Αρχική COVID-19 Κυριακίδη: Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

Κυριακίδη: Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας

0
kyriakides
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις από άλλα μέρη του κόσμου ότι με την μετάλλαξη Όμικρον δίνουμε την τελευταία μας μάχη με την πανδημία, η Ευρώπη ακολουθεί μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση. Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούν να προβλέψουν εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας.

«Έχουμε δει πολλές ανατροπές σε όλη αυτή την πανδημία. Επομένως, δεν θα κάνω προβλέψεις για το πότε και αν αυτό θα είναι το τελευταίο κύμα ή όχι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια πέτυχαν», είπε.

Εμβόλια: προστατεύουν αλλά δεν αποτρέπουν

Η Κυριακίδου τόνισε ότι τα εμβόλια όντως προστατεύουν αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση.

«Αλλά γνωρίζουμε ότι συνολικά μειώνουν τις πιθανότητες μόλυνσης και φυσικά έναντι σοβαρών ασθενειών. Επομένως, πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο COVID είναι απίθανο να εξαφανιστεί από μόνος του. Και μέχρι να γίνει ενδημικός [ιός] σε κάποιο στάδιο, πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους γύρω μας και μέσω των στρατηγικών εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στην ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, είπε ότι συνειδητοποιήσαμε ότι οι παραλλαγές είναι μια «πάντα παρούσα απειλή» για την επιστροφή στην κανονικότητα και μπορούν να αλλάξουν την πορεία της πανδημίας πολύ γρήγορα. «Και δυστυχώς, αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», είπε.

Η Όμικρον δεν είναι μια ήπια μετάλλαξη

Η Επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα την ανάγκη εμβολιασμού για την προστασία των συστημάτων υγείας της Ευρώπης καθώς αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή κατάσταση με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον.

«Η Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια όσον αφορά στην μόλυνση του ατόμου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια μετάλλαξη, εξακολουθεί να παραμένει ένας επικίνδυνος ιός. Το τεράστιο βάρος των αριθμών που βλέπουμε είναι αρκετό για να επιβαρύνει σημαντικά – δυνητικά τα συστήματα υγείας», είπε.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών, για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αρκετούς νεότερους ασθενείς και ιδιαίτερα παιδιά που εισέρχονται σε νοσοκομεία.

Η Κυριακίδου περιέγραψε μια «πολύ ανησυχητική κατάσταση» λόγω της συνύπαρξης της Όμικρον με τη Δέλτα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απότομη αύξηση που βλέπουμε στα κρούσματα, και όπως προβλέπει το ECDC, αναμένουμε να δούμε αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία σε πολλές χώρες, ιδίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων και ιδιαίτερα των παιδιών. Αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι στην πραγματικότητα είχαμε σταθερότητα στους αριθμούς για έξι εβδομάδες του ποσοστού θανάτων και των εισαγωγών στις ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Οι μη εμβολιασμένοι θα «υποφέρουν» περισσότερο

Περίπου το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο, περίπου το 45% έχει κάνει αναμνηστική δόση και μετά την έγκριση των παιδιατρικών εμβολίων, το 23% των ατόμων κάτω των 18 ετών έχει μερικώς εμβολιαστεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Κυριακίδου, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αρκετά υψηλό επίπεδο εμβολιασμού στην ΕΕ για να μας προστατεύσει από την Όμικρον.

«Γίνεται επίσης όλο και πιο σαφές ότι τα κράτη μέλη που θα υποφέρουν περισσότερο είναι εκείνα που έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», προειδοποίησε.

Αναφερόμενη στις πέντε θεραπείες για τον COVID-19 που έχουν ήδη εγκριθεί, είπε ότι μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά σε όσους έχουν πληγεί από τον COVID-19 και την επόμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) είναι πιθανό να εγκρίνει το Paxlovid από την Pfizer ενώ το Molnupiravir από τη Merck αναμένεται τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι κανείς δεν πρέπει να πιστεύει ότι θα πρέπει να περιμένει ένα καλύτερο εμβόλιο για τον COVID-19 στο μέλλον.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εμβολιαστούμε και να κάνουμε αναμνηστικές δόσεις τώρα. Και το καλύτερο εμβόλιο είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα».

«Προσαρμοσμένα» εμβόλια

Ερωτηθείσα από την EURACTIV για τη συζήτηση σχετικά με ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο για να στοχεύει συγκεκριμένα την Όμικρον ή ένα εμβόλιο που θα στοχεύει πολλές παραλλαγές, είπε ότι «καμία επιλογή δεν πρέπει να αποκλειστεί».

«Αν μάθαμε κάτι από αυτή την πανδημία είναι ποτέ να μην λέμε ποτέ. Η σημαντική ανάπτυξη του εμβολίου βρίσκεται συνεχώς σε εξέλιξη. Και εάν και όταν υπάρξει τελική απόφαση για το πώς θα προσαρμοστεί αυτό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο EMA θα το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό και μόλις ληφθούν τα απαραίτητα δεδομένα».

Είπε ότι σύμφωνα με την επιστήμη οι τρεις δόσεις του εμβολίου προστατεύουν ισχυρά από τη νοσηλεία και τον θάνατο.

«Και πιθανώς τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε εάν χρειάζεται να αλλάξουμε τη σύνθεση των τρεχόντων εμβολίων και να διερευνήσουμε διαφορετικές επιλογές και εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποκτήσουμε ένα εμβόλιο όσο το δυνατόν ευρύτερο».

«Και πάλι, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η σύσταση για μια νέα σύνθεση εμβολίου θα λάβει υπόψη τη μεταβαλλόμενη επιδημιολογική εικόνα και την πιθανή ανάγκη προσαρμογής, θα είμαστε έτοιμοι», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Euractiv/Σαράντης Μιχαλόπουλος

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση