Αρχική Ειδήσεις Βραζιλία: Τους 18 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες

Βραζιλία: Τους 18 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες

0
Floods in Rio Maria Para Brazil March 2021 Photo Defesa Civil Para
Οι πλημμύρες στη Βραζιλίας Εικόνα: floodlist.com
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 280 τραυματίστηκαν από σφοδρές πλημμύρες στη βορειοανατολική περιοχή της Βραζιλίας. Οι πλημμύρες έπληξαν σχεδόν 40 πόλεις σε ολόκληρη την πολιτεία Μπάγια, είπε ο κυβερνήτης Ρούι Κόστα σε δημοσιογράφους στην πόλη Ιλχέους, μια από τις χειρότερες πληγείσες.

«Πρόκειται για μια τεράστια τραγωδία. Δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι τέτοιο στην πρόσφατη ιστορία της Bahia, δεδομένου του αριθμού των πόλεων και των σπιτιών που εμπλέκονται. Είναι πραγματικά τρομακτικό, υπάρχουν τόσα πολλά σπίτια και δρόμοι που είναι εντελώς κάτω από το νερό», δήλωσε ο κυβερνήτης.

H Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Μπαΐα επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός άνδρα 60 ετών, που πνίγηκε σε ρέμα στον δήμο Αουρελίνου Λεάλ, στο νότιο τμήμα της πολιτείας. Πέραν των 18 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ 19.580 εκτοπίστηκαν και 16.001 αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Οι άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί σε διάφορα ατυχήματα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων από τον Νοέμβριο έχουν φθάσει τους 286, ενώ συνολικά, οι πληγέντες υπολογίζεται ότι είναι 430.869,σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας και προστασίας της Bahia.

Ανησυχία για περισσότερες πλημμύρες

Στην πόλη Itambé, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν το σπάσιμο ενός φράγματος αργά το Σάββατο 25 Δεκεμβρίου, προκαλώντας φόβους και ανησυχίες για περισσότερες πλημμύρες.

Οι υπηρεσίες παρακολούθησης μετεωρολογικών και φυσικών καταστροφών της Βραζιλίας προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος πρόσθετων πλημμυρών και κατολισθήσεων στη Μπαΐα, με πιθανότητα να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με το Agencia Brasil.

«Έχουμε πάνω από 1.000 πληγείσες οικογένειες», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Χουάν Κάρλος Καλβιμόντες, στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Στη συνέχεια, ο κ. Καλβιμόντες επισήμανε ότι η κατάσταση στην επαρχία Σάντα Κρους  είναι «πολύ κρίσιμη», καθώς υπερχείλισαν οι ποταμοί Ιτσίλο, Γκράντε και Πιραΐ, πλημμυρίζοντας κατοικημένες περιοχές και αγροτικές εκτάσεις με καλλιέργειες δημητριακών και ελαίων. Στην κοινότητα Σαν Χουλιάν, 32 άνθρωποι  αναμένεται να απομακρυνθούν από τον αέρα, πρόσθεσε ο κ. Καλβιμόντες καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν με άλλον τρόπο.

Η βολιβιανή εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για καταρρακτώδεις βροχές στις επαρχίες Ποτοσί, Τσουκισάκα και Ταρίχα, στον νότο. Τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν φουσκωμένους και υπερχειλισμένους ποταμούς στη Λα Πας, την πρωτεύουσα, και στην Κοτσαμπάμπα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN

Διαφήμιση