Αρχική COVID-19 Γκάγκα: Γιατί είναι προτιμότερη η χρήση μάσκας ΚΝ-95 – Παραδείγματα

Γκάγκα: Γιατί είναι προτιμότερη η χρήση μάσκας ΚΝ-95 – Παραδείγματα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
covid19 maska
Εικόνα: Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Διαφήμιση

Μεγαλύτερη προστασία προσφέρει η χρήση της μάσκας ΚΝ-95 από ότι η διπλή χειρουργική υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Όμικρον, η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε στις μάσκες, οι οποίες από αύριο επιστρέφουν παντού.

Σύμφωνα με την ίδια, σε χώρους όπως τα σούπερ μάρκετ, η ΚΝ-95 είναι καταλληλότερη, γιατί κλείνει καλά γύρω από το πρόσωπο.

Γιατί δεν είναι επαρκής η διπλή χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα από μόνη της είναι καλή για να αποφύγεις επαφή με σταγονίδια, αλλά δεν κλείνει καλά γύρω από πρόσωπο άρα δεν έχει νόημα η διπλή χειρουργική μάσκα.

Η λύση θα ήταν ή να την κολλήσουμε γύρω από το πρόσωπό μας ή να πάρουμε μια Κ95 που εφαρμόζει καλά και ο αέρας περνάει φιλτραρισμένος όλος μέσα από τη μάσκα, εξήγησε.

Η μάσκα ΚΝ95;

Πρόκειται για μάσκα με πέντε επίπεδα προστασίας και ειδικά σχεδιασμένα στρώματα φιλτραρίσματος που εξασφαλίζουν μεγάλη προστασία από τους ιογενείς ιούς, χάρη στη τεχνολογία διήθησης νανοϊνών.

Σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών: σκόνη, σταγόνες υγρασίας, ατμοί.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

Πόσο προστατεύουν

Σύμφωνα με πρόσφατη γερμανική έρευνα από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και που επικαλείται το ertnews.gr οι μάσκες αυξημένης προστασίας KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο   μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.

Παραδείγματα

-Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

  • Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.
  • Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).
  • Η μελέτη υπολόγισε ότι αν τόσο ένας άνθρωπος μολυσμένος με κορωνοϊό όσο και ένας χωρίς τέτοια λοίμωξη φορούν καλά εφαρμοσμένες μάσκες αυξημένης προστασίας, ο μέγιστος κίνδυνος μόλυνσης μετά από 20 λεπτά ακόμη και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι περίπου ένα τοις χιλίοις (0,1%). Αν οι μάσκες τους δεν εφαρμόζουν καλά, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι γύρω στο 4%. Αν και οι δύο φοράνε καλά εφαρμοσμένες απλές ιατρικές (χειρουργικές) μάσκες, μέσα σε ένα 20λεπτο η πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού είναι έως 10%.
  • Αν δύο άνθρωποι – ο ένας με τον κορωνοϊό και ο άλλος χωρίς – δεν φοράνε μάσκες, ούτε τα τρία μέτρα απόσταση δεν είναι αρκετά για να διασφαλίσουν την προστασία από την μετάδοση του ιού. Ακόμη και σε αυτή την απόσταση, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται λιγότερα από πέντε λεπτά για έναν ανεμβολίαστο να μολυνθεί με πιθανότητα σχεδόν 100% από έναν άνθρωπο με κορωνοϊό.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι πιθανότητες λοίμωξης που υπολόγισαν, είναι οι μεγαλύτερες δυνατές, ενώ “στην καθημερινή ζωή η πραγματική πιθανότητα μόλυνσης μπορεί να είναι δέκα έως 100 φορές μικρότερη”, κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το πόσος αέρας διαρρέει ή εισρέει από τα άκρα της μάσκας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση