Αρχική Διάστημα Αστεροειδής ενός χιλιομέτρου περνάει «ξυστά» από τη Γη

Αστεροειδής ενός χιλιομέτρου περνάει «ξυστά» από τη Γη

0
space
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ UNSPLASH/Guillermo Ferla
Διαφήμιση

Αστεροειδής ενός χιλιομέτρου θα περάσει στις 18 Ιανουαρίου σε απόσταση σχεδόν δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων, περίπου πενταπλάσια από την απόσταση Γης-Σελήνης, από τον πλανήτη μας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA και του Caltcech.

Ο μεγάλος διαστημικός βράχος με την ονομασία «7482 (1994 PC1)» κινείται με ταχύτητα 70.415 χιλιομέτρων την ώρα και δεν θα ξαναπλησιάσει τόσο κοντά  τη Γη στον αιώνα αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμοι της NASA. Το 1933 είχε πλησιάσει τη Γη, σε απόσταση μόλις  1,1 εκατ. χλμ., ενώ δεν θα ξαναβρεθεί τόσο κοντά έως το 2105.

Τι είναι οι αστεροειδείς

Οι αστεροειδείς είναι διαστημικοί βράχοι, υπολείμματα του πρώιμου ηλιακού συστήματος, όταν η γειτονιά μας ήταν γεμάτη με αντικείμενα σαν αυτά. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αστεροειδείς, αλλά μόνο ένα υποσύνολο από αυτούς περνά αρκετά κοντά στη Γη για να ονομαστούν αντικείμενα κοντά στη Γη «NEO». Το 7482 (1994 PC1) είναι επομένως πολύ τυπικό για τις αρκετές δεκάδες τυπικές γήινες πτήσεις που αναφέρονται από τα μέσα ενημέρωσης κάθε χρόνο.

Οποιοιδήποτε αστεροειδείς ή κομήτες, οι οποίοι ορίζονται ως παγωμένοι διαστημικοί βράχοι που ακολουθούνται από μια ουρά, βρίσκονται σε απόσταση 1,3 αστρονομικών μονάδων (120,9 εκατομμύρια μίλια ή 194,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα) και πληρούν τις προϋποθέσεις ως NEO, λέει η NASA.

Ο διαστημικός οργανισμός είχε εντολή από το Κογκρέσο να αναζητήσει και να αναφέρει τουλάχιστον το 90% όλων των NEO 460 πόδια (140 μέτρα) και άνω, μέχρι το τέλος του 2020, σε συνέχεια ενός προηγούμενου αιτήματος για εύρεση ακόμη μεγαλύτερων αντικειμένων.

Δεν έχουμε επικείμενους αστεροειδείς να ανησυχούμε τώρα, αλλά η NASA συνεχίζει την αναζήτηση προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές μελλοντικές απειλές.

steroid

Αποτροπή «επίθεσης» αστεροειδή στη Σελήνη

Η NASA εκτόξευσε πρόσφατα τον Double Asteroid Redirection Test (DART) που θα επιδιώξει να αλλάξει την πορεία ενός αστεροειδούς προς τη σελήνη το φθινόπωρο του 2022.

Μια άλλη αποστολή, που ονομάζεται OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer ), είναι καθ’ οδόν από τον αστεροειδή Bennu με ένα δείγμα αστεροειδούς, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με μελλοντικές μελέτες σύνθεσης αστεροειδών και για μέτρα αμυντικής βοήθειας.

Όσον αφορά την αναζήτηση νέων αστεροειδών, η NASA στοχεύει να πραγματοποιήσει μια αποκλειστική αποστολή στο διάστημα μέχρι το 2026, που ονομάζεται NEO Surveyor.

Ο οργανισμός προσδιορίζει την επίτευξη του Αμερικανικού Κονγκρέσο, για αναζήτηση του 90% όλων των NEO 460 πόδια (140 μέτρα) και άνω, μόλις την επόμενη δεκαετία της εκτόξευσης του NEO Surveyor.

Διαφήμιση