Αρχική Καταστροφές Φιλιππίνες: Συναγερμός λόγω ισχυρού τυφώνα

Φιλιππίνες: Συναγερμός λόγω ισχυρού τυφώνα

0
Odette
Εικόνα: CNN Philippines
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ισχυρός τυφώνας Ράι, πλησιάζει απειλητικά τις Φιλιππίνες, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο τυφώνας φέρνει σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές που απειλούν άμεσα τις κεντρικές και νότιες περιοχές.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων, οι πολίτες πρέπει να είναι σε επιφυλακή καθώς οι άνεμοι που φέρνει το ακραίο καιρικό φαινόμενο έχουν ταχύτητα 165 χιλιομέτρων ανά ώρα που μπορεί να έχει αυξηθεί ακόμη και στα 195 χ.α.ώ όταν θα φθάσει το απόγευμα (τοπική ώρα) στο τουριστικό νησί Σιάργκαο.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε κτιριακές δομές και στη βλάστηση, προειδοποίησε η υπηρεσία, η οποία έκανε επίσης λόγο για κίνδυνο φονικών πλημμυρών κατά μήκος της ακτογραμμών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πρόληψης καταστροφών των Φιλιππίνων, κάπου 45.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και πήγαν σε καταφύγια, ανάμεσά τους αρκετοί τουρίστες, που απολάμβαναν τις περίφημες παραλίες του νησιού και τις περιοχές του που προσφέρονται για καταδύσεις.

odette

Που θα χτυπήσει και τι μέτρα έχουν ληφθεί

Ο τυφώνας Ράι θα πλήξει τις Φιλιππίνες αρκετά καθυστερημένα τη φετινή περίοδο. Οι περισσότεροι τροπικοί κυκλώνες στον Ειρηνικό Ωκεανό σχηματίζονται μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Ο τυφώνας αυτός, Κατηγορίας 4, αναμένεται να κινηθεί από τα ανατολικά προς τα δυτικά νησιά του αρχιπελάγους τις επόμενες ημέρες, περνώντας από τα νησιά Μιντανάο και Παλάουαν, προτού κινηθεί προς την κατεύθυνση της Νότιας Σινικής Θάλασσας, προς το Βιετνάμ.

Αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις, ενώ οι αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου πολλών πορθμείων και τις οδικές μετακινήσεις σε τομείς των κεντρικών και νότιων Φιλιππίνων, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στα λιμάνια.

Οι Φιλιππίνες, αρχιπέλαγος 7.600 και πλέον νησιών, ανάμεσα στις χώρες που θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου είκοσι τροπικούς κυκλώνες και τυφώνες που συχνά σπέρνουν την καταστροφή, μετατρέποντας σπίτια σε συντρίμμια, σαρώνοντας υποδομές και σοδειές σε ήδη φτωχές περιοχές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣκρέκας: Νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών και αγροτών
Επόμενο άρθρο21η Δεκεμβρίου: Ημέρα ελευθέρας εισόδου στα Μουσεία