Αρχική COVID-19 Όμικρον: Δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σητεία

Όμικρον: Δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σητεία

0
Εμβόλιο - συνδυασμός - εμβολίων - AstraZeneca
Εικόνα: UNSPLASH/Mika Baumeister
Διαφήμιση

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σητεία της Κρήτης καθώς εντοπίστηκαν το πρωί δύο νέα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για δύο άτομα με συγγενική σχέση που ήρθαν πρόσφατα στην Κρήτη ,μετά από ταξίδι στο εξωτερικό.

Από σήμερα, μπαίνουν σε lockdown οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Συγκεκριμένα, εφόσον θα έχουν παρέλθει επτά μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης δεν θα θεωρούνται πλέον εμβολιασμένοι. Παράλληλα, από τις 16/1/2022 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών που δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία δόση θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως.

Συνεχίζεται επίσης και αυτή την εβδομάδα η δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού κατά την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, από σήμερα 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα self test από τα φαρμακεία της χώρας. Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ματίνα Παγώνη: Ο δείκτης των κρουσμάτων σταδιακά μειώνεται

Την αισιοδοξία της για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Όπως είπε, αν και η μετάλλαξη Όμικρον αρχίζει να εξαπλώνεται και στην Ελλάδα, μετά τα δύο νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Σητεία της Κρήτης, ο δείκτης των κρουσμάτων σταδιακά μειώνεται. «Ωστόσο παραμένει υψηλός ο δείκτης των θανάτων και των διασωληνωμένων και θα είναι και τις επόμενες μέρες. Μια σταδιακή μείωση θα ξεκινήσει από τις 25 Δεκεμβρίου», επισήμανε.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και να έχει ελαφρά συμπτώματα. Οι νοσούντες δεν νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και προς το παρόν δεν έχουμε θανάτους, ενώ για τα εμβόλια οι πρώτες ενδείξεις δείχνει ότι την πιάνουν, αλλά όχι τόσο όσο τις άλλες μεταλλάξεις.

Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ήδη έχουν προγραμματιστεί πάνω από 20.000 ραντεβού για τα παιδιά 5-11 ετών που σημαίνει ότι αρχίζουν και πείθονται οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, δήλωσε στη συνέχεια η ίδια όσον αφορά τον εμβολιασμό. Σε ό,τι αφορά στην τρίτη δόση, σημείωσε ότι πρέπει να πειστεί ο κόσμος ότι είναι αναγκαία, καθώς στελεχώνει τον οργανισμό με αντισώματα.

Ερωτηθείσα αν θα χρειαστεί και τέταρτη δόση, ανέφερε ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει. «Από δω και πέρα το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουμε το εμβόλιο κάθε χρόνο, όπως κάνουμε και για τη γρίπη. Πιστεύω ότι η τέταρτη δόση δε θα είναι πριν το καλοκαίρι, γιατί και με την τρίτη δόση θα έχει οχυρωθεί ο οργανισμός αρκετά και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, μας καλύπτει για εννέα μήνες», υπογράμμισε.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

 

Διαφήμιση