διαστημόπλοια στον Άρη, έχοντας αποτύχει σε κάθε προηγούμενη προσπάθεια. Η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν επίσης προγραμματιστεί να πραγματοποιήσουν μια σειρά αποστολών στο διάστημα.

Πύραυλοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο πανίσχυρο νέο διαστημικό σύστημα εκτόξευσης SLS της NASA. Αυτός είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που έχει σχεδιάσει ποτέ και έχει κατασκευαστεί για να μεταφέρει αστροναύτες στο φεγγάρι και πέρα ​​από αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος εξερεύνησης του βαθέος διαστήματος της υπηρεσίας Artemis. Με αυτές τις αποστολές, η NASA σκοπεύει να ανοίξει ξανά το ηλιακό σύστημα για έρευνα από ανθρώπους – αντί για ρομπότ – και να μεταφέρει τακτικά αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια.

Η πρώτη εκτόξευση του προγράμματος έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, όταν ένας πύραυλος SLS – με ύψος πάνω από 90 μέτρα – θα μεταφέρει μια μη επανδρωμένη κάψουλα Orion σε μια τροχιά που θα εισέλθει σε μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Στην πιο κοντινή του απόσταση, το διαστημόπλοιο θα σαρώσει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης πριν πετάξει στα ύψη 65.000 χιλιομέτρων πάνω από αυτό, μια απόσταση που θα το οδηγήσει πιο μακριά από τη Γη από ό,τι έχει πετάξει ποτέ οποιοδήποτε διαστημόπλοιο κατασκευασμένο για ανθρώπους.

Κυρίως, το Orion – σχεδιασμένο να μεταφέρει μεταξύ 4 και 6 αστροναυτών όταν είναι πλήρως λειτουργικό – θα εξοπλιστεί με μια ευρωπαϊκή μονάδα σέρβις που θα παρέχει την ισχύ και την πρόωση της κάψουλας για ελιγμούς σε τροχιά. Αυτό θα δώσει στον κατασκευαστή του – τον ​​Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος – την ευκαιρία να γίνει βασικός εταίρος σε μελλοντικές αποστολές Artemis. Εάν η αποστολή του Φεβρουαρίου πετύχει, θα πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι με πλήρωμα γύρω από το φεγγάρι το 2024 και θα ακολουθήσει προσγείωση στη Σελήνη το 2025 – ένα κενό 53 ετών από τότε που το Apollo 17, η τελευταία αποστολή με πλήρωμα σε φεγγάρι, έπεσε στην κοιλάδα Taurus-Littrow τον Δεκέμβριο του 1972.

Αυτή τη φορά το πλήρωμα θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μια γυναίκα και η αποστολή θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός προγράμματος με στόχο τη δημιουργία μιας σεληνιακής αποικίας όπου οι αστροναύτες θα εργάζονται σε πολύμηνες αποστολές και θα αναπτύσσουν τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μελλοντικές αποικίες στον Άρη. Ένας πρωταρχικός στόχος για το πρώτο σεληνιακό φυλάκιο είναι ο κρατήρας Shackleton, κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης, ο οποίος πιστεύεται ότι περιέχει δεξαμενές πάγου. Το νερό όχι μόνο θα παρέχει πολύτιμη τροφή στους αστροναύτες, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί ως πηγή υδρογόνου και οξυγόνου –με ηλεκτρόλυση– που μπορούν να συνδυαστούν ως καύσιμο πυραύλων.

Το φεγγάρι

Ως μέρος των προετοιμασιών της για την ίδρυση μιας σεληνιακής αποικίας, η Nasa θα ξεκινήσει επίσης ένα τεράστιο πρόγραμμα αποστολών ρομπότ μέσω της πρωτοβουλίας της υπηρεσίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εμπορικές υπηρεσίες σεληνιακού ωφέλιμου φορτίου (CLPS). Αυτό θα περιλαμβάνει την αποστολή ενός στολίσκου διαστημοπλοίων ρομπότ στη Σελήνη, με τις πρώτες αποστολές να ξεκινούν φέτος. Κατασκευασμένοι από ιδιωτικές εταιρείες με την υποστήριξη της NASA, αυτοί οι ανιχνευτές θα προσπαθήσουν να χαρτογραφήσουν υπόγεια κοιτάσματα νερού, να μελετήσουν το βαθύ εσωτερικό του φεγγαριού και να απελευθερώσουν ρομπότ για να ερευνήσουν την επιφάνεια της Σελήνης. Η νεοσύστατη διαστημική εταιρεία Astrobotic θα στείλει το πρόσφατα σχεδιασμένο προσεδαφιστή Peregrine στο Lacus Mortis – «τη λίμνη του θανάτου» – μια πεδιάδα από βασαλτικούς βράχους στο βορειοανατολικό τμήμα της Σελήνης. Θα μεταφέρει 11 διαφορετικά ωφέλιμα φορτία οργάνων και θα ακολουθήσει μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η Intuitive Machines, η οποία στέλνει ένα διαστημόπλοιο με 6 ωφέλιμα φορτία στο Oceanus Procellarum, τον Ωκεανό των Καταιγίδων.

Άλλες 12 αποστολές CLPS έχουν προγραμματιστεί για τα επόμενα 3 χρόνια, αν και ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Nasa, Thomas Zurbuchen, έχει προειδοποιήσει ότι αυτές οι ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες προσπάθειες αντιμετωπίζουν η καθεμία υψηλό κίνδυνο αποτυχίας. Μέχρι και οι μισές θα μπορούσαν να πάνε στραβά, είπε πρόσφατα.

Επιπλέον, η Ρωσία και η Ινδία σχεδιάζουν και οι δύο να εκτοξεύσουν τους δικούς τους σεληνιακούς προσεδαφιστές το επόμενο έτος, ενώ η Νότια Κορέα έχει προγραμματίσει να τοποθετήσει έναν δορυφόρο σε τροχιά σελήνης για να μελετήσει τη σύνθεση των ορυκτών της.

Άρης

Το κυνήγι της εξωγήινης ζωής θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα φέτος με την εκτόξευση της κοινής ευρωπαϊκής-ρωσικής αποστολής ExoMars, η οποία θα προσγειώσει ένα ρομπότ Rover στο Oxia Planum, μια πεδιάδα πλάτους 200 χιλιομέτρων στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. . Το Rover – που πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα χημικό και πρωτοπόρο του DNA – θα εφοδιαστεί με ένα τρυπάνι ικανό να ανιχνεύει αρκετά πόδια κάτω από την επιφάνεια του Άρη, όπου ελπίζεται ότι θα επιβιώσουν πρωτόγονες μορφές ζωής ή τουλάχιστον τα υπολείμματα εξαφανισμένων οργανισμών. Το Rover βάρους 300 κιλών κατασκευάστηκε από την Airbus Defense and Space, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Stevenage. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου και το touchdown αναμένεται στις 10 Ιουνίου 2023.

Ωστόσο, οι ελπίδες επιτυχίας για την αποστολή διαφυλάσσονται, καθώς ούτε η Ρωσία ούτε η Ευρώπη είχαν τύχη να προσγειωθούν στον Άρη. 19 ρωσικές και σοβιετικές αποστολές και δύο ευρωπαϊκές προσπάθειες για προσγείωση στον κόκκινο πλανήτη απέτυχαν – συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού προσγειωτή Schiaparelli, ο οποίος προοριζόταν να είναι μια δοκιμαστική εκτέλεση για την τρέχουσα αποστολή ExoMars, αλλά συνετρίβη στον πλανήτη το 2016.

Αστεροειδή

Εύκολα η πιο θεαματική αποστολή στους αστεροειδείς θα είναι η προσπάθεια της NASA να δοκιμάσει ένα αμυντικό σύστημα κατά των αστεροειδών για τη Γη. Το διαστημόπλοιο δοκιμής διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών (Dart) που εκτοξεύτηκε πέρυσι, θα συντριβεί στο φεγγάρι Δήμορφος τον Σεπτέμβριο. Περνώντας στον στόχο του στα 24.000 χιλιώμετρα/ώρα, ο ανιχνευτής των 600 κιλών – το μέγεθος ενός μικρού αυτοκινήτου – θα προσπαθήσει να αλλάξει την τροχιά του Δήμορφου, ενός κομματιού βράχου στο μέγεθος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, γύρω από τον μητρικό του αστεροειδή, τον Δίδυμο.

Εάν πετύχει, η Nasa και άλλες διαστημικές υπηρεσίες θα ενθαρρυνθούν να ακολουθήσουν την αποστολή αναπτύσσοντας ένα σκάφος που θα μπορούσε να εκτρέψει έναν μεγαλύτερο αστεροειδή που θα κατευθύνεται προς τη Γη – και έτσι να αποτρέψει μια πρόσκρουση τύπου Αρμαγεδδώνα, λένε οι αστρονόμοι. Εάν ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Δήμορφου συντριβεί στη Γη, θα πυροδοτούσε μια έκρηξη ισοδύναμη με 400-600 μεγατόνους TNT. «Μια πόλη όπως το Μανχάταν θα εξαφανιζόταν εντελώς», είπε η Έλενα Άνταμς, μηχανικός συστημάτων του Dart, στο περιοδικό Science. «Αυτό είναι για να δείξουμε μια τεχνική για να σώσουμε τον κόσμο».

Η Nasa έχει σχέδια για πολλές άλλες αποστολές αστεροειδών το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης του ανιχνευτή Psyche. Το διαστημικό σκάφος, που έχει προγραμματιστεί να απογειωθεί τον Αύγουστο, θα επισκεφθεί έναν αστεροειδή που ονομάζεται 16 Psyche, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο υπολειπόμενος πυρήνας ενός πλανήτη. Αυτό το τεράστιο κομμάτι νικελίου και σιδήρου είναι τα υπολείμματα μιας βίαιης σύγκρουσης με ένα άλλο αστρονομικό αντικείμενο που απογύμνωσε τα εξωτερικά στρώματα του πλανήτη και άφησε εκτεθειμένα τα μεταλλικά σπλάχνα του. Η μελέτη του 16 Psyche θα δώσει στους επιστήμονες μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να εξετάσουν έναν πλανητικό πυρήνα. Θα τους δώσει επίσης την ευκαιρία να εξερευνήσουν έναν νέο τύπο κόσμου – αυτόν που είναι κατασκευασμένος από μέταλλο.

Ανθρώπινη διαστημική πτήση

Η Boeing θα προσπαθήσει να φέρει την κάψουλα του πληρώματος Starliner σε τροχιά, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Μια πτήση του 2019 απέτυχε να φτάσει στο σταθμό και μια άλλη προσπάθεια πέρυσι ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή όταν οι βαλβίδες καυσίμου δεν άνοιξαν. Η Boeing σχεδιάζει τώρα να εκτοξεύσει ένα Starliner χωρίς πλήρωμα στις αρχές του 2022, ακολουθούμενο από μια δοκιμαστική πτήση με αστροναύτες αργότερα μέσα στο έτος. Στη συνέχεια, η κάψουλα θα χρησιμοποιηθεί – μαζί με το διαστημόπλοιο Crew Dragon του SpaceX – για να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS.

Από την πλευρά της, η Κίνα αναμένεται να ολοκληρώσει τον διαστημικό σταθμό Tiangong – Heavenly Palace – μετά την εκτόξευση της πρώτης από τις τρεις κύριες μονάδες της, την Tianhe, τον Απρίλιο. Οι ενότητες Mengtian και Wentian θα προστεθούν φέτος. Η Κίνα έχει δηλώσει ότι ελπίζει να διατηρήσει τον διαστημικό της σταθμό – ο οποίος είναι σημαντικά μικρότερος από τον ISS – να κατοικείται συνεχώς από τρεις αστροναύτες για τουλάχιστον μια δεκαετία. Ένα βασικό καθήκον για τα μέλη του πληρώματος θα είναι η εξυπηρέτηση του διαστημικού τηλεσκοπίου Xuntian, το οποίο θα εκτοξευτεί το 2024 και το οποίο θα περιφέρεται σε τροχιά με τον σταθμό Tiangong. Εξοπλισμένο με έναν καθρέφτη περίπου ίδιου μεγέθους με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τα καθήκοντα του Xuntian θα περιλαμβάνουν έρευνες της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας καθώς και του σχηματισμού και της εξέλιξης των γαλαξιών.

Διαστημικός τουρισμός

Η Blue Origin (που ιδρύθηκε από τον Jeff Bezos) και η Virgin Galactic (που δημιουργήθηκε από τον Richard Branson) πέτυχαν και οι δύο να ξεκινήσουν παρθενικές υποτροχιακές πτήσεις πέρυσι όπου και οι δύο λένε ότι αναμένουν να ξεκινήσουν τακτικές αποστολές το 2022, προσφέροντας σε ομάδες τουριστών λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας πριν επιστρέψουν στη Γη.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαφήμιση