Αρχική Υγεία - Διατροφή Ρωμαίοι στρατιώτες σε ρόλο pastry chef του κέικ φρούτων

Ρωμαίοι στρατιώτες σε ρόλο pastry chef του κέικ φρούτων

0
panetone unsplash
Διαφήμιση

Τίποτα δεν παραπέμπει σε γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όσο ένα κέικ με φρούτα, το γνωστό και ως πανετόνε.

Ο Τζέφρι Μίλερ καθηγητής Διοίκησης Φιλοξενίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο μεταφέρει την ιστορία του με πρωταγωνιστές τους Ρωμαίους στρατιώτες.

Πρόκειται για ένα έδεσμα που έχει κερδίσει τη φήμη του για τη γεύση του αλλά και τη μακρά διάρκεια συντήρησης που το χαρακτηρίζει.

Panettone4 unsplash

Η ιστορία

Το κέικ φρούτων είναι ένα αρχαίο έδεσμα, με τις παλαιότερες εκδόσεις να αναφέρουν ένα είδος ενεργειακής ράβδου που έφτιαξαν οι Ρωμαίοι για να συντηρούν τους στρατιώτες τους στη μάχη. Το ρωμαϊκό κέικ φρούτων ήταν ένας πουρές από κριθάρι, μέλι, κρασί και αποξηραμένα φρούτα, συχνά σπόρους ροδιού.

Αυτό που σήμερα αναγνωρίζεται ως κέικ φρούτων είναι ένα υγρό, ζυμωτό επιδόρπιο, γεμάτο φρούτα και ξηρούς καρπούς. Ωστόσο, ψήθηκε για πρώτη φορά και γνώρισε πολλές παραλλαγές από τον πρώιμο Μεσαίωνα μέχρι σήμερα, σε Αμερική και Ευρώπη.

Panettone2 unsplash

Υλικά σύμβολα της γαστρονομικής εκλέπτυνσης

Η κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο ήταν σύμβολα της γαστρονομικής εκλέπτυνσης και αυτά τα μπαχαρικά άρχισαν να εμφανίζονται μαζί με φρούτα σε πολλά αλμυρά πιάτα – ειδικά ψωμιά, αλλά και κύρια πιάτα.

Σύντομα, οι περισσότερες κουζίνες είχαν κάποιο είδος φρουτώδους ψωμιού ή κέικ που ήταν πρώιμες εκδοχές του σύγχρονου κέικ φρούτων.

Τα φρουτοκέικ σε Ευρώπη και Αμερική

Τα ευρωπαϊκά κέικ φρούτων μοιάζουν περισσότερο με το μεσαιωνικό αφράτο ψωμί παρά με τις εκδόσεις που παρασκευάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο κοινές μορφές του κέικ φρούτων στην Ευρώπη είναι τα stollen και panettone.

Οι βρετανικές και αμερικανικές εκδόσεις θυμίζουν περισσότερο κέικ. Η βρετανική μάλιστα εκδοχή το απογειώνει με διάφορες επικαλύψεις όπως γλάσο με πάστα αμυγδάλου.

Η τούρτα Panettone  στην Ιταλία έχει ζαχαρωμένα κομμάτια πορτοκαλιού. Πρόκειται για ιταλική σπεσιαλιτέ,  τοπική παραλλαγή του κέικ φρούτων.

Panettone3 unsplash

Το οδοιπορικό του φρουτοκέικ

Τα φρουτοκέικ ήρθαν στην Αμερική με τους πρώτους Ευρωπαίους αποίκους και το αυξανόμενο κύμα μετανάστευσης από τη Βρετανία. Στη Νέα Αγγλία είναι στενά συνδεδεμένο με την εισροή φθηνής ζάχαρης από την Καραϊβική.

Η ζάχαρη ήταν το κλειδί για τη διατήρηση των φρούτων για χρήση σε όλες τις εποχές. Τα ζαχαρωμένα φρούτα – μερικές φορές γνωστά ως κρυσταλλωμένα φρούτα – είναι φρούτα που κόβονται σε μικρά κομμάτια, βράζονται σε σιρόπι ζάχαρης, ρίχνονται σε κρυσταλλική ζάχαρη και αφήνονται να στεγνώσουν.

Χάρη σε αυτή την τεχνική, οι άποικοι μπόρεσαν να κρατήσουν φρούτα από την καλοκαιρινή συγκομιδή για να τα χρησιμοποιήσουν στα χριστουγεννιάτικα γλυκά τους, και τα φρουτκέικ έγιναν από τα πιο δημοφιλή εποχιακά επιδόρπια.

Ένα επιδόρπιο μακράς διάρκειας

Τα φρουτκέικ ήταν επίσης δημοφιλή λόγω της θρυλικής διάρκειας ζωής τους, η οποία, σε μια εποχή πριν από τη μηχανική ψύξη, ήταν εξαιρετικά επιθυμητή.

Οι λάτρεις των φρουτοκέικ θα σας πουν ότι τα καλύτερα κέικ φρούτων ωριμάζουν  για τουλάχιστον τρεις μήνες πριν κοπούν. Το καρύκευμα όχι μόνο βελτιώνει τη γεύση του κέικ φρούτων, αλλά διευκολύνει την κοπή σε φέτες.

Panettone1 unsplash

Ο Αμερικανικός θεσμός του κέικ φρούτων

Ο θεσμός της Δωρεάν Παράδοσης το 1896 και η προσθήκη της υπηρεσίας Ταχυδρομείου Δεμάτων το 1913 προκάλεσαν μια έκρηξη απιστολής τροφίμων που παραγγέλνονταν μέσω ταχυδρομείου στην Αμερική.

Δεδομένης της μεγάλης διάρκειας ζωής και της πυκνής υφής του κέικ φρούτων, ήταν φυσικό για μια επιχείρηση τροφίμων να επιλέγει την αποστολή παραγγελιών μέσω ταχυδρομείου.

Οι δύο πιο διάσημες εταιρείες κέικ φρούτων της Αμερικής, η Claxton’s of Claxton, στη Τζόρτζια, και η Collin Street στο Τέξας, ξεκίνησαν σε αυτήν την περίοδο ακμής των ταχυδρομείων.

Στις αρχές του 1900, οι αίθουσες αλληλογραφίας των ΗΠΑ ήταν γεμάτες από τα χαρακτηριστικά τενεκεδάκια για κέικ φρούτων.

Ήδη από τη δεκαετία του 1950, τα κέικ με φρούτα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδοσιακών αμερικάνικων εοορτών. Ένα άρθρο των Los Angeles Times του 1953 αποκαλούσε το κέικ φρούτων «απαραίτητο για τις γιορτές».

Το κέικ με φρούτα εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή αμερικανική παράδοση. Ο ιστότοπος Serious Eats αναφέρει ότι πάνω από 2 εκατομμύρια φρουτοκέικ εξακολουθούν να πωλούνται κάθε χρόνο.

Panettone6 unsplash

Διαφήμιση