Αρχική Ειδήσεις Aπολίθωμα «θαλάσσιου δράκου» που έζησε πριν από 180 εκατ χρόνια

Aπολίθωμα «θαλάσσιου δράκου» που έζησε πριν από 180 εκατ χρόνια

0
Temnodontosaurus
Τo απολίθωμα του τεράστιου «θαλάσσιου δράκου» που ανακαλύφθηκε σε Βρετανικό φυσικό καταφύγιο.
Διαφήμιση

Τo απολίθωμα ενός τεράστιου «θαλάσσιου δράκου» ανακαλύφθηκε σε Βρετανικό φυσικό καταφύγιο, μήκους 10 μέτρων. Το μεγαθήριο, εποχής δεινοσαύρων, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο απολίθωμα ιχθυόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ιχθυόσαυροι ανήκουν σε μια εξαφανισμένη τάξη θαλάσσιων ερπετών που εξελίχθηκε κατά την Τριαδική περίοδο πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου. Είχαν μακρύ ρύγχος και έμοιαζαν με τα σημερινά δελφίνια.

Το εύρημα που ανήκε σε ένα μεγάλο είδος ιχθυόσαυρου, Temnodontosaurus trigonodon, το ανακάλυψε ο Τζο Ντέιβις, επικεφαλής της ομάδας διατήρησης στο Φυσικό Καταφύγιο του Ράτλαντ, τον Ιανουάριο του 2021.

Η ανακάλυψη του ιχθυόσαυρου

Ο Ντέιβις περπατούσε σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα μαζί με ένα συνάδελφό του όταν είδε κάτι που έμοιαζε με πήλινους σωλήνες, να προεξέχουν από τη λάσπη.  Εξοικειωμένος καθώς ήταν με οστά θαλάσσιων πλασμάτων, είχε βρει στο παρελθόν σκελετούς φαλαινών και δελφινιών, αμέσως διέκρινε ότι ότι έμοιαζαν με σπόνδυλους.

«Ακολουθήσαμε αυτό που αναμφισβήτητα έμοιαζε με σπονδυλική στήλη και ανακάλυψαμε κάτι που έμοιαζε με σαγόνι», δήλωσε παραδεχόμενος την έκπληξή τους. «Δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν το απολίθωμα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Η ανακάλυψη θα παρουσιαστεί σε μια βρετανική τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Digging for Britain», η οποία θα προβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα Τρίτη, (11/1) στο BBC Two.

Διαφήμιση