Αρχική Ειδήσεις Καλαμάτα :Ενδιαφέρον για επενδύσεις έδειξε ο Ιάπωνας Πρέσβης

Καλαμάτα :Ενδιαφέρον για επενδύσεις έδειξε ο Ιάπωνας Πρέσβης

0
iaponaspresvisL
Η συνάντηση του Ιάπωνα Πρέσβη με τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο Εικόνα: Ελευθερία online
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Ιάπωνας Πρέσβης κ. Yasunori Nakayama σκοπεύει να αναθερμάνει τις επενδυτικές σχέσεις με την Ελλάδα και ιδιαίτερα όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε τη Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, τον Δήμο Καλαμάτας προκειμένου να συναντηθεί τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και να συζητήσουν επί του θέματος.

 Τον κ. Nakayama συνόδευε ο Περικλής Μαντάς, βουλευτής Μεσσηνίας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε  επίσης ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Ο κ. Βασιλόπουλος ενημέρωσε τον κ. Νακαγιάμα για την Καλαμάτα και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι, η πόλη με τις προσπάθειες και των προκατόχων του, έχει αλλάξει σε μία πόλη πιο σύγχρονη που φιλοδοξία της Δημοτικής αρχής είναι να γίνει περισσότερο ψηφιακή και πιο ευρωπαϊκή.  Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Δήμαρχος, η Καλαμάτα φιλοδοξεί μέσω της ευρωπαϊκής αποστολής, να ενταχθεί στο Δίκτυο των 100 Έξυπνων και Κλιματικά Ουδέτερων Πόλεων της Ευρώπης, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις που θα αλλάξουν την πόλη και την ζωή των κατοίκων της.

Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής χώρα στην πατρίδα του, όπου τα παιδιά μαθαίνουν στα σχολεία την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αναφέρθηκε στη διακοπή των απευθείας πτήσεων Ιαπωνίας – Ελλάδας, γεγονός που μείωσε το τουριστικό ρεύμα των Ιαπώνων αλλά και τις επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα μας. Πρόσθεσε δε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να υλοποιηθεί η περυσινή, ματαιωθείσα λόγω covid, ιαπωνική επιχειρηματική αποστολή στην Ελλάδα, όπου ο ίδιος βλέπει ευκαιρίες επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ.

Επίσκεψη επιχειρηματικής αποστολής

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο κ. Μαντάς ζήτησαν από τον κ. Νακαγιάμα η αποστολή αυτή να επισκεφθεί και τη Μεσσηνία όπου υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον και οι δυνατότητες ιαπωνικών επενδύσεων. Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το φυσικό περιβάλλον αλλά και από τις υποδομές που διαθέτει η Καλαμάτα (αεροδρόμιο, λιμάνι, μαρίνα), καθώς επίσης και από την πρόοδο της πόλης μετά τους σεισμούς του 1986. «Διαπίστωσα τι έχετε καταφέρει», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία, μετά τον μεγάλο σεισμό του 2011, ακόμη προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της.

Τέλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας έδωσε στον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, το επετειακό μετάλλιο «Πνοή Ελευθερίας», την αγγλική έκδοση του Δήμου για τη συμβολή της πόλης στην Επανάσταση του 1821 και το τεχνούργημα του ιερού δέντρου της ελιάς. Αντίστοιχα ο κ. Νακαγιάμα προσέφερε στον κ. Βασιλόπουλο μεταξένιο ύφασμα από την πατρίδα του και μια μποτίλια ιαπωνικό ουίσκι.

Επίσκεψη στο Επιμελητήριο

Επίσκεψη  στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ιαπωνίας, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ξυγκώρο, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου και επιχειρηματίες. Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η συζήτηση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως οικονομία, αγροτική ανάπτυξη και τεχνολογία, προώθηση προϊόντων και τουρισμός. Ο κ. Νακαγιάμα επικεντρώθηκε στις εξαγωγές των τοπικών μεσσηνιακών προϊόντων όπως το Π.Ο.Π. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, Π.Ο.Π. ελιές Καλαμάτας, σύκα, μπαλσάμικο ξύδι και εμφιαλωμένα κρασιά και στις προοπτικές ανάπτυξης της μεταξύ μας συνεργασίας. Επίσης αναφέρθηκε στην συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις στην Ιαπωνία και στην ανάπτυξη διμερών συνεργασιών, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου και των μελών του έγινε παρουσίαση των κλάδων της οικονομίας της Μεσσηνίας και αναφορά στις ιδιαίτερα πολύπλευρες σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και την Ιαπωνία. Υπήρξε δέσμευση από τις δύο πλευρές για τον προσδιορισμό πρωτοβουλιών σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Enterprise Greece, με σκοπό τη προβολή της Μεσσηνίας ως προορισμού και παραγωγού εκλεκτών προϊόντων στην Ιαπωνική αγορά η οποία και αποτελεί στόχο του στρατηγικού σχεδιασμού εξωστρέφειας της χώρας μας.

Επίσκεψη στο Διοικητήριο

Ο πρέσβης της Ιαπωνίας επισκέφθηκε και το Διοικητήριο Μεσσηνίας όπου συναντήθηκε με τους αντιπεριφερειάρχες Στάθη Αναστασόπουλο, Βασίλη Καπέλιο, Ανδρέα Τσουκαλά και Άννα Καλογεροπούλου, παρουσία του βουλευτή Περικλή Μαντά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο κ. Αναστασόπουλος καλωσόρισε τον πρέσβη «στη γη της ελιάς και του ελαιόλαδου». Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:
«Ο κ. Nakayama Yasunori ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τους παρευρισκόμενους και εξέφρασε τη χαρά του να επισκεφθεί έστω και σύντομα το νομό μας. Δήλωσε, ιδιαίτερα, ενθουσιασμένος από τις ομορφιές της Μεσσηνίας και λάτρης αφενός του ελαιόλαδου, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, βελτιώνει καθημερινά την υγεία του, και αφετέρου της Αρχαίας Μεσσήνης και του Νεανικού Φεστιβάλ Δράματος, που πραγματοποιείται εκεί.
Τέλος, ο κ. Nakayama Yasunori και ο κ. Αναστασόπουλος αντάλλαξαν δώρα και συγκεκριμένα τοπικά προϊόντα εις ένδειξη ευχαριστίας».

  1. Με πληροφορίες από In.gr, Ελευθερία online
Διαφήμιση