Αρχική Ειδήσεις Φωτοβολταϊκά στέγης: Επένδυση 20ετίας ή πρόσθετο εισόδημα;

Φωτοβολταϊκά στέγης: Επένδυση 20ετίας ή πρόσθετο εισόδημα;

0
VivintSolar Unsplash
VivintSolar / Unsplash
Διαφήμιση

Πλείστα ερωτήματα γεννά το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το οποίο αναμένεται να «τρέχει» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, επιτρέποντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα νοικοκυριά, χωρις κριτήρια, μέγιστης ισχύος έως 6 kW, για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη.

Όπως επισημαίνει η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, με σημερινό της άρθρο στον ot.gr «Τα φωτοβολταϊκά στέγης δεν έρχονται να αντακαταστήσουν το προηγούμενο πρόγραμμα ενεργειακό συμψηφισμό (net metering). Πρωτίστως, εξασφαλίζουν σταθερή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν και λειτουργούν συμπληρωματικά στην τρέχουσα αγορά ενέργειας».

«Εκ πρώτης όψεως, η εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος με τιμή αποζημίωσης 87 ευρώ/MWh για 20 χρόνια δεν φαντάζει τόσο ελκυστική». παραδέχεται η κ.Σδούκου αλλά διευκρινίζει ότι «τα τελευταία χρόνια η φωτοβολταϊκή τεχνολογία ωρίμασε με συνέπεια να μειωθεί δραματικά το κόστος κατασκευής».

Δικαιούχοι του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες»

Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες, που είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται ο σταθμός παραγωγής, είτε θα έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κ.λπ.).

Οι δικαιούχοι θα πωλούν την παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα με τιμή 87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για μία 20ετία. Για αυτό τον σκοπό, θα υπογράφουν Σύμβαση Συμψηφισμού για το φωτοβολταϊκό σύστημα με τον προμηθευτή που εκπροσωπεί την παροχή, με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Οι πρώτες υπαγωγές στο πρόγραμμα θα ξεκινήσουν περί τα τέλη Μαρτίου 2022, όταν θα ξεκινήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ να δέχεται αιτήσεις για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο δίκτυο.

vivint solar unsplash
VivintSolar / Unsplash

Νet-Μetering VS Φωτοβολταϊκά στέγης

Όπως εξηγεί η γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, τα τελευταία χρόνια πολλοί οικιακοί «πράσινοι» επενδυτές έχουν στραφεί στο ισχύον πρόγραμμα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering) με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επομένως, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το νέο «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» ίσως επισκιαστεί από το δημοφιλέστερο πρόγραμμα εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού.

Ομως, το ένα πρόγραμμα δεν «ανταγωνίζεται» το άλλο. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στις στέγες με σταθερή τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας δεν αντικαθιστά το net metering, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά στην αγορά και αποτελεί ακόμα ένα ασφαλές εργαλείο για να εξασφαλίσουν οι καταναλωτές ένα πρόσθετο εισόδημα καλύπτοντας παράλληλα τους λογαριασμούς τους, με απλές διαδικασίες, εξασφαλίζοντας εγγυημένη σταθερή ταρίφα αποζημίωσης για τα επόμενα 20 έτη.

Απόσβεση σε 9 χρόνια

«Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις τρέχουσες τιμές αγοράς του αναγκαίου εξοπλισμού, το εκτιμώμενο ποσό για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού ισχύος 6 kW από ένα νοικοκυριό ανέρχεται περίπου σε 8.000 ευρώ» υπολογίζει η κ.Σδούκου και συνεχίζει, «Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 8.500-9.200 kWh. Με την «κλειδωμένη» τιμή 0,087 ευρώ/kWh, τα ετήσια έσοδα υπολογίζονται περίπου σε 740-800 ευρώ ή 14.800-16.000 ευρώ σε βάθος 20ετίας.

Με οικονομικούς όρους, η απόδοση της επένδυσης ανέρχεται σε 7%, ενώ η περίοδος απόσβεσης φτάνει τα 10 έτη. Δηλαδή από τον δέκατο χρόνο έως και τη λήξη της σύμβασης κάθε νοικοκυριό που συμμετέχει στο ειδικό πρόγραμμα θα αποκομίσει περίπου 6.800-8.000 ευρώ καθαρά κέρδη, καθώς τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια είναι αφορολόγητα.

Κρίσιμο ρόλο σχετικά με το δυνητικό εισόδημα που μπορεί να αποκομίσει ετησίως ο επενδυτής διαδραματίζουν δύο παράγοντες:

  • Το ύψος των καταναλώσεων του νοικοκυριού και
  • Η χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
vivint solar1 unsplash
Vivint Solar / Unsplash

Συνολική «αριθμητική» του προγράμματος

Με την παραδοχή ότι η μέση χρέωση προμήθειας, σήμερα, μετά την εφαρμογή της κρατικής επιδότησης ανέρχεται σε 0,18 ευρώ/kWh, τότε ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 4.500 kWh/έτος, και κατά συνέπεια δαπανά ετησίως 810 ευρώ για το ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού, θα μπορεί μέσω των εσόδων που προκύπτουν από την παραγωγή του να καλύψει σχεδόν το συνολικό ποσό των χρεώσεων προμήθειας.

Αν το προφίλ της ετήσιας κατανάλωσης του νοικοκυριού κυμαίνεται στις 1.500 kWh (π.χ. σε μια εξοχική κατοικία) τότε τα εγγυημένα έσοδα από το φωτοβολταϊκό θα καλύψουν τις συνολικές χρεώσεις, αλλά επιπλέον θα προκύψει όφελος 350 ευρώ σε επίπεδο έτους, που θα πιστωθεί στον λογαριασμό του παραγωγού.

«Κίνητρα» στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης

«Αναμφισβήτητα η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε δεν ευνοεί την αποτύπωση του οικονομικού οφέλους» παραδέχεται η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «H αύξηση των τιμών είναι παροδική, επομένως η επένδυση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει οικονομικά συμφέρουσα για όσους την επιλέξουν.

Για την προστασία του καταναλωτή και την απεξάρτησή του από τη διακύμανση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει ο ενεργειακός συμψηφισμός. Με τη μέθοδο αυτή, οι καταναλωτές μπορούν να συμψηφίζουν τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν με τις «πράσινες» κιλοβατώρες που παράγει το φωτοβολταϊκό τους. Πλην όμως, η εφαρμογή του net metering προϋποθέτει εκπόνηση ενεργειακής μελέτης, ώστε η ισχύς του φωτοβολταϊκού να προσαρμοστεί απόλυτα στο προφίλ κατανάλωσης, καθώς το περίσσευμα, μέσω 3ετούς εκκαθάρισης, εγχέεται δωρεάν στο δίκτυο. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά.

Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις στέγες» είναι οικονομικός συμψηφισμός που ναι μεν εξαρτάται από την τιμή του ρεύματος, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδίδει στον καταναλωτή το 100% της παραγόμενης πράσινης ενέργειας που παράγεται.

Η κ.Σδούκου καταλήγει «Είναι γεγονός ότι οι τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε πρωτοφανή επίπεδα εδώ και αρκετούς μήνες. Αποκλείεται όμως να παραμείνουν σε αυτά για τα επόμενα 20 χρόνια! Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για αποκλιμάκωση εντός του έτους, το δυνητικό όφελος για τα νοικοκυριά που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα αυξηθεί.

Απώτερος στόχος είναι η υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης με σύμμαχο κάθε νοικοκυριό και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών μέσω της καθαρής ενέργειας».

 

*Το άρθρο της Αλεξάνδρας Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην ενημερωτική ιστοσελίδα ot.gr

Διαφήμιση