Αρχική Ειδήσεις Ψυχική Υγεία: Μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη συναισθημάτων στο Λονδίνο

Ψυχική Υγεία: Μια ιδιαίτερη βιβλιοθήκη συναισθημάτων στο Λονδίνο

0
feelings library exterior 2
Η βιβλιοθήκη των συναισθημάτων Εικόνα: Aron Klein
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Caukin Studio δημιούργησε μια αναδυόμενη βιβλιοθήκη με αχυρένια στέγη και «τροπικό» εσωτερικό που προορίζεται να δώσει στους ανθρώπους έναν ιδιωτικό χώρο για να γράψουν σε ένα ημερολόγιο και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με την ψυχική υγεία. Το στούντιο, το οποίο ειδικεύεται στη δημιουργία προσβάσιμης αρχιτεκτονικής που έχει θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, εγκατέστησε τη αχυροσκεπή βιβλιοθήκη μέσα σε ένα κάδο σε συνεργασία με το Skip Gallery. Η βιβλιοθήκη των συναισθημάτων είναι ένα ιδιαίτερο έργο που στεγάζεται στο Spitalfields Market του Λονδίνου. Την παραμονή των Χριστουγέννων, στις 24 Δεκεμβρίου η προσωρινή βιβλιοθήκη θα κλείσει κλείνοντας τρεις περίπου εβδομάδες λειτουργίας και προσφοράς.

Ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης συναισθημάτων ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν εύκολα να συζητήσουν τα συναισθήματά τους. Με αυτό το τρόπο τους ενθαρρύνουν να γράψουν για τα συναισθήματά τους σε ένα ημερολόγιο. Η τοπική υπηρεσία θεραπείας Self Space συνεργάστηκε με το στούντιο για να δώσει συμβουλές σχετικά με την υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

«Πάντα μας ενδιέφερε το πώς η αρχιτεκτονική και η τέχνη μπορούν να δημιουργήσουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο τόσο στη λειτουργία της όσο και στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί», είπε στο Dezeen ο συνιδρυτής του Caukin Studio, Χάρισον Μάρσαλ. «Το έργο στοχεύει να μεταφέρει τους επισκέπτες από τη φασαρία του κεντρικού Λονδίνου και σε έναν άνετο προσωπικό χώρο όπου αισθάνονται άνετα να απελευθερώσουν μερικές από τις προσωπικές τους σκέψεις», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η Κάθριν Μπορόφσκι, συνιδρύτρια της Skip Gallery, εξηγεί ότι το στούντιο τοποθέτησε τη βιβλιοθήκη μέσα σε έναν κάδο επειδή λειτουργεί ως “ένα δοχείο για όλα όσα θέλουμε να απορρίψουμε“.

feelings library exterior 9
Η βιβλιοθήκη των συναισθημάτων
Εικόνα: Aron Klein

Το εσωτερικό της Βιβλιοθήκης

Το εσωτερικό – το οποίο έχει έντονα χρώματα και είναι κατασκευασμένο από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά – επιδιώκει να δημιουργήσει μια ασφαλή ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι νιώθουν αρκετά άνετα για να μιλήσουν για την ψυχική τους υγεία.
Το στούντιο χρησιμοποίησε φυσικά υλικά και φυλλώδη φυτά στο εσωτερικό του
Στην είσοδο, φωτεινά χρώματα και φώτα χρησιμοποιούνται για να ξυπνήσουν διαφορετικά συναισθήματα και αναμνήσεις. Ο ροζ φωτισμός επιδιώκει να εμψυχώσει τους επισκέπτες σε μια ζεστή λάμψη, ενώ το μπλε χρώμα προορίζεται να αντανακλά έναν φωτεινό ουρανό.

Στο εσωτερικό, καταπράσινα φυτά και βιβλία αυτοβοήθειας πλαισιώνουν τα ξύλινα ράφια, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν σε ένα ξύλινο παγκάκι για να κάνουν ημερολόγιο σε ένα ιδιωτικό, γαλήνιο περιβάλλον. “Ένα μεγάλο μέρος της σχεδιαστικής πρόκλησης ήταν να δημιουργήσουμε ένα μέρος που θα μπορούσε να μεταφέρει τους επισκέπτες μακριά από την πολυσύχναστη, τσιμεντένια ζούγκλα του κεντρικού Λονδίνου”, εξήγησε ο Μάρσαλ.

feelings library interior 2
Το εσωτερικό της βιβλιοθήκης των συναισθημάτων
Εικόνα: Aron Klein

Σχετικά με προηγούμενα έργα τους ανέφερε ο Μάρσαλ “Εμπνευστήκαμε από τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει σε πιο τροπικά μέρη του κόσμου και δημιουργήσαμε έναν χώρο από φυσικά υλικά, με επένδυση από αχυρόχωμα που είναι πιο πιθανό να βρείτε σε μια παραλία της Ινδονησίας παρά δίπλα σε ένα κτίριο γραφείων στο Λονδίνο .” Σύμφωνα με τον Μάρσαλ, τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι χρειάζονται μια διέξοδο για να εκφράσουν το πώς αισθάνονται. Ο αρχιτέκτονας αναφέρει την πανδημία του κορωνοϊού ως έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθοδηγούν αυτήν την τάση.

«Η Βιβλιοθήκη Συναισθημάτων είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να δημιουργήσουμε συνδεσιμότητα τη στιγμή που πολλοί από εμάς νιώθουμε πιο μόνοι και αποσυνδεδεμένοι», είπε. Για την πανδημία και τον αντίκτυπο αυτής στη ψυχική υγεία τόνισε πως «Ήταν μια προκλητική διετία για όλους μας, ήμασταν απομονωμένοι, αβέβαιοι και μερικές φορές η ζωή φάνηκε ανάποδα».

«Το ημερολόγιο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επεξεργασία των σκέψεων, με την απλή πράξη της μετατροπής των συναισθημάτων σε γραπτές λέξεις, οι άνθρωποι αναγκάζονται να αναλογιστούν τι περνάει από το κεφάλι τους· αυτά τα βιβλία στοχεύουν να παρέχουν ένα χώρο για να κάνουν ακριβώς αυτό», συνέχισε.

feelings library exterior 6

Όλα τα προσωρινά έργα-Η ολοκλήρωση του προγράμματος

Μετά από τρεις εβδομάδες, η εγκατάσταση θα αποσυναρμολογηθεί. Η οροφή θα κομποστοποιηθεί ενώ τα άλλα υλικά θα σταλούν στο σχολείο Harris Academy Peckham στο νότιο Λονδίνο, όπου το στούντιο θα πραγματοποιήσει εργαστήρια για τη δημιουργία μιας νέας δομής.

Άλλα προσωρινά έργα στην περιοχή του Ανατολικού Λονδίνου περιλαμβάνουν το Launderette of Dreams της σχεδιάστριας Yinka Ilori, το οποίο επαναλαμβάνει τον καθημερινό χώρο της κοινότητας ως ζώνη παιχνιδιού για παιδιά.

Ο Λονδρέζος αρχιτέκτονας Asif Khan εγκατέστησε τρία δωμάτια γεμάτα φυτά σε όλο το Shoreditch που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν μέρη για να συναντηθούν οι άνθρωποι στο δρόμο προς και από τη δουλειά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, archdaily, dezeen

Διαφήμιση