Αρχική Ειδήσεις Κάμερες και φράχτες για τους λύκους στην Πάρνηθα – Εντείνονται οι περιπολίες

Κάμερες και φράχτες για τους λύκους στην Πάρνηθα – Εντείνονται οι περιπολίες

0
lykos geran de klerk unsplash
Geran de Klerk / Unsplash
Διαφήμιση

Την ένταση των περιοπολιών στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, αποφάσισαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία περιβαλλοντικών οργανώσεων και συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου εμπλοκής λύκων σε ανθρώπινες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή.

Η διαχείριση του φαινομένου έχει απασχολήσει εδώ και καιρό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, στο τριετές Σχέδιο Δράσης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που έχει καταρτιστεί, περιλαμβάνεται η εκπόνηση και υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν τη χθες, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι του ΟΦΥΠΕΚΑ, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχοινιά και προστατευόμενων περιοχών Σαρωνικού Κόλπου, καθώς και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», αποφασίστηκαν μέτρα άμεσης υλοποίησης.

Το πλαίσιο άμεσης δράσης

  • Εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον Εθνικό Δρυμό.
  • Σε συνδυασμό με τις περιπολίες θα διαμοιράζονται στους επισκέπτες φυλλάδια με χρήσιμες οδηγίες, αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια, καθώς και την απαγόρευση εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του είδους.
  • Δημιουργία και προβολή στα μέσα πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικού σποτ για την ενημέρωση των πολιτών.
  • Εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας από το επιστημονικό προσωπικό της Οργάνωσης «Καλλιστώ» για θέματα διαχείρισης περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη της άγριας πανίδας.
  • Επιπλέον, μεσοπρόθεσμα θα συγκροτηθούν ειδικές ομάδες κρούσης από υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
lykos brianna r unsplash
Brianna R / Unsplash

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ζητηθεί χρηματοδότηση και αναμένεται έγκριση για δράσεις που προάγουν την συνύπαρξη λύκου-ανθρώπου, όπως κάμερες παρακολούθησης και αποτρεπτικούς φράχτες,  μέσω του χρηματοδοτικού προγράμμτος Life.

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠυκνή χιονόπτωση σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Ζαγόρι – Όλο το οδοιπορικό του «Διομήδη»
Επόμενο άρθροΕμφύτευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο σε παγκόσμια πρώτη