Αρχική Περιβάλλον Τα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία

Τα σχέδια της Επιτροπής για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία

0
EU
Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε ότι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος θα συζητηθεί διεξοδικά κατά την επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Στρασβούργο στις αρχές Φεβρουαρίου. Εικόνα: OLIVIER HOSLET/EPA-EFE
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen,gr

Τα κράτη μέλη επιθυμούν να εντείνουν τις συνομιλίες για τη δέσμευση του άνθρακα στη γεωργία υπό τη γαλλική προεδρία της ΕΕ, δεδομένης της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.

Γεωργία άνθρακα

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τη Δευτέρα (17 Ιανουαρίου), οι υπουργοί Γεωργίας των κρατών μελών χαιρέτισαν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της γεωργίας με άνθρακα – ένα σύνολο πρακτικών που αποσκοπούν στη δέσμευση άνθρακα στα εδάφη των γεωργικών εκτάσεων – το οποίο αποτελεί επίσης μία από τις κύριες προτεραιότητες της Γαλλίας κατά την προεδρία της στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ.

Το θέμα της γεωργίας άνθρακα αφορά επίσης «το πώς οι γεωργοί μπορούν ακόμη περισσότερο να υπερασπιστούν το κλίμα» – όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Ζυλιέν Ντενορμαντί πριν από τη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι, εκτός από τους ωκεανούς, ο περισσότερος άνθρακας παγκοσμίως δεσμεύεται στο έδαφος.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο στόχος θα είναι να διασφαλιστεί ότι το θέμα θα αποκτήσει «σημασία σε όλα τα κράτη μέλη» – όπως δήλωσε ο Ντενορμαντί.

Βιώσιμοι κύκλοι άνθρακα

Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του τομέα θα συζητηθεί διεξοδικά κατά την επικείμενη άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Στρασβούργο στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ενώ επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα εργαλείο πολιτικής για την πιστοποίηση ή την παροχή κινήτρων για την απομάκρυνση άνθρακα στη γεωργία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε σχετικά μέτρα πολιτικής σε μια πρόσφατη ανακοίνωση για τους βιώσιμους κύκλους άνθρακα που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Διαδικασία πιστοποίησης

Οι εθνικοί υπουργοί σκοπεύουν να εγκρίνουν επίσημα συμπεράσματα σχετικά με την ανακοίνωση, ιδίως την προβλεπόμενη διαδικασία για την πιστοποίηση της απομάκρυνσης άνθρακα, κατά τη συνάντησή τους τον Μάρτιο – όπως δήλωσε ο Ντενορμαντί.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι τάχθηκε υπέρ της καλλιέργειας άνθρακα. Υποσχέθηκε, μάλιστα, να προωθήσει το θέμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι αγρότες θα αποζημιώνονται επαρκώς.

Η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο νομικού πλαισίου για την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα μέχρι το τέλος του έτους.

Στήριξη από Γερμανία

Οι προσπάθειες της Γαλλίας να προωθήσει το θέμα βρήκαν ισχυρή υποστήριξη από τον Γερμανό υπουργό Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.

«Η γεωργία και η δασοκομία έχουν καθοριστική σημασία όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για την προστασία του κλίματος» – όπως δήλωσε ο πράσινος πολιτικός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο.

Η καλλιέργεια άνθρακα, πρόσθεσε, είναι «μια μεγάλη ευκαιρία» για τους αγρότες, επειδή προσφέρει μια πρόσθετη, αξιόπιστη πηγή εισοδήματος.

Άλλα κράτη μέλη χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές τα σχέδια της Επιτροπής.

«Πιστεύουμε ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων, παρέχοντας ταυτόχρονα στους αγρότες μας μια νέα πηγή εισοδήματος» – όπως δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Σάμουελ Βαλτσάν.

Κόστος και χρηματοδότηση

Ωστόσο, ο Βαλτσάν προειδοποίησε ότι μια πολιτική αποθήκευσης άνθρακα μπορεί να είναι οικονομικά δαπανηρή και να συνεπάγεται υψηλό διοικητικό φόρτο.

«Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, θα πρέπει να αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης πέρα και πάνω από την ΚΑΠ», πρόσθεσε.

Ο Επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι κάλεσε τα κράτη μέλη να αφιερώσουν μέρος της χρηματοδότησής τους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ για την παροχή κινήτρων για γεωργικές πρακτικές που περιέχουν άνθρακα.

Στα οικολογικά καθεστώτα του εθνικού στρατηγικού σχεδίου που εστάλη στην Επιτροπή στις 29 Δεκεμβρίου, η Ισπανία έχει ήδη εισαγάγει ορισμένες γεωργικές πρακτικές που σχετίζονται με τον άνθρακα «όπως η εντατική βόσκηση, η γεωργία διατήρησης και η φυτοκάλυψη στην περίπτωση των ξυλωδών καλλιεργειών», όπως εξήγησε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας.

«Χρειαζόμαστε άμεσα κίνητρα για να αντισταθμίσουμε το κόστος της διαχείρισης της γης και του εδάφους που θα απαιτηθεί από τους γεωργούς» – όπως δήλωσε ο Ισπανός Πλάνας.

Ο Βαλτσάν πρόσθεσε ότι θα ήταν «σημαντικό να διασφαλιστεί η διαφάνεια στο σύστημα πιστωτικών μονάδων άνθρακα».

Ο Ολλανδός υπουργός Χενκ Σταϊνχάουερ, από την άλλη πλευρά, προειδοποίησε ότι «οι προσπάθειες για την αναβάθμιση της απομάκρυνσης και αποθήκευσης άνθρακα δεν θα πρέπει να υπονομεύουν τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».

Ο Σταϊνχάουερ επανέλαβε έτσι την κριτική των περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον κίνδυνο να γίνουν μια δικαιολογία για τους ρυπαίνοντες ώστε να καθυστερήσουν τη δράση για το κλίμα.

ΠΗΓΗ: Euractiv

Διαφήμιση