Αρχική Ειδήσεις Σουδάν: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ

Σουδάν: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αμπντάλα Χάμντοκ

0
SUDAN EGYPT DIPLOMACY
Ο πρώην πρωθυπουργός του Σουδάν, Abdalla Hamdok Εικόνα: ASHRAF SHAZLY / AFP Getty images
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Αμπντάλα Χάμντοκ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός του Σουδάν την Κυριακή 2 Ιανουαρίου, μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής στη χώρα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά τη δολοφονία τριών διαδηλωτών στο Χαρτούμ από τις δυνάμεις ασφαλείας, αφού είδε την αποτυχία του να αποτρέψει την κλιμάκωση και δεν έχει κανέναν έλεγχο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Η παραίτησή του επιβεβαιώνει τον θάνατο της πολιτικής συμφωνίας του της 21ης ​​Νοεμβρίου με τον Ανώτατο Διοικητή του Σουδανικού Στρατού Abdel Fattah al-Burhan.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχτηκε την αποτυχία του να φέρει τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε μια ενιαία πολιτική γραμμή που θα του επέτρεπε να σχηματίσει κυβέρνηση  όπως είχε συμφωνηθεί στη συμφωνία του με τον Αλ Μπουρχάν. «Έχω προσπαθήσει όσο μπορώ για να αποφύγω τη χώρα μας από τον κίνδυνο να γλιστρήσει στην καταστροφή», είπε.

Πρόσθεσε ότι μίλησε με όλες τις συνιστώσες της μετάβασης για την ιστορική ευθύνη που πρέπει να φέρουν. Επίσης, υπογράμμισε ότι «ο λαός είναι η απόλυτη κυρίαρχη εξουσία» και οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να συμμορφωθούν με τη θέλησή τους.

Για αρκετές ημέρες ήταν σαφές ότι ο Hamdok θα παραιτηθεί καθώς συνειδητοποίησε τη λαϊκή απόρριψη της συμφωνίας του με τον Burhan και ότι δεν έλαβε την υποστήριξη των Δυνάμεων για Ελευθερία και Αλλαγή.

Το άλλο κομβικό στοιχείο για τον ίδιο που οδήγησε στην παραίτηση του ήταν ότι σχεδίαζε τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους υπουργούς των ενόπλων ομάδων. Όμως, οι τελευταίοι απέρριψαν την ιδέα να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Επίσης, γίνεται σαφές γι’ αυτόν ότι οι πραξικοπηματίες δεν έχουν καμία πρόθεση να δεσμευτούν στη συμφωνία που υπογράφηκε μαζί του, καθώς συνεχίζουν να συλλαμβάνουν ακτιβιστές και να χρησιμοποιούν βάναυση βία για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.

Οι πρώτες δηλώσεις και αντιδράσεις μετά την παραίτηση

«Αποφάσισα να ανακοινώσω την παραίτησή μου, να δώσω τόπο σε άλλους», είπε ο κ. Χάμντοκ, πρώην οικονομολόγος του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, καθώς συνεχίζονται εδώ κι εβδομάδες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης πολιτών-στρατιωτικών θεωρητικά υπό την ηγεσία του, που συναντούν αιματηρή καταστολή.

Η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Ιατρών, οργάνωση-συνιστώσα του κινήματος κατά της στρατιωτικής χούντας, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια επέμβασης για να διαλυθεί πλήθος που διαδήλωνε στην Ομντουρμάν, τη δίδυμη πόλη της πρωτεύουσας Χαρτούμ. Με τους νέους θανάτους, ο αριθμός των πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά το πραξικόπημα έφθασε τους τουλάχιστον 57.

Σε απάντηση στην παραίτηση του Χάμντοκ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τους Σουδανούς να καταλήξουν σε συναίνεση για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της πολιτικής διακυβέρνησης.

«Ο επόμενος πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο του Σουδάν θα πρέπει να διοριστούν σύμφωνα με τη συνταγματική διακήρυξη για την επίτευξη των στόχων του λαού για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη», ανέφερε το Γραφείο Αφρικανικών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε tweet που αναρτήθηκε μετά την ανακοίνωση της παραίτησης.

Επίσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ στον σουδανικό λαό στο αίτημά του για δημοκρατία και προέτρεψε να σταματήσει η βία κατά των διαδηλωτών.

Το χρονικό της παραίτησης

Ο στρατός του Σουδάν κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου. Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της διεθνούς και της εσωτερικής πίεσης, η χούντα αποφάσισε κατόπιν να επαναφέρει στο αξίωμα τον ανατραπέντα πρωθυπουργό Χάμντοκ την 21η Νοεμβρίου. Η επιστροφή του όμως δεν τερμάτισε την αναταραχή.

Δυνάμει της συμφωνίας ανάμεσα στον κ. Χάμντοκ και τον επικεφαλής των πραξικοπηματιών, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, ο πρωθυπουργός σχημάτισε κυβέρνηση με μέλη πολίτες. Όμως ο στρατηγός αλ Μπουρχάν παρέμεινε συμπρόεδρος της.

Το συμβούλιο που ηγείται στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης συμπεριλαμβάνει αρκετά στελέχη του στρατού, που κατηγορούνται για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για διαφθορά.

Η επιστροφή του κ. Χάμντοκ δεν σταμάτησε τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά των παρεμβάσεων του στρατού στα πολιτικά πράγματα. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες περί «προδοσίας» από μεγάλο μέρος του κινήματος διαμαρτυρίας. Στο χθεσινό του διάγγελμα, ο ίδιος προειδοποίησε πως η ίδια η «επιβίωση» της χώρας «απειλείται».

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές ποιος θα τον αντικαταστήσει. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι στρατηγοί κρατούν πλέον ξανά μόνοι το τιμόνι της χώρας.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν χθες συνθήματα όπως «οι στρατιώτες στους στρατώνες» και «η εξουσία στον λαό». Στο φόντο, νεαροί με μοτοσικλέτες συνόδευαν το πλήθος. Διαδραματίζουν ρόλο τραυματιοφορέων σε κάθε κινητοποίηση, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας απαγορεύουν στα ασθενοφόρα να παραλαμβάνουν τραυματίες.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν το 2022 να γίνει «χρονιά συνέχισης της αντίστασης» και απαίτησαν δικαιοσύνη για τους δεκάδες νεκρούς μετά το πραξικόπημα, καθώς επίσης και για τους 250 και πλέον νεκρούς πολίτες κατά τη διάρκεια της «επανάστασης» του 2019, όταν η χώρα απαλλάχτηκε από τον Όμαρ Ελ Μπασίρ, που άσκησε την εξουσία με σιδηρά πυγμή για κάπου τριάντα χρόνια.

Με πληροφορίες από aljazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση