Αρχική COVID-19 Επαναξιολόγηση της Όμικρον – Εισήγηση νέων μέτρων πριν την Πρωτοτοχρονιά;

Επαναξιολόγηση της Όμικρον – Εισήγηση νέων μέτρων πριν την Πρωτοτοχρονιά;

0
Χριστούγεννα - χιόνι - δρόμος
Εικόνα: UNSPLASH/Jesse Collins
Διαφήμιση

Επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας μελετούν οι ειδικοί που ετοιμάζονται να εισηγηθούν νέα περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο περιορισμού της μετάλλαξης Ομικρον, τα οποία δεν αποκλείεται να ισχύσουν ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά.

Και μπορεί τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Ομικρον που ανακοινώνονται να μην είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, ωστόσο, αυτό σύμφωνα με καθηγήτρια παθολογίας του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες

  • Ο πρώτος είναι η δυσκολία εντοπισμού της νέας μετάλλαξης από τα rapid και τα self τεστ και
  • Ο δεύτερος οι ασυμπτωματικοί φορείς που δεν υποβάλλονται σε τεστ και άρα δεν εντοπίζονται.

«Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικροv και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες» σημείωσε η κ. Γιαμαρέλλου μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ανησυχία για την «κούρσα» επώασης

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε δυόμισι ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για τη Δέλτα αλλά και άλλες παραλλαγές.

«Απατηλό ότι ένα αρνητικό rapid σημαίνει ότι κάποιος ησυχάζει. Αλλά και αν βγει θετικό το rapid πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

«Δεν ξέρουμε σε αυτή την παραλλαγή πόσο μελετημένα είναι αυτά τα τεστ και ακόμα και αν βγουν θετικά μετά θα πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε με μοριακό, γι’ αυτό να μη χάσει κανείς χρόνο και να κάνει απευθείας το μοριακό», είπε.

Ανθεκτικοί οι «σκληροί δείκτες»

Η κ. Γιαμαρέλλου έσπευσε να σημειώσει πάντως ότι τους ειδικούς δεν τους απασχολεί μόνο η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης αλλά και το πόσο σοβαρή νόσηση προκαλεί, καθώς, αυτός είναι ο παράγοντας που κρίνει την πίεση στο σύστημα υγείας και τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας που είναι οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι.

«Το καλό νέο είναι ότι η Ομικρον αναδιπλασιάζεται στο ανώτερο απαπνευστικό» είπε η καθηγήτρια πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός δεν πηγαίνει στο κατώτερο αναπνευστικό για να δημιουργήσει πνευμονίες. «Φαίνεται ότι δεν δείχνει σοβαρή η κλινική εικόνα, δεν εμφανίζει υψηλούς πυρετούς, μόνο φτέρνισμα και καταρροή» σημείωσε και συνέστησε σε όσους έχουν ακόμη και τέτοια ήπια συμπτώματα να παραμείνουν σπίτι.

Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι αρκούν πέντε μέρες καραντίνα σε περίπτωση επαφής με κρούσμα.

Τα μέτρα που προτείνονται

  • Ωράριο στη διασκέδαση, με πέρας λειτουργίας των καταστημάτων τις 24:00, μόνο για εμβολιασμένους πολίτες. Θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έως έξι σε αριθμό ανά τραπέζι, ενώ συζητείται ακόμα το τι θα γίνει με τη μουσική.
  • Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα και θα επιτρέπεται η είσοδος και παραμονή μόνο σε εμβολιασμενους, με πλαφόν θεατών τους 1.000 η 2.000
  • Χρήση μασκών διπλών Ή υψηλής προστασίας θα απαιτούνται για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα νοσοκομεία
  • Στο ελάχιστο θα μειωθούν οι επισκέπτες στα νοσοκομεία
  • Εφαρμογή της τηλεργασίας στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό
  • Απαγόρευση των σχολικών εκδρομών
  • Νέα συζήτηση για τα σχολεία θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα

 

Πηγή: ieidiseis – ertnews

Διαφήμιση