Αρχική COVID-19 Τι προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Τι προβλέπεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

0
Σε συναγερμό για την Όμικρον η Ευρώπη - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι λύση;
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Χτες, Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών. Η τροπολογία που κατατέθηκε με τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας”, στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας», τίθεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός- τι προβλέπεται;

Σύμφωνα με αυτή, η πρώτη δόση του εμβολίου πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου. Από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξαιρούνται :

  •  Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση
  •  Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Όσοι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν εμβολιαστούν μέχρι τη λήξη της προθεσμίες θα υποστούν κυρώσεις και θα τους επιβληθούν πρόστιμα. Τα πρόστιμα θα συλλέγονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και όλα τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται:

  • Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
  • Εφόσον γίνει η πρώτη δόση έως και τη δεκάτη πέμπτη ημέρα του Ιανουαρίου και ολοκληρωθεί ο εμβολιαστικός κύκλος σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικά για αυτόν τον μήνα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη δέκατη έκτη ημέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου.

Το παράδειγμα της Ευρώπης

Τα δείγματα που υπάρχουν από άλλες χώρες όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμών στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα δείχνουν πόσο κομβικής σημασίας είναι η άνοδος του ποσοστού εμβολιασμού στους πολίτες. Το ποσοστό των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών στη Πορτογαλία φτάνει το 99,5 % ενώ οι κατειλημμένες ΜΕΘ COVID δεν ξεπερνούν τις 80 και οι ημερήσιοι θάνατοι είναι μόνο 13. Στη Δανία, τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού κυμαίνονται στο 99,1% με τις κατειλημμένες  ΜΕΘ να είναι 47 και οι ημερήσιοι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 10. Τέλος, το ποσοστό εμβολιασμού σε πολίτες άνω των 60 ετών στη Σουηδία είναι 93,1%,  οι κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ανέρχονται στις 32 και οι ημερήσιοι θάνατοι που σημειώνονται είναι 5.

Τα αντίστοιχα δικά μας ποσοστά ξεπερνούν κατά πολύ τους παραπάνω αριθμούς, γεγονός που έχει άμεση εξάρτηση με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στην αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα. Με 80% εμβολιασμένους άνω των 60 ετών οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 657 ενώ οι ημερήσιοι θάνατοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 92.

Γερμανία : Πλήρως εμβολιασμένοι θετικοί στην μετάλλαξη Όμικρον 

Ωστόσο, να σημειωθεί ότι υπάρχει ακόμη υψηλός κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Στη Νότια Γερμανία εντοπίστηκαν σήμερα τέσσερεις άνθρωποι θετικοί στη νέα μετάλλαξη παρά το γεγονός ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Τρεις από τους  ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική για  επαγγελματικούς λόγους στις 26 και 27 Νοεμβρίου, ενώ τέταρτος ήταν συγγενής ενός από αυτούς σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ iefimerida/ euronews

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση