Αρχική Ειδήσεις Εμφύτευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο σε παγκόσμια πρώτη

Εμφύτευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο σε παγκόσμια πρώτη

0
heart philstarlife
Εμφύτευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο University of Maryland School of Medicine/AFP
Διαφήμιση

Αμερικανοί χειρουργοί εμφύτευσαν επιτυχώς μια καρδιά από γενετικά τροποποιημένο γουρούνι σε άνθρωπο, όπως ανακοίνωσε χτες Δευτέρα 10 Ιανουαρίου η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022 και αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι μια καρδιά ζώου μπορεί να επιβιώσει σε έναν άνθρωπο χωρίς άμεση απόρριψη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ιατρικής σχολής.

Ο 57χρονος ασθενής, Ντέιβιντ Μπένετ, είχε κριθεί μη κατάλληλος για μεταμόσχευση, λόγος για τον οποίο παρακολουθείται προσεκτικά για να διαπιστωθεί πώς λειτουργεί το νέο όργανο στο σώμα του.

«Εχω να επιλέξω μεταξύ θανάτου και αυτής της μεταμόσχευσης. Θέλω να ζήσω. Ξέρω ότι είναι μια άσφαιρη τουφεκιά στον αέρα, αλλά είναι η τελευταία μου ευκαιρία» είχε δηλώσει μια μέρα πριν το χειρουργείο.

Ο Μπένετ, ο οποίος πέρασε τους τελευταίους μήνες κλινήρης σε μηχάνημα υποστήριξης, πρόσθεσε: «Ανυπομονώ να σηκωθώ από το κρεβάτι αφού αναρρώσω».

Ακατάλληλος για συμβατική μεταμόσχευση

Μόλις την παραμονή Πρωτοχρονιάς χορηγήθηκε στον 57χρονο ασθενή άδεια έκτακτης ανάγκης για το χειρουργείο, αφού είχε κριθεί ακατάλληλος για συμβατική μεταμόσχευση.

«Αυτή ήταν μια επαναστατική χειρουργική επέμβαση και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της κρίσης έλλειψης οργάνων», δήλωσε ο Bartley Griffith, ο οποίος μεταμόσχευσε χειρουργικά την καρδιά του χοίρου.

«Προχωρούμε προσεκτικά, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η πρώτη στον κόσμο χειρουργική επέμβαση θα προσφέρει μια σημαντική επιλογή για τους ασθενείς στο μέλλον».

Ο χοίρος-δότης του Bennett ανήκε σε ένα κοπάδι που είχε υποβληθεί σε διαδικασία γενετικής επεξεργασίας για να αποκλείσει ένα γονίδιο που παράγει ένα συγκεκριμένο σάκχαρο, το οποίο διαφορετικά θα είχε πυροδοτήσει μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση και θα οδηγούσε σε απόρριψη οργάνου.

Η προετοιμασια του χοίρου έγινε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Revivicor, η οποία είχε ήδη παραχωρήσει την νεφρό του ζωου, για  μεταμόσχευση σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο.

Η καρδιά κρατήθηκε σε μηχάνημα για να διατηρηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση,  όπου χρησιμοποιήθηκε ένα επίσης νέο φάρμακο καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να αποτραπεί η απόρριψη του οργάνου.

Είναι μια πειραματική θεραπεία που παρασκευάζεται από την Kiniksa Pharmaceuticals.

pig banner01
University of Maryland School of Medicine

ξενομεταμόσχευση ή δωρεά οργάνων

Περίπου 110.000 Αμερικανοί περιμένουν αυτήν τη στιγμή για μεταμόσχευση οργάνου και περισσότεροι από 6.000 ασθενείς πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν το κάνουν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Για να καλύψουν τη ζήτηση, οι γιατροί ενδιαφέρονται εδώ και πολύ καιρό για τη λεγόμενη ξενομεταμόσχευση ή δωρεά οργάνων μεταξύ ανθρώπου και ζώων, με τα πειράματα να ξεκινούν από τον 17ο αιώνα.

Η πρώιμη έρευνα επικεντρώθηκε στη συλλογή οργάνων από πρωτεύοντα, όπως στην περίπτωση νεογέννητου βρέφους που «δέχτηκε» την καρδιά μπαμπουίνου το 1984, αλλά επέζησε μόνο 20 ημέρες.

Σήμερα, οι βαλβίδες καρδιάς χοίρου χρησιμοποιούνται ευρέως στον άνθρωπο και το δέρμα χοίρου εμβολιάζεται σε ανθρώπινα θύματα εγκαυμάτων.

Οι χοίροι είναι οι ιδανικοί δότες λόγω του μεγέθους τους, της ταχείας ανάπτυξής τους και των μεγάλων γέννων τους και του γεγονότος ότι έχουν ήδη εκτραφεί ως πηγή τροφής.

 

Με  πληροφορίες από University of Maryland School of Medicine και Sciencealert

Διαφήμιση