Αρχική COVID-19 Κύπρος: ξεκινάει η τρίτη δόση

Κύπρος: ξεκινάει η τρίτη δόση

0
COVIDLOGO
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Σύνταξη : ecozen.gr

Η τρίτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού ξεκίνησε να παρέχεται σήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στην Κύπρο για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Η ενισχυτική δόση θα χορηγείται σε όσους έχουν περάσει τα 18 έτη κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 Νοεμβρίου για θωράκιση του ενήλικου πληθυσμού.

Για να λάβουν οι Κύπριοι την τρίτη δόση, κρίνεται απαραίτητο να έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού τους σχήματος, να έχουν δηλαδή χορηγηθεί οι πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου σε όσα εμβόλια δεν είναι μονοδοσικά (χορήγηση 2ης δόσης στις περιπτώσεις των εμβολίων της Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca ή μίας δόσης του εμβολίου της Johnson&Johnson).

Για καλύτερη εξυπηρέτηση, οι δικαιούχοι θα μπορούν από σήμερα, να κλείνουν ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού ή να εξυπηρετούνται μέσω των κέντρων εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, τα walk-in δηλαδή, χωρίς εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού. Τα κέντρα walk-in λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Για τα άτομα που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson η εξυπηρέτηση γίνεται μόνο στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης, στα walk in.

Ο εμβολιασμός των πολιτών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο λογισμικό του ΓεΣΥ διενεργείται κάθε Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Τα πρώτα εργαστηριακά δείγματα από την Όμικρον

Ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ιωάννης Πρασσάς παρουσίασε σήμερα τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα για τη μετάλλαξη Όμικρον από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Πρασσάς στον ΣΚΑΙ οι προβλέψεις ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος βγαίνουν αληθινές. Δήλωσε σχετικά με αυτές τις προβλέπεις πως  «Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση. Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά».

Σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, όσοι ασθενείς έχουν νοσήσει ήδη κι έχουν κάνει τη διπλή δόση του εμβολίου, διαθέτουν πολύ σημαντική ενίσχυση των αντισωμάτων τους, αυτό καθιστά δύσκολο να νοσήσουν από την νέα μετάλλαξη. Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς θεωρεί πως είναι πολύ πιθανό αυτή η τριπλή έκθεση στο αντιγόνο που δείχνει να ενισχύει τόσο πολύ την άμυνά του οργανισμού  να ισχύει και με την τριπλή εμβολιαστική δόση.

«Το κουδουνάκι χτυπάει πάλι πολύ έντονα  για όσους είναι ανεμβολίαστοι παρά το γεγονός ότι η Όμικρον δε δείχνει βαριές νοσήσεις. Θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη. Γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα να εμβολιαστούν γιατί ο χρόνος για αυτούς καίει. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να περιμένουμε εκ του ασφαλούς όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε περίπτωση που έρθει η Όμικρον», επισήμανε ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν,  επικεφαλή της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο κ. Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.

Πρώτα συμπτώματα covid19 και συμπτώματα από πιθανές παρενέργειες των εμβολίων

Τα πρώτα συμπτώματα του Covid-19 πολλές φορές συγχέονται με τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα τύπου Covid-19 μετά από εμβολιασμό, θα ήταν καλύτερα να μένουν στο σπίτι τους και να κάνουν τεστ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Έμα Ντάνκαν του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό eClinical Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 362.770 άτομα που είχαν εμβολιαστεί με AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech και μετά είχαν αναφέρει – μέσω της κινητής εφαρμογής ZOE Covid Study App – τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχετιζόμενο με την Covid-19 μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους. Από αυτούς, οι 14.482 είχαν κάνει μοριακό ή rapid τεστ και τελικά οι 150 είχαν διαγνωστεί θετικοί για κορονοϊό (συνήθως χωρίς να έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα Covid-19 όπως επίμονο βήχα ή απώλεια όσφρησης/γεύσης αλλά μόνο πιό κοινά συμπτώματα όπως κόπωση, μυαλγία ή πονοκέφαλο).

Προκειμένου να διακρίνουν ανάμεσα σε όσους είχαν αρχικά συμπτώματα Covid-19 και όσους είχαν παρενέργειες του εμβολίου που έμοιαζαν με Covid-19, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά ούτε τα «έξυπνα» μοντέλα δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπήρχε τελικά τρόπος – εκτός και αν γινόταν διαγνωστικό τεστ – να ξεχωρίσει ένας γιατρός αν συμπτώματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, οι μυικοί πόνοι κ.α., οφείλονταν στο εμβόλιο ή σε λοίμωξη Covid-19 αρχικού σταδίου.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι καθώς αυξάνονται ξανά τα κρούσματα, λόγω και της νέας παραλλαγής Όμικρον, είναι σημαντικό να μην μπερδεύει κανείς τα συμπτώματα λόγω εμβολιασμού με εκείνα λόγω λοίμωξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ανοσιακή προστασία των εμβολίων χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί στον οργανισμό.

Όπως είπε η δρ Ντάνκαν, «ο εμβολιασμός παραμένει άκρως σημαντικός για την προστασία του εαυτού σας, της οικογένειάς σας και της κοινότητάς σας από την Covid-19. Όμως αν έχετε συμπτώματα μετά το εμβόλιο, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι πρόκειται απλώς για να παρενέργειες του εμβολιασμού, μολονότι ευτυχώς αυτό είναι το πιο πιθανό. Πρέπει να ελέγξετε, κάνοντας τεστ, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αρχικά συμπτώματα Covid-19. Χρειάζεται χρόνος για να αναπτύξετε ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Και αν στο μεταξύ έχετε μολυνθεί, είναι σημαντικό να το ξέρετε τόσο για το δικό σας καλό όσο και για το καλό των άλλων ανθρώπων, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα μεταδώσετε τον ιό ιδίως σε ευπαθή άτομα. Κάνοντας τεστ σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα, ακόμη κι αν έχετε εμβολιαστεί, θα βοηθήσετε να σταματήσει η εξάπλωση της Covid-19».

Ολόκληρη η επιστημονική δημοσίευση

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

 

 

Διαφήμιση