Αρχική COVID-19 Όμικρον: H αποτελεσματικότητα του εμβολίου μέσα από 3 έρευνες

Όμικρον: H αποτελεσματικότητα του εμβολίου μέσα από 3 έρευνες

0
κορονοϊός - Covid-19 - εμβόλιο - ενισχυτική δόση - δόση - ενίσχυσης - δόσεις - τρίτη δόση
Εικόνα: UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

H παραλλαγή Όμικρον σύμφωνα με όλα τα μέχρι τώρα ευρήματα εμφανίζει ιδιαίτερα  υψηλή μεταδοτικότητα και ταχεία επέλαση ανά τον κόσμο προκαλώντας την ανησυχία των υγειονομικών αρχών παγκοσμίως. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων είναι ακόμη πρώιμα.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης, πι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τρεις πρόσφατες σχετικές δημοσιεύσεις στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Nature.

Η πρώτη μελέτη

Οι πολλαπλές μεταλλάξεις (37 με τις 15 στην περιοχή ακίδα του ιού) του στελέχους στην περιοχή spike του ιού δημιουργούν ανησυχία για το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια
παρέχουν αποτελεσματική ανοσία έναντι του όμικρον. Μία μελέτη  έδειξε ότι το νέο στέλεχος είναι ανθεκτικό στην εξουδετέρωση από ορό ατόμων που είχαν νοσήσει, όσο και από ορό ατόμων που είχαν εμβολιαστεί με κάποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια. Ακόμα και ο ορός από άτομα που είχαν λάβει δόσεις ενίσχυσης είχε μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα έναντι του στελέχους όμικρον. Όσο αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα η αποτελεσματικότητα τους έναντι του νέου στελέχους είναι μειωμένη, ακόμα και εκείνων
που έχουν εγκριθεί και χορηγούνται ήδη.

Δεύτερη μελέτη

Μία άλλη μελέτη ύστερα από αλληλούχιση του γονιδίου του στελέχους όμικρον απέδειξε ότι και το νέο στέλεχος απαιτεί τον υποδοχέα ACE2 για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Σε δείγματα ορών και από άτομα που είχαν νοσήσει και εμβολιαστεί αλλά και όσων είχαν εμβολιαστεί μόνο, η εξουδετέρωση του στελέχους όμικρον που παρείχαν τα εμβόλια ήταν κατά 22 φορές μικρότερη σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Wuhan. Σε άτομα που είχαν νοσήσει και λάβει δύο δόσεις εμβολίου η εξουδετέρωση του στελέχους όμικρον ήταν αντίστοιχη με την εξουδετέρωση που παρείχε μόνο ο εμβολιασμός χωρίς ιστορικό νόσησης έναντι στο αρχικό στέλεχος όμως του ιού. Συμπερασματικά η μελέτη αυτή καταλήγει
ότι αν και μειωμένη η ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια, σίγουρα παρέχουν μία κάποια προστασία ειδικά με τις δόσεις ενίσχυσης.

Τρίτη μελέτη

Μία τρίτη μελέτη  που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Nature, επιβεβαίωσε τη μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι του όμικρον στελέχους, κάτι που πιθανά υπερνικά η τρίτη δόση. Τα αντισώματα εναντίον της περιοχής RBM έχασαν την αποτελεσματικότητα τους in vitro για το στέλεχος όμικρον, με μόνο 3 από τα 29 να διατηρούν την αποτελεσματικότητα τους (συμπεριλαμβανομένου του ACE-2 μιμητικού αντισώματος
S2K146). Επίσης άλλα αντισώματα που δεν στοχεύουν το RBM ήταν αποτελεσματικά έναντι του όμικρον όπως το sotrovimab, το SX259 και το S2H97. Η διαφυγή του στελέχους όμικρον από την προστασία των αντισωμάτων είναι κομβικής σημασίας αντιγονική αλλαγή στην εξελικτική πορεία του ιού SARS-CoV-2. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντική η χορήγηση της τρίτης ενισχυτικής δόσης παράλληλα με τα γνωστά μέτρα προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους όμικρον και ιδιαιτέρως να αποφευχθεί η νόσηση από αυτό.

Ο Γεωργιάδης για την αύξηση στις τιμές των μασκών

Δέκα έξι ηλεκτρονικές σελίδες που αύξησαν την τιμή στις ενισχυμένες μάσκες κατά 40-60% μέσα σε ένα βράδυ. Για την ξαφνική αύξηση στις τιμές των μασκών αυξημένης προστασίας μέσα σε διάστημα ωρών μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για 16 ιστοσελίδες που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών αρχών

Όπως εξήγησε, «υπάρχει η αγορανομική διάταξη που απαγορεύει να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Φεβρουάριο για τα προϊόντα που αφορούν την πανδημία».

«Θα πρέπει να αποδείξουν ότι από Πέμπτη προς Παρασκευή αυξήθηκε η τιμή προμήθειας των μασκών».

Βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τα όποια πρόσθετα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πάντως πως «αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως η κυβέρνηση περιμένει την εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδριάζει σήμερα, και υπογράμμισε πως βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Επίσης, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσον αφορά την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες,  η παραλλαγή Όμικρον έχει τη δυναμική να κυριαρχήσει στην Αττική το επόμενο 15νθήμερο.

Φάουτσι: Κανένας εφησυχασμός

Τα κρούσματα του Covid-19 είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ταχέως σε όλο τον κόσμο, δήλωσε την Κυριακή ο Αμερικανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Δρ Άντονι Φάουτσι.

«Κάθε μέρα τα νούμερα όλο και ανεβαίνουν. Ο τελευταίος εβδομαδιαίος μέσος όρος ήταν περίπου 150.000 και πιθανότατα θα είναι πολύ υψηλότερος», είπε ο Φάουτσι στο ABC.

Από την Πέμπτη, πριν το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, οι ΗΠΑ είχαν αναφέρει περισσότερα από 51 εκατομμύρια συνολικά κρούσματα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν επίσης τους 800.000 συνολικούς θανάτους από τη νόσο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το κύμα κορωνοϊού «καθοδηγεί» εν προκειμένω πλέον η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ανέλαβε τα «ηνία» ως το κυρίαρχο στέλεχος πριν από μια εβδομάδα.

Ενώ η νέα παραλλαγή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά μεταδοτική, οι μελέτες αρχίζουν να δείχνουν ότι είναι λιγότερο σοβαρή και επικίνδυνη όσον αφορά τις νοσηλείες. Ωστόσο, ο Φάουτσι τόνισε ότι τώρα δεν είναι η ώρα να «εφησυχάζουμε».

«Εάν έχετε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα άτομα με χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας, αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τη θετική επίδραση του να έχετε χαμηλότερη επικινδυνότητα όταν αφορά τόσους περισσότερους ανθρώπους», είπε ο Φάουτσι. «Και ανησυχούμε ιδιαίτερα για εκείνους που ανήκουν στους μη εμβολιασμένους. Αυτοί είναι οι πιο ευάλωτοι όταν υπάρχει ένας ιός που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στο να προσεγγίζει τους ανθρώπους και να τους μολύνει όπως είναι η Όμικρον».

Με πληροφορίες από ant1, in.gr, CNBC, naftemporoki

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαλαμάτα :Ενδιαφέρον για επενδύσεις έδειξε ο Ιάπωνας Πρέσβης
Επόμενο άρθροΥΠΕΝ: Οι 8 σημαντικότερες περιβαλλοντικές πολιτικές του 2021