Αρχική Καταστροφές Τυφώνας Ράι: Τουλάχιστον 208 νεκροί στις Φιλιππίνες

Τυφώνας Ράι: Τουλάχιστον 208 νεκροί στις Φιλιππίνες

0
PHILIPPINES WEATHER
Οι καταστροφές από τον τυφώνα Ράι στις Φιλιππίνες Εικόνα: Ferdinandh Cabrera / AFP-Getty Images
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ισχυρός τυφώνας Ράι που έπληξε τις Φιλιππίνες την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, οδήγησε στον θάνατο 208 ανθρώπους σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανέδειξαν οι τοπικές αρχές. Πρόκειται για ένα από τα φονικότερα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με τουλάχιστον 239 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί και 52 ακόμη να αγνοούνται. Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους την Πέμπτη, ενώ ο τυφώνας έφθανε πάνω από το έδαφος στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

ραι2
Εικόνα: FERDINANDH CABRERA, AFP Getty Images

Τα εντονότερα προβλήματα που προκάλεσε ο Ράι

Ισχυροί άνεμοι άρπαξαν οροφές, ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, κατεδάφισαν ξύλινα σπίτια και πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα. Οι εικόνες θυμίζουν έναν άλλον ισχυρό τυφώνα, τον Χαϊγιάν, που χτύπησε το αρχιπέλαγος το 2013. Ο Χαϊγιάν, που αποκαλείτο Γιολάντα στις Φιλιππίνες, ήταν ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα όπου 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Μεγάλες καταστροφές και έντονα προβλήματα από τον Ράι έπληξαν το νησί Μποχόλ όπου σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άρθουρ Γιαπ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άνθρωποι. Μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν επίσης στα νησιά Σιαργκάο, Ντιναγάτ και Μιντανάο, που χτυπήθηκαν την Πέμπτη από την καταιγίδα που έφερε ανέμους 195 χιλιομέτρων ανά ώρα. Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι είναι νεκροί στο Ντιναγάτ, επιβεβαίωσε ο Τζέφρι Κρισόστομο, εκπρόσωπος Τύπου των αρχών της επαρχίας.

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν κοπεί σε πολλές ζώνες που χτυπήθηκαν, κάνοντας δύσκολες τις προσπάθειες των συνεργείων έρευνας και διάσωσης να εκτιμήσουν το εύρος των ζημιών. Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση, κάτι που διέκοψε τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και των μηχανημάτων αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών, μεταξύ άλλων.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενοφύλακες και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα, το λιμενικό σώμα μεταφέρει με σκάφη και διανέμει τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Επίσης, γίνονται προσπάθειες για να ανοίξουν οι δρόμοι που έχουν κλείσει εξαιτίας της πτώσης στύλων ηλεκτροδότησης και δέντρων εστάλη στα νησιά που επλήγησαν.

PHILIPPINES WEATHER
Οι καταστροφές από τον τυφώνα Ράι
Εικόνα: KATE HUGHES

Ο Ερυθρός Σταυρός στο πλευρό όσων χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Ράι

“Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που μοιάζουν να έχουν βομβαρδιστεί χειρότερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”  δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων, Ρίτσαρντ Γκόρντον. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ξεκινήσει μια έκτακτη έκκληση βοήθειας ζητώντας 20 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (£16 εκατομμύρια, 22 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων προσπαθειών στήριξης των πληγέντων.

«Ομάδες έκτακτης ανάγκης του Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν πλήρη σφαγή στις παράκτιες περιοχές», είπε ο κ. Γκόρντον. «Σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία και κοινοτικά κτίρια έχουν γκρεμιστεί». Εθελοντές βρίσκονται στη σκηνή και προσφέρουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια «για ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα», είπε.

Να σημειωθεί ότι ο Ράι χτύπησε ασυνήθιστα αργά την περίοδο των τροπικών κυκλώνων, που σχηματίζονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου. Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό πως οι τυφώνες θα γίνονται ολοένα πιο ισχυροί όσο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται. Οι Φιλιππίνες, συγκαταλέγονται στις χώρες που θεωρούνται οι πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πολύ φτωχές περιοχές.

Με πληροφορίες από BBC

Διαφήμιση