Αρχική Ειδήσεις Παπούλιας: Με τιμές αρχηγού κράτους θα κηδευτεί την Τετάρτη

Παπούλιας: Με τιμές αρχηγού κράτους θα κηδευτεί την Τετάρτη

0
ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ (EUROKINISSI)
Φωτογραφία αρχείου με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών άφησε το πρωί της Κυριακής 26 Δεκεμβρίου 2021. Εικόνα: EUROKINISSI
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που πέθανε χθες Κυριακή 26 Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  δημοσία δαπάνη ενώ έχει κηρυχτεί τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση μίλησε για τις “εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας”, στον οποίον θα αποδοθούν κατά την κηδεία του οι τιμές που προσήκουν σε Αρχηγό Κράτους.

Το δημόσιο πένθος θα τηρηθεί από την ημέρα του θανάτου του και για τρεις ημέρες, καθώς και κατά την ημέρα της κηδείας του. Επιπλέον αποφασίσθηκε να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων όλης της χώρας, από χθες 26/12 έως και την ημέρα της κηδείας του.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον θάνατο του κ. Παπούλια

«Η πατρίδα αποχαιρετά, σήμερα, έναν μεγάλο Έλληνα. Γιατί ο Κάρολος Παπούλιας την υπηρέτησε πιστά σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από έφηβος ακόμη πολέμησε τον Γερμανό κατακτητή. Στα χρόνια της ωριμότητάς του αντιστάθηκε στη δικτατορία. Και, αργότερα, ως βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών, υπήρξε απ’ τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της δημοκρατικής ζωής της χώρας», δήλωσε χτες ο Κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια πρόσθεσε ο ίδιος πως «Αποκορύφωμα της πορείας του, η ομόθυμη και πανάξια εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θέση που υπηρέτησε με σύνεση και με σοφία επί μία δύσκολη δεκαετία. Απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών με πολιτική συνέπεια. Και κρατώντας ψηλά τη σημαία της αλήθειας κόντρα στα κύματα του λαϊκισμού. Ήταν ο Πρόεδρος της ενότητας, της πραότητας, αλλά και της αποφασιστικότητας.

Οι Έλληνες σκύβουν με σεβασμό το κεφάλι με τη σκέψη στον υπεύθυνο Πρόεδρο, τον οραματιστή υπουργό, τον ευγενή αντίπαλο και αφοσιωμένο πατριώτη. Στον προσιτό και ήπιο πολιτικό αλλά και στον ευαίσθητο και καλλιεργημένο άνθρωπο. Κρατούν τις δεκαετίες της ζωής του ως παράδειγμα πορείας ενός αληθινού δημόσιου άνδρα. Και εμπνέονται από το μήνυμα ενότητας και αξιοπρέπειας που θα εκπέμπει για πάντα. Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια εκφράζω και εγώ τη βαθιά μου θλίψη. Στην οικογένειά του, στους αγαπημένους του Ηπειρώτες, στους αμέτρητους φίλους του».

Η δήλωση του τέως ΠτΔ Προκόπη Παυλοπούλου

«Ο Κάρολος Παπούλιας, Ευπατρίδης Πολιτικός με λαμπρές αντιστασιακές περγαμηνές, υπηρέτησε πολλαπλώς τον δημόσιο βίο της Χώρας, ιδίως δε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με υψηλό πατριωτικό αίσθημα, ανιδιοτελή αφοσίωση στο καθήκον και ανεπίληπτο ήθος. Αιωνία η Μνήμη του», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος για τον θάνατο του κ. Παπούλια.

Κ. Tασούλας: Παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς

«Η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με αφορμή τον θάνατο του Κάρολου Παπούλια.

Όπως σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο κ. Τασούλας, «ο Κάρολος Παπούλιας με τη δράση του διεκδίκησε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για να τις υπηρετήσει εν συνεχεία πιστά, γόνιμα, και ευόρκως, μέχρι το τέλος της μεστής ημερών ζωής του. Έχοντας εκλεγεί από το λαό των Ιωαννίνων σε εννέα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (1977-2004) τιμήθηκε και τίμησε τα Γιάννενα, διετέλεσε επί σειράν ετών Υπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης, και εκλέχτηκε πανηγυρικά Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δύο θητείες (2005 – 2015). Προσέφερε έτσι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη χώρα, και στο Έθνος μέσα από αιρετά αξιώματα, δημοκρατικά κατακτημένα, από την απήχηση και την αποδοχή που ευρύτερα είχε κερδίσει».

Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι «από το σπίτι του Μεζίνη που νοίκιαζε η οικογένειά του στην ακριτική Πωγωνιανή Ιωαννίνων ήδη προπολεμικά, μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο η πορεία του χαρακτηριζόταν από γνήσια λαϊκότητα και ποτέ λαϊκισμό, προσήλωση στο δημοκρατικό πολίτευμα και την ευρωπαϊκή μοίρα της χώρας που την κατακτήσαμε, όπως έλεγε, “περνώντας από σαράντα κύματα”, αλλά και πίστη στις αρετές και δυνατότητες των Ελλήνων που σε κάθε ευκαιρία αναδείκνυε».

Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκόπηση της δημόσιας πορείας του Κάρολου Παπούλια, και ιδιαίτερα της αποκορύφωσής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας «μας προσφέρει ένα παράδειγμα πατριωτικής προσφοράς για την ενότητα και για την πρόοδο του ελληνικού λαού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση