Αρχική Ειδήσεις Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών

0
Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας
Παραιτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Εικόνα: unsplash/Ibrahim Boran
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Υπέβαλε την παραίτηση του ο Λουτφί Ελβάν μετά τα τελευταία γεγονότα που έπληξαν την οικονομία της Τουρκίας και οδήγησαν σε μια μεγάλη οικονομική κρίση εξαιτίας της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τούρκικης λίρας.

Φήμες για την παραίτηση του υπουργού είχαν υπάρξει και το προηγούμενο διάστημα όμως φαίνεται ότι η κατάρρευση της τούρκικης οικονομίας και οι πιέσεις του Ταγίπ Ερντογάν οδήγησαν σε αδιέξοδο τον κ. Ελβάν. Τη θέση του θα πάρει με απόφαση του, ο επιχειρηματίας και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νουρετίν Νεμπατί. Ο συγκεκριμένος, φαίνεται να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας με υπογραφή του Ερντογάν :

«Ο Νουρεντίν Νεμπάτι διορίζεται υπουργός Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, θέση η οποία έμεινε κενή από τον Λουτφί Ελβάν, ο οποίος ζήτησε την απαλλαγή του, αίτημα που έγινε δεκτό, σύμφωνα με τα άρθρα 104 και 106 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών έρχεται ενώ ο τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να αδιαφορεί για τους αγανακτισμένους για την οικονομική τους εξαθλίωση πολίτες και για τους οικονομολόγους που επισημαίνουν ότι η εμμονή στην ανορθόδοξη νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων εξαντλεί οικονομικά τη χώρα, η οποία με αυτόν τον ρυθμό κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Για τις νέες αλλαγές μίλησε και ο Οικονομικός Διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Şafak», İbrahim Acar. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αλλαγή στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας δεν προκαλεί έκπληξη.

«Υπήρχαν συζητήσεις ότι ο Νουρεντίν Νεμπάτι μπορεί να έρθει στο προσκήνιο μετά τις εξελίξεις στις αγορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δεν ήταν έκπληξη. Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίστηκε σε τέτοια αναταραχή (της οικονομίας) οδήγησε στη σημερινή εξέλιξη» υποστήριξε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του για ανάκαμψη της αγοράς.

Με πληροφορίες από in.gr/ news247

Διαφήμιση