Αρχική Special Topics - 2 Άγρια Τριανταφυλλιά: Οι κορυφαίοι αντιγηραντικοί και θεραπευτικοί καρποί της

Άγρια Τριανταφυλλιά: Οι κορυφαίοι αντιγηραντικοί και θεραπευτικοί καρποί της

0
kynorodo votanokipos4
Διαφήμιση

Τις κορυφαίες θεραπευτικές ιδιότητες του άγριου τριαντάφυλλου και των καρπών του, των κυνόροδων, που έγιναν αντικείμενο μελέτης κορυφαίων επιστημόνων και σχεδόν λατρεύτηκαν από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους αλλά και τους Ινδιάνους Ομάχα της Αμερικής, αναλύει στο Ecozen η επιστημονική ομάδα του ΒΟΤΑΝΟΚΗΠΟΣ.

Αν, όπως επισημαίνεται, με ένα τριαντάφυλλο δείχνουμε τα συναισθήματά μας, με ένα κυνόροδο (άγριο τριαντάφυλλο) φροντίζουμε την υγεία και ευεξία του οργανισμού μας. Δεν είναι τυχαίο πως χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους για θεραπευτικούς σκοπούς και απολαμβάνει ευρείας χρήσης στη φαρμακοβιομηχανία.

Άγρια Τριανταφυλλιά και ο καρπός της, Κυνόροδο

Θεραπευτικό, θρεπτικό και κορυφαίο αντιγηραντικό!

Η αγριοτριανταφυλλιά – Rosa canina ανήκει στην οικογένεια Rosaceae και στο γένος των Ρόδων (Rosa). Θα την συναντήσουμε παντού στην Ελλάδα, από τα παράλια μέχρι και τα 1200 μέτρα υψόμετρο. Φύεται σχεδόν σε όλη την γη και το γένος Rosa περιλαμβάνει πάνω από 200 είδη, ενώ στη χώρα μας είναι περίπου 25. Γνωστότερα τα Rosa canina, rugosa, gallica, dumalis, hirtissima, rubiginosa, spinosissima, pimpinellifolia κλπ.

Είναι πολυετής, φυλλοβόλος θάμνος γεμάτος αιχμηρά αγκάθια και μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία μέτρα σε ύψος.  Ανθίζει την άνοιξη με άνθη λευκά ή ροζ σε διάφορους τόνους, ανάλογα με το είδος, έχουν 5 πέταλα με πάρα πολλούς στήμονες και ύπερους.

Ο καρπός της είναι πράσινος αρχικά και όταν ωριμάζει αρχίζει σιγά σιγά να κοκκινίζει.  Χρήσιμα μέρη είναι τα πέταλα από τα άνθη, οι καρποί και λιγότερο τα φυλλα. Τα άνθη συλλέγονται κατά την ανθοφορία (Απρίλιο – Μάιο) ενώ οι καρποί (κυνόροδα) από μέσα Αυγούστου στα πεδινά και όλο το φθινόπωρο σε μεγαλύτερο υψόμετρο. 

Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Ιστορικά στοιχεία

Σύμφωνα με τη Ελληνική μυθολογία το κυνόροδο στην αρχή ήταν λευκό. Κάποια στιγμή η θεά Αφροδίτη πήγε με γυμνά πόδια να σώσει τον Άδωνι από τα χέρια του Άρη, πάτησε την ακανθοφόρο ροδή και από το αίμα που έβγαλε έβαψε κόκκινους τους καρπούς. 

Οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν κυρίως για τα δαγκώματα των λυσσασμένων σκύλων (canine), απ’ όπου πιστεύεται ότι πήρε και το όνομά του (Rosa canina). 

Οι Ινδιάνοι Ομάχα της Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης σε λοιμώξεις, κρυολόγημα, πυρετό, στομαχικά προβλήματα, διάρροια, ενώ έπλεναν τα μάτια τους με τσάι κυνόροδων για την θεραπεία των φλεγμονών.

Στον Ευρωπαϊκό Μεσαίωνα το κυνόροδο χρησιμοποιήθηκε για καρδιαγγειακές παθήσεις και για την θεραπεία της αρθρίτιδας. 

Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Οι καρποί άγριου τριαντάφυλλου χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια και σε διαφορετικούς πολιτισμούς ως βρώσιμο φρούτο. Τις τελευταίες δεκαετίες αναγνωρίζεται ως πλούσια πηγή βιταμίνης C, όταν τρώγεται ωριμασμένο και ωμό αν και έχει δύσκολη γεύση αφού βγάζει μια στυφίλα. 

Συστατικά

Οι καρποί άγριου τριαντάφυλλου είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε λιπαρά οξέα, φυσικό ρετινοϊκό οξύ (Προβιταμίνη Α), τοκοφερόλες (Βιταμίνη Ε), Βιταμίνη Β2, Β3, C, D, Κ, αντιοξειδωτικά κτλ

Τα βασικά λιπαρά οξέα αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 90% της συνολικής του μάζας και συγκεκριμένα: Ωμέγα-3 (λινολενικό οξύ-περίπου 23%), Ωμέγα-6 (λινολεϊκό οξύ-περίπου 52%) και Ωμέγα-9 (ολεϊκό οξύ-περίπου 17%). Περιέχει επίσης βιοφλαβονοειδή (ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες), ριβοφλαβίνη (βοηθάει στην καλή κατάσταση των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος και του ήπατος), καροτίνη, κιτρικό οξύ, μηλικό οξύ, πολυφαινόλες, τανίνες, πηκτίνη κτλ.

Είναι πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων: ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου. Τα κυνόροδα είναι μία από τις πιο πλούσιες φυσικές πηγές βιταμίνης C. Tα 100γρ κυνόροδα περιέχουν 1000 με 2000mg βιταμίνης C, ανάλογα με την ωρίμανση τους, με το είδος της άγριας τριανταφυλλιάς και την περιοχή  που μεγαλώνει κτλ. 

Αναφέρεται ότι 3 καρποί του φυτού περιέχουν βιταμίνη C όση ένα πορτοκάλι. Βέβαια αυτή η ποσότητα της C υπάρχει στον φρέσκο καρπό και για να την πάρουμε πρέπει να τον φάμε ωμό. Το αποξηραμένο κυνόροδο  που πίνεται σε τσάι έχει ελάχιστη ως μηδενική βιταμίνη, αφού η υψηλή θερμοκρασία στο τσάι (σχεδόν 100οC), την «εξαφανίζει»!

Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Θεραπευτικές χρήσεις – Ιδιότητες

Το Κυνόροδο, έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, λειτουργεί ως τονωτικό και δυναμωτικό του οργανισμού σε περίπτωση εξάντλησης και έλλειψης βιταμινών. Βοηθάει να αντιμετωπίσουμε  τον πυρετό, τον βήχα, το άσθμα,  τα κρυολογήματα, την γρίπη, τις ιώσεις και τις λοιμώξεις βελτιώνοντας την άμυνα του οργανισμού και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας.

Είναι καθαρτικό, αποτοξινωτικό και διουρητικό, προτείνεται σε πέτρες στα νεφρά και την χολή, καθώς και σε παθήσεις νεφρών και ουροδόχου κύστης. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα (λόγω της πηκτίνης που περιέχει), καθαρίζει τα έντερα,  είναι ανθελμινθικό, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης

Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, κατεβάζει την πίεση, αυξάνει την ελαστικότητα των αγγείων, όταν είναι εύθραυστα, διεγείρει την αιμοποίηση, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και βελτιώνει την καρδιοαγγειακή λειτουργία

Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, απομακρύνει το άγχος και καταπολεμά την αϋπνία. Είναι ηρεμιστικό και καταπραΰνει τους πόνους της περιόδου, ενώ σε μακροχρόνια χρήση αυξάνει την σεξουαλική επιθυμία. Επίσης χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των εξάψεων, κατά την εμμηνόπαυση. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια συγκεκριμένη δοσολογία κυνόροδων μπορεί να έχει προληπτική δράση για τον καρκίνο του προστάτη.

Άγρια Τριανταφυλλιά

Τα κυνόροδα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τα τελευταία χρόνια ερευνάται η χρήση τους στην θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων. Παραδοσιακά όμως χρησιμοποιείται από τον μεσαίωνα για την αντιμετώπιση των αρθριτικών πόνων

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ηπατοπροστατευτική και αντιδιαβητική δράση, προστασία του πάγκρεας και μείωση των τριγλυκεριδίων

Εκχύλισμα φύλλων άγριας τριανταφυλλιάς (τσάι) βοηθάει σε κολικούς, φουσκώματα, μετεωρισμό, στην ελκώδη κολίτιδα και στη δυσεντερία.

Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Από τους καρπούς του άγριου τριαντάφυλλου παράγεται έλαιο με την διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης. Αυτό το έλαιο έχει θεραπευτικές, αντιγηραντικές και αναζωογονητικές ιδιότητες και πιο συγκεκριμένα:

  • μειώνει τις ρυτίδες τόσο σε βάθος όσο και σε πλάτος,
  • χρησιμοποιείται σε ουλές από χειρουργικές παρεμβάσεις, τραυματισμούς,
  • σημάδια από ακμή, ροδόχρου ακμή,
  • δερματίτιδα,
  • ψωρίαση,
  • έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των εγκαυμάτων του δέρματος,
  • βοηθάει στην αντιμετώπιση των ραγάδων κατά την εγκυμοσύνη κλπ.
Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Στον Βοτανόκηπο παράγουν έλαιο καρπών άγριου τριαντάφυλλου. Περισσότερες πληροφορίες για τις χρήσεις και τις ιδιότητές του θα βρείτε στο: https://botanokipos.blogspot.com/2022/01/blog-post.html 

 

Με τους ώριμους καρπούς άγριου τριαντάφυλλου φτιάχνεται πολύ νόστιμη και θρεπτική μαρμελάδα αφού βγάλουμε τους σπόρους. Επίσης παρασκευάζεται ζελέ, σιρόπι, ενώ χρησιμοποιούνται σε διάφορα αρτοσκευάσματα και εκχυλίζονται στο κρασί (είναι παράδοση σε ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες). 

Με τα άνθη φτιάχνεται Ροδόνερο σε ειδικούς αποστακτήρες και κυρίως με μίξη από τα άνθη του καλλιεργήσιμου Rosa Damascena που είναι πιο αρωματικό.

Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Επιστημονικές Έρευνες – Μελέτες 

  • Christensen R, Βartels EM , 14-04-2008 με DOI: 10.1016/j.joca.2008.03.001 Η σκόνη κυνόροδου του Rosa canina μειώνει τον πόνο σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, αποτέλεσμα μιας μετα-ανάλυσης τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών (RCTs) σε 287 ασθενείς με διάμεση διάρκεια δοκιμής 3 μηνών.
  • Joseph Schwager, Ulrich Hoeller, 03/11/2011 με PMC3231956 DOI: 10.1186/1472-6882-11-105  Η σκόνη κυνόροδου και τα συστατικά του GLGPG (γαλακτολιπίδια) ρυθμίζουν προς τα κάτω τις καταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτά τα δεδομένα παρέχουν μια μοριακή και βιοχημική βάση για την προστασία του χόνδρου που παρέχεται από την σκόνη κυνόροδου.
  • Wanes Dalanda, Toutounji Moxamed 29/01/2021 με PMCID: PMC7911736  DOI: 10.3390/nu13020441 in vivo μελέτη σε ποντίκια. Το κυνόροδο Rosa canina L μπορεί να αποκαταστήσει τις αλλοιώσεις του ενδοπλασματικού δικτύου, τη διακίνηση πρωτεϊνών και την ακεραιότητα της μεμβράνης σε φαινότυπο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου που προκαλείται από θειική δεξτράνη
  • L Phetcharat, K Wongsuphasawat 19/11/2015, με PMCID: PMC4655903 DOI: 10.2147/CIA.S90092 Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη της τυποποιημένης σκόνης κυνόροδου βελτιώνει τις δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από τη γήρανση. Οι εμφανείς σταθεροποιητικές επιδράσεις του προϊόντος τριανταφυλλιάς στις κυτταρικές μεμβράνες των αποθηκευμένων ερυθροκυττάρων που παρατηρήθηκαν σε αυτή τη μελέτη μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της μακροζωίας των κυττάρων και στην παρεμπόδιση της γήρανσης του δέρματος
  • Ali Akbar Rashidi, Mohsen Taghizadeh 22/10/2015 με DOI: 10.1177/2156587215612626 Πειραματική μελέτη βάμματος κυνόροδων με ιστοπαθολογικές αξιολογήσεις σε διαβητικούς αρουραίους. Η μελέτη έδειξε αντιδιαβητικά και αντιυπερλιπιδαιμικά αποτελέσματα του αιθανολικού εκχυλίσματος καρπού Rosa canina L. σε διαβητικούς αρουραίους, αναγέννηση τα κυττάρων του παγκρέατος, καθώς και μείωση των τριγλυκεριδίων
Άγρια Τριανταφυλλιά
Άγρια Τριανταφυλλιά

Τρόπος χρήσης

Τα φύλλα και τα άνθη άγριας τριανταφυλλιάς εκχυλίζονται σε νερό που έχει βράσει για 5 λεπτά (2 γρ).

Τα αποξηραμένα κυνόροδα (7-8 τεμ) τα κόβουμε και τα εκχυλίζουμε σε νερό που έχει βράσει. Αν θέλουμε να «πάρουμε» την βιταμίνη C πρέπει να τα εκχυλίσουμε σε χλιαρό νερό για 2-3 ώρες.

Με το βάμμα παίρνουμε όλες τις βιταμίνες και τα θεραπευτικά-θρεπτικά συστατικά των κυνόροδων. Το βάμμα μπορεί να είναι είτε με αιθυλική αλκοόλη, είτε με γλυκερίνη και μια παραδοσιακή χρήση του είναι 25-30 σταγόνες για 2 βδομάδες.

Για οποιαδήποτε χρήση του κυνόροδου ή των φύλλων της αγριοτριανταφυλλιάς πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός έχει τις δικές του ισορροπίες – ιδιαιτερότητες και μπορεί να αντιδράσει αλλεργικά ή και με άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια. 

Τα προϊόντα διατίθενται σε 5 επιλεγμένα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Καβάλα, Χαλκιδική, Άνδρο και σε ένα στο Βερολίνο.

Επίσης προϊόντα του Βοτανόκηπου βρίσκονται και σε γνωστές ιστοσελίδες όπως skroutz.gr και Wikifarmer.gr.
Η εταιρεία πραγματοποιεί αποστολές προϊόντων με κουριερ σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βοτανόκηπος συμμετέχει στο δίκτυο των Γιορτών Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας (Οικογιορτών) από το 2011, της Κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας, των Περιαστικών Καλλιεργειών καθώς και στο αγροδιατροφικό κίνημα της καθαρής τροφής, της συμμετοχικής πιστοποίησης και της Οικολογικής καλλιέργειας.

Μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις με όλους, ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορέσουν να γνωρίσουν τον θαυμαστό κόσμο των βοτάνων και των προϊόντων τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Βοτανόκηπο και τα προϊόντα του, για τις χρήσεις και τις ιδιότητες των βοτάνων, για καλλιεργητικές-οικολογικές πρακτικές κλπ. μπορείτε να επισκεφτείτε www.botanokipos.gr

Αγκαθίδης ΓιώργοςΟ Γιώργος Αγκαθίδης είναι Εκπαιδευτικός και Καλλιεργητής Αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

Link: https://botanokipos.gr

Facebook: https://www.facebook.com/botanokiposBio/

Δείτε και άλλα άρθρα του Γιώργος Αγκαθίδη εδώ:

 

Διαφήμιση