Αρχική Ειδήσεις Βουλγαρικά σχολεία εξωτερικού: Ηλεκτρονικά σχολικά εγχειρίδια

Βουλγαρικά σχολεία εξωτερικού: Ηλεκτρονικά σχολικά εγχειρίδια

0
μεταρρυθμίσεις εκπαίδευση
Διαφήμιση

Σύνταξη : ecozen.gr

Με ηλεκτρονικά σχολικά εγχειρίδια θα λειτουργούν τα βουλγαρικά σχολεία του εξωτερικού πλέον. Τα εγχειρίδια αυτά αναπτύχθηκαν από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τη Βουλγαρίας. Τα εγχειρίδια αφορούν την εκπαίδευση στη βουλγαρική γλώσσα, την ιστορία και τη γεωγραφία για σπουδαστές και δασκάλους των βουλγαρικών σχολείων του εξωτερικού. Το υλικό παρουσιάστηκε και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Βαλκανικού Φόρουμ για στρατηγικές εκμάθησης της βουλγαρικής γλώσσας σε ξενόγλωσσο περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας και την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα.

Το φόρουμ παρακολούθησε ο Γκέντσο Μπάνεφ, καθηγητής βουλγαρικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών όπως και ιδρυτής του δικτύου Βουλγαρικών σπουδών. Στο φόρουμ έδωσαν επίσης το παρών  πολλοί εκπρόσωποι βουλγαρικών κυριακάτικων σχολείων στην Ελλάδα, την Κροατία, τη Σερβία και την Τουρκία. Παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι βουλγαρικών πανεπιστημίων που εκπαιδεύουν δασκάλους βουλγαρικής γλώσσας στο εξωτερικό, ειδικοί και δάσκαλοι της βουλγαρικής γλώσσας από τη Σόφια, το Μπλαγκόεβγκραντ, το Χάσκοβο, εκπρόσωποι της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Βούλγαρους στο Εξωτερικό, μέλη της Διατμηματικής Επιτροπής Υποθέσεων Βουλγάρων του Εξωτερικού και η Ένωση Βουλγαρικών Σχολείων του Εξωτερικού.

Το δίκτυο Βουλγαρικών Σπουδών για την ανταλλαγή πρακτικής, που ιδρύθηκε από τον Γκέντσο Μπάνεφ και από δασκάλους βουλγαρικών κυριακάτικων σχολείων, επισημάνθηκε ως καλό παράδειγμα του στόχου του φόρουμ. Η πρώτη πρωτοβουλία του νέου συλλόγου ήταν ένας διαγωνισμός δοκιμίου για μαθητές και φοιτητές αφιερωμένος στην κοινή ιστορία και το μέλλον της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Στην εκδήλωση ανταλλάχθηκαν ιδέες και εμπειρίες για τη διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας σε ξενόγλωσσο περιβάλλον. Η πιστοποίηση των ικανοτήτων μητρικής γλώσσας σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες ήταν επίσης ένα από τα κύρια σημεία των συζητήσεων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαφήμιση