Αρχική COVID-19 Το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην Ελλάδα – Δωρεάν self test για όλους

Το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην Ελλάδα – Δωρεάν self test για όλους

0
covid 19logo
Εικόνα: UNSPLASH/Martin Sanchez
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της νέας παραλλαγής “Όμικρον”, καθώς το πρώτο κρούσμα της νέας μετάλλαξης της νόσου καταγράφηκε στην Κρήτη σήμερα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θανάση Πλεύρη, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των εξήντα ετών ανέφερε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Όμικρον εντοπίστηκε στη Κρήτη.

Πρόκειται για Έλληνα που είχε ταξιδέψει στη Νότια Αφρική και γύρισε στις 26 Νοεμβρίου. Κατά την επιστροφή του έκανε rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα. Την επόμενη μέρα παρουσίασε ήπια συμπτώματα. Τα rapid test επαναλαμβανόταν από τότε καθημερινά και έβγαιναν συνεχώς αρνητικά μέχρι τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου όπου το PCR βγήκε θετικό, και ήταν ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον. Ύστερα επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται πράγματι για την παραλλαγή Όμικρον. Τόσο ο ίδιος όσο και τα άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή βρίσκονται σε καραντίνα καθώς έγινε ιχνηλάτιση. Ο ασθενής ακόμη εμφανίζει  ήπια συμπτώματα όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Η παραλλαγή Όμικρόν

Σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον ανέφερε ο κ. Ζαούτης ότι “Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα για το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Όμικρον. Αναφορικά με τη νοσηρότητα και εκεί υπάρχουν πολλά κενά” Στην συνέχεια ανέφερε πως η  εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής από την παραλλαγή  από τη Νότια Αφρική είναι ότι όσοι νοσούν, νοσούν ελαφρά. Το εμβόλιο είναι πολύ πιθανόν να παρέχει ανοσία σε έναν βαθμό και έτσι παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, πρόσθεσε στη συνέχεια.

Δωρεάν Self test την επόμενη εβδομάδα

Με βάση τα παραπάνω και ενόψει γιορτών έγινε έκκληση από τον Θάνο Πλεύρη και τον Θεοκλή  Ζαούτη να κάνει όλος ο πλυθησμός test τις επόμενες μέρες τα οποία θα διανέμονται δωρεάν.

Από την επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες. Το μέτρο αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Ο κ. Ζαούτης  ζήτησε να χορηγηθούν και να κάνουν τεστ όλοι την επόμενη εβδομάδα, «ώστε να ελέγξουμε την πανδημία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/reuters

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση