Αρχική COVID-19 Λιβάνιος: Σύντομα διαθέσιμη η ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

Λιβάνιος: Σύντομα διαθέσιμη η ταυτότητα σε ψηφιακή μορφή

0
covid 19logo
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι αναμένεται να είναι διαθέσιμο μέσα στο επόμενο διάστημα για τον έλεγχο των πιστοποιητικών του COVID19. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, ανακοίνωσε χτες στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας πως μέσα στις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή η ταυτότητα.

Όσον αφορά το νέο το covid free wallet των κινητών τηλεφώνων που σχεδιάζεται, στη ψηφιακή ταυτότητα θα αναγράφονται ορισμένα προσωπικά στοιχεία όπως όπως η φωτογραφία, το όνομα και η ημερομηνία γέννησης, ώστε να γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της ταυτοποίησης ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που θέλει να εισέλθει σε ένα κατάστημα σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο.

Η έξαρση της Όμικρον

Η έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μία χώρα με υψηλού επιπέδου μοριακή επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19, σήμανε το «καμπανάκι» σε όλον τον κόσμο για την έλευση ενός εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού. Οι πρώτες εμπειρικές αναφορές έκαναν λόγο για ήπια περιστατικά σε σχέση με τα περιστατικά που είχαν δει σε προηγούμενα κύματα, ωστόσο οι προσωπικές αυτές παρατηρήσεις θα χρειάζονταν επιπλέον στοιχεία ώστε να αποδειχθεί αντικειμενικά η ηπιότερη κλινική εικόνα της νόσου.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι πλέον έχουμε στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι η Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από ότι τα προηγούμενα στελέχη:

1)    Καταρχήν, τρεις εβδομάδες μετά την έξαρση της Όμικρον, το σύστημα στη Νότιο Αφρική δεν βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε μεν αλλά σε πολύ μικρότερο επίπεδο από αυτά που παρατηρήθηκαν για αντίστοιχες αυξήσεις σε κρούσματα στα προηγούμενα κύματα. Επίσης προς το παρόν καμία χώρα δεν αναφέρει πίεση στο σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον.
2)    Μία προδημοσίευση από δεδομένα της Νοτίου Αφρικής δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την Δέλτα είναι μειωμένος 3 με 4 φορές
3)    Η τεχνική ανάλυση από το Imperial College του Λονδίνου με βάση κρούσματα της Δέλτα και Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά δεν είχε βρει στατιστικά σημαντική διαφορά. Αυτή η αρχική ανάλυση βασιζόταν σε 24 εισαγωγές περιστατικών σε νοσοκομεία στελέχους Όμικρον σε σύγκριση με 1392 εισαγωγές στελέχους Δέλτα. Οι πιθανότητες εισαγωγής φαίνονταν όντως μικρότερες για τα κρούσματα με στέλεχος Όμικρον, ωστόσο ήταν περιστατικά με μικρή ηλικία και για αυτό η στατιστική ανάλυση δεν είχε την ισχύ να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, η επικαιροποιημένη ανάλυση που έγινε διαθέσιμη χθες, έδειξε ότι η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι σημαντικά μειωμένη (κατά 15%) για τα περιστατικά μολυσμένα με Όμικρον σε σχέση με Δέλτα, ενώ επίσης σημαντικά μειωμένος είναι ο χρόνος νοσηλείας (κατά 40%). Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιθανόν έχει μολυνθεί από τα προηγούμενα στελέχη χωρίς να έχει καταγραφεί και οι επαναλοιμώξεις είναι αυτές που έχουν αρκετά μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας (κατά 50-70%).

Συμπερασματικά τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η Όμικρον έχει σημαντικά μειωμένη βαρύτητα λοίμωξης, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την πίεση που θα προκαλέσει το στέλεχος στα συστήματα υγείας εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς του. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λείπει από τις αναλύσεις είναι η εκτίμηση της θνητότητας του στελέχους, κάτι που θα χρειαστούμε περίπου 1 μήνα ακόμα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Αμερικανική Ήπειρο: Ξεπέρασαν τα 100.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας

Ο αριθμός των κρουσμάτων του COVID-19 που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην αμερικανική ήπειρο από την αρχή της πανδημίας ξεπερνάει τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ).

Τουλάχιστο οι μισές και πλέον από τις μολύνσεις αυτές (τα 51 εκατομμύρια) έχουν επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ, ενώ 22 εκατ. έχουν καταγραφεί στη Βραζιλία, σύμφωνα με τον Οργανισμό, το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην περιοχή, που επισήμανε ακόμη ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει πλέον εξαπλωθεί σε 19 χώρες και περιοχές στην ήπειρο.

Οι χώρες της «πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού και να προσαρμοστούν στους τοπικούς κινδύνους» μετάδοσης, τόνισε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του ΠΑΟΥ, η Καρίσα Ετιέν.

Σύμφωνα με τον ΠΑΟΥ, οι περισσότερες από τις χώρες της ηπείρου θα έχουν φθάσει ή ξεπεράσει μέσα στο 2021 τον στόχο που είχε ορίσει ο ΠΟΥ, δηλαδή να έχει ανοσοποιηθεί για την COVID-19 το 40% του πληθυσμού τους που έχει τη δυνατότητα. Όμως σε ορισμένα κράτη, όπως η Αϊτή, η Γουατεμάλα ή η Τζαμάικα, μένει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμη για την επίτευξη του στόχου.

Φάουτσι: Επικίνδυνα τα πάρτι ακόμη και για τους εμβολιασμένους

Ο  επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε σήμερα ότι η παρουσία σε μεγάλες συγκεντρώσεις, άνω των 40 ατόμων, δεν θεωρείται ασφαλής για τους εμβολιασμένους, ακόμη και για όσους έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου.

«Υπάρχουν πολλά πάρτι με 30, 40, 50 ανθρώπους, όπου δεν γνωρίζετε το εμβολιαστικό ιστορικό του καθενός. Αυτές είναι οι εκδηλώσεις του είδους όπου δεν θέλετε να παραβρεθείτε, στο πλαίσιο της (παραλλαγής) Όμικρον», είπε ο Φάουτσι κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας τα 149.300 καθημερινά, κατά μέσο όρο, ανέφερε εξάλλου η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ροσέλ Ουαλένσκι.

Εκτιμάται ότι το 73% των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα οφείλονται στην Όμικρον. Το ποσοστό αυτό φτάνει ακόμη και το 90% σε ορισμένες περιοχές, όπως στις Πολιτείες που βρέχονται από τον Ατλαντικό, σε τμήματα των Μεσοδυτικών, των Νότιων και των βόρειων Πολιτειών του Ειρηνικού.

«Αυτή η αύξηση στην αναλογία της Όμικρον είναι αυτό που περιμέναμε και για το οποίο προετοιμαζόμασταν», είπε η Ουαλένσκι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι τον Ιανουάριο θα είναι διαθέσιμα 250.000 θεραπευτικά σχήματα του νέου αντιιικού φαρμάκου της εταιρείας Pfizer που εγκρίθηκε για την Covid-19. Οι ΗΠΑ είχαν προπαραγγείλει 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, εν αναμονή της έγκρισης του χαπιού από τις ρυθμιστικές αρχές. Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Τζέφρι Ζιντς είπε ότι τα φάρμακα αυτά θα μοιραστούν σε Πολιτείες και κοινότητες δωρεάν.

ΓΕΕΘΑ: Πάνω από 2,5 εκατ. εμβολιασμοί

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στελεχώνουν 8 εμβολιαστικά κέντρα με 548 άτομα κατανεμημένα σε 176 ενεργές εμβολιαστικές γραμμές, στο πλαίσιο της κοινωνικής τους συνεισφοράς.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς του κρατικού μηχανισμού, διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό, μέσα μεταφοράς, χώρους νοσηλείας, απαιτούμενα υλικά και έχουν αναλάβει την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας εμβολίων και διαγνωστικών τεστ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής του κορονοϊού.

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2021, στα εμβολιάστηκες γραμμές που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν διενεργηθεί 2.573.768 εμβολιασμοί με μέσο όρο κατά την παρούσα περίοδο 13.500 εμβολιασμοί ημερησίως.

Αναλυτικά η στελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων ανά εμβολιαστικό κέντρο έχει ως εξής:

– HELLEXPO Αθηνών (ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 1 & 2): 186 στελέχη που εξυπηρετούν 48 εμβολιαστικές γραμμές, με την συνδρομή 7 ατόμων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

– ΔΕΘ / HELLEXPO Θεσσαλονίκη: 111 στελέχη που εξυπηρετούν 24 εμβολιαστικές γραμμές.

– ΓΛΥΦΑΔΑ: 24 στελέχη που εξυπηρετούν 16 εμβολιαστικές γραμμές με την συνδρομή 32 ατόμων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

– ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: 148 στελέχη που εξυπηρετούν 48 εμβολιαστικές γραμμές.

– ΠΑΤΡΑ: 42 στελέχη που εξυπηρετούν 16 εμβολιαστικές γραμμές.

– ΧΑΝΙΑ (ΝΝΚ): 16 στελέχη που εξυπηρετούν 6 εμβολιαστικές γραμμές.

– ΛΑΡΙΣΑ (404 ΓΣΝ): 16 στελέχη που εξυπηρετούν 8 εμβολιαστικές γραμμές.

– IΩANNINA: 5 στελέχη που εξυπηρετούν 10 λειτουργικές εμβολιαστικές γραμμές, με την συνδρομή προσωπικού από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (6η ΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας

Ευχές στο προσωπικό από τον κ. Δρυμούση

Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ υποπτέραρχο Δημήτριο Χατζηγεωργίου, ο αρχηγός ΑΤΑ αντιπτέραρχος (Θεμιστοκλής Μπουρολιάς καθώς και οι διοικητές του Γ΄ Σώματος Στρατού «Μέγας Αλέξανδρος», του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού, της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού και της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού «Κρητών», επισκέφθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα που διοικούνται και στελεχώνονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, για ανταλλαγή ευχών και για να συγχαρούν το προσωπικό τους για την πολύτιμη συνδρομή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση