Αρχική COVID-19 Ποια τα συμπτώματα της Όμικρον – Τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα

Ποια τα συμπτώματα της Όμικρον – Τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα

0
COVID19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την παραλλαγή του κοροναϊού Όμικρον, συμπεριλαμβανομένου του αν προκαλεί πιο σοβαρό COVID-19 ή αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να αποφεύγει την άμυνα των εμβολίων.

Όμως τα πρώτα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Λονδίνο αποκαλύπτουν την απάντηση σε μια ερώτηση που όλοι ρωτάμε: η Όμικρον προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από τη Δέλτα και άλλες παραλλαγές;

Όχι ακριβώς, σύμφωνα με τη μελέτη ZOE COVID – μια εφαρμογή που χρησιμοποιούν ορισμένοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου για να αναφέρουν μόνοι τους πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό και τις λοιμώξεις κατά του κορωνοϊού.

Προσοχή στο κοινό κρυολόγημα

Μια σύγκριση δεδομένων από χιλιάδες ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19 τον Οκτώβριο, όταν η παραλλαγή Δέλτα ήταν κυρίαρχη στο Λονδίνο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο όταν ανέλαβε η Όμικρον αποκαλύπτει «καμία σαφή διαφορά στα πρώιμα συμπτώματα (3 ημέρες μετά τη μόλυνση).

Ωστόσο, τα πέντε κορυφαία συμπτώματα που αναφέρθηκαν και στις δύο περιόδους υποδηλώνουν ότι το κοινό κρυολόγημα που νομίζετε ότι έχετε μπορεί να είναι στην πραγματικότητα COVID-19.

Η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος ήταν τα πιο κοινά συμπτώματα μεταξύ των κατοίκων του Λονδίνου, με ορισμένα άτομα να αναφέρουν επίσης απώλεια όρεξης και “θολούρα”στο κεφάλι.

Συνήθως, τα «κλασικά τρία συμπτώματα» του COVID-19 περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα ή απώλεια όσφρησης ή γεύσης, αλλά μόνο το 50% των ατόμων στην πρώιμη ανάλυση που είχαν μολυνθεί με Δέλτα ή Όμικρον τα εμφάνισαν.

Μελέτη για Όμικρον

Μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε 43 ασθενείς με COVID-19 που πάσχουν από την παραλλαγή Όμικρον διαπίστωσε ότι ο βήχας, η κόπωση, η συμφόρηση και η καταρροή ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαρτάται από τα συμπτώματα για να καθορίσει εάν είστε άρρωστος — και με τι.

«Το θέμα είναι ότι δεν  μπορείτε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ  Όμικρον,  Δέλτα,  Λάμδα και του απλού COVID από την αρχή», είπε στο NBC Chicago η Δρ Έμιλι Λάντον, επικεφαλής επιδημιολόγος του νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Η γρίπη ή ακόμα και ο κοινός ρινοϊός προκαλεί τα περισσότερα από τα κοινά μας κρυολογήματα το χειμώνα. Δεν πρόκειται να μάθετε τη διαφορά μεταξύ αυτών αν κοιτάξετε απλώς τα συμπτώματά σας».

Η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια;

Οι γιατροί που φρόντιζαν ασθενείς με COVID-19 στη Νότια Αφρική – όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή – είπαν τον Νοέμβριο ότι η Όμικρον οι επιπτώσεις που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή ήταν ήπιες, και κυρίως στους νεότερους.

Η Δρ Angelique Coetzee, πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, είπε στο BBC οι ασθενείς της με Όμικρον είχαν γρατζουνιές και όχι πονόλαιμο και δεν είχαν βήχα ή απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Πιο πρόσφατα στοιχεία από τη χώρα δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο μεταξύ ενηλίκων που έχουν μολυνθεί με Όμικρον είναι 29% μικρότερη από αυτόν των ενηλίκων που έχουν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού όταν ξεκίνησε η πανδημία το 2020.

Ωστόσο, μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου δεν βρήκε κανένα στοιχείο ότι το Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τη Δέλτα, με βάση το ποσοστό των μολυσμένων ατόμων που αναφέρουν συμπτώματα ή αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Παραμένει ασαφές εάν η όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή ή εάν άλλοι παράγοντες, όπως τα χαρακτηριστικά του μολυσμένου πληθυσμού, μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, λένε οι ειδικοί. Εν τω μεταξύ, οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι οι δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 μπορεί να μην σας προστατεύσει από τη μόλυνση από το Όμικρον. Ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί οι ενισχυτικές βολές αυξάνουν σημαντικά την ανοσία και να προστατεύουν από νοσηλεία και θάνατο.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είπε ότι η «σοβαρότητα της μόλυνσης» με το Όμικρον είναι «ακόμα στον αέρα αυτή τη στιγμή».

«Σίγουρα, κδεν φαίνεται ότι είναι πιο σοβαρή, αλλά πρέπει να αποφύγουμε την κρίση», είπε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στις 17 Δεκεμβρίου.

Είναι σαφές ότι η Όμικρον είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές, πρόσθεσε, ειδικά αν κοιτάξετε τη Νέα Υόρκη, όπου οι λοιμώξεις από το όμικρον έσπασαν ρεκόρ .

Οι ειδικοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από το Όμικρον είναι να κάνουμε συχνά τεστ, να τηρούμε κοινωνικές αποστάσεις, να εμβολιαστούμε και να φοράμε μάσκα προσώπου σε εσωτερικούς χώρους.

Με πληροφορίες από Miami Herald

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση