Αρχική COVID-19 Σχέδιο αντί-Όμικρον: Σαρωτικοί έλεγχοι ενόψει εορτών

Σχέδιο αντί-Όμικρον: Σαρωτικοί έλεγχοι ενόψει εορτών

0
covid 19logo3
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον ενόψει Χριστουγέννων, τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, το σχέδιο «αντιΌμικρον», που προβλέπει εκατοντάδες σαρωτικούς ελέγχους καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών ως προς την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχος είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται κυρίως σε εμπορικά κέντρα, κεντρικούς δρόμους, μεγάλα καταστήματα, χιονοδρομικά κέντρα, νυχτερινά καταστήματα και μεγάλα πάρτι ενώ διακριτική θα είναι και η παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στις Εκκλησίες.

Οι αρχές θα είναι επίσης σε επιφυλακή για αναρτήσεις στα social media για τυχόν μεγάλα πάρτι. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, στα λιμάνια και τα αεροδρόμια ενώ θα γίνονται και καταδρομικές επιχειρήσεις, όπου διαπιστωθούν ακραία περιστατικά συνωστισμού και μη τήρηση των μέτρων.

Στο σχέδιο «αντι-Όμικρον» θα συμμετέχουν τουλάχιστον 10.000 αστυνομικοί, 300 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, 100 στελέχη της ΔΙ.Μ.Ε.Α. του υπουργείου Ανάπτυξης και δεκάδες ακόμη υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε στο Μαρκόπουλο για να παραλάβει 113 επιπλέον περιπολικά για την ενίσχυση της Άμεσου Δράσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός μίλησε από εκεί για τα νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων και τόνισε ότι η αποστολή των ανδρών και των γυναικών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διπλή: η τάξη και η ασφάλεια και η εφαρμογή των μέτρων και πως είναι ευθύνη όλων μας «να τους αφήσουμε να κάνουν τη δουλειά τους». Στη συνέχεια, κάλεσε τους πολίτες να γιορτάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να το πράξουν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τις γιορτές ανέφερε «Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown» Παράλληλα ο ίδιος δεν έχει ζητήσει μείωση του ωραρίου ή της χωρητικότητας των κέντρων διασκέδασης κατά την εορταστική περίοδο, υπενθυμίζοντας ότι η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1.

Ο Θ. Πλεύρης για τη διαχείριση της Όμικρον την περίοδο των γιορτών

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας τη περίοδο των Χριστουγέννων και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι σε ένα τεστ ώστε “να φανεί η πραγματική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας”. Παρόλο που είναι πιθανή η επιβολή υποχρεωτικού τεστ που θα αφορά ολόκληρο τον πληθυσμό, ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως “θα κάνουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς παραπάνω περιορισμούς και lockdown“.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πλεύρης, τα Χριστούγεννα  θα είναι πιλότος και για την πρωτοχρονιά, λέγοντας ότι το πως θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά εκείνο το διάστημα θα κρίνει τις αποφάσεις για την λειτουργία τους την Πρωτοχρονιά.

Ατσαλάκης :Κίνδυνος να τετραπλασιαστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ο Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, δήλωσε πως η Όμικρον εξαπλώνεται με τετραπλάσια ταχύτητα σε σχέση με την προηγούμενη μετάλλαξη, τη Δέλτα, και «δεν την σταματάει σχεδόν κανένα μέτρο».

«Μόλις φτάσουμε περίπου στα 50 με 100 κρούσματα από εκεί και πέρα θα γίνει μια εκθετική αύξηση και μέσα σε 2 – 3 εβδομάδες θα έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που ίσως να μην τον έχουμε ξαναδεί ημερησίως», τόνισε ο καθηγητής.

Γι’ αυτόν τον λόγο πρότεινε την ισχύ ενός μερικού lockdown προκειμένου να εμποδιστούν οι επαφές και οι συνωστισμοί, ενώ χαρακτήρισε ως ίσως τελευταίο μέτρο την επιβολή ολικού lockdown.

Σύμφωνα με τα μοντέλα των επιστημόνων, τυχόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων λόγω Όμικρον, θα συμπαρασύρει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που θα μπορούσαν ακόμη και να τετραπλασιαστούν, σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, επιβαρύνοντας δραματικά το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας. Ακόμη και οι θάνατοι ενδέχεται να διπλασιαστούν.

theodorikakos markopoulo skai
Ο κ. Θεοδωρικάκος στο Μαρκόπουλο για να παραλάβει 113 νέα περιπολικά

Μαγιορκίνης: Ανησυχία για ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον αναμένεται το επόμενο διάστημα σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΙ υπογράμμισε ότι εκτιμά πως αυτή η αύξηση δεν θα σύμβει μέσα στις γιορτές καθώς όπως είπε είναι ένας ιος για τον οποίο είναι εξαιρετικά δυσκόλο να προβλεφθεί. Τόνισε πάντως, ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, δεδομένου ότι στο πλαίσιο της μετάλλαξης Δέλτα έχει λάβει πολλά μέτρα που δεν ισχύουν στην Ευρώπη.

«Δεν αποκλείονται (νέα μέτρα), απλά αυτή τη στιγμή είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης λέγοντας υπάρχει ακόμα χρόνος γιατί στην Ελλάδα ισχύουν πολύ περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χώρες.

Έφερε ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή «δεν έχει ούτε το ένα δέκατο από τα μέτρα που έχουμε εμείς αυτή τη στιγμή» αλλά και την Ολλανδία όπου δεν εφαρμόστηκε η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όλες σχεδόν τις κοινωνικές δραστηριότητες όπως στην Ελλάδα.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χώρα μας είναι «πολύ πιο μπροστά» από τις περισσότερες χώρες στον εμβολιασμό με την τρίτη ενισχυτική δόση και συνεπώς εκτιμά ότι «έχουμε χρόνο ακόμα σε αυτή τη φάση».

Όσον αφορά την πιθανή ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, αποκρίθηκε ότι η πιθανότητα αυτή δεν εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά από την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

Eίναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογιστούν πόσα είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο αφού ξεπεράσουν τα 25 τότε στην κοινότητα μπορεί να υπάρχουν 3 με 4 φορές περισσότερα, εξήγησε ο ίδιος στη συνέχεια.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

 

 

Διαφήμιση