Αρχική COVID-19 Όμικρον: Έως και 70% λιγότερο πιθανό να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη

Όμικρον: Έως και 70% λιγότερο πιθανό να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
εργαστήριο - κορονοϊός - covid
Εικόνα: UNSPLASH/CDC
Διαφήμιση

Τα άτομα με μόλυνση Όμικρον έχουν 50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, αναφέρει μια σημαντική ανάλυση, την οποία επικαλείται το BBC.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) υποστηρίζει ότι τα πρώτα ευρήματά της είναι «ενθαρρυντικά», αλλά η παραλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό ατόμων στο νοσοκομείο.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων  ως προς την Όμικρον αρχίζει να μειώνεται 10 εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση.

Η τελευταία έρευνα βασίζεται σε όλα τα κρούσματα των Omicron και Delta στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων 132 ατόμων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με την παραλλαγή. Υπήρξαν επίσης 14 θάνατοι σε ανθρώπους μέσα σε 28 ημέρες από τη νόσηση με Omicron.

Ηπιότερη αλλά μεταδοτικότερη

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που νοσούν με Omicron έχουν:

  • 31% έως 45% λιγότερες πιθανότητες να πάνε στα επείγοντα
  • 50% έως 70% λιγότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο για θεραπεία

Ωστόσο, ένας ηπιότερος ιός θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία επειδή εξαπλώνεται ταχύτατα.

Το ζήτημα παραμένει ότι οποιοδήποτε όφελος από έναν ηπιότερο ιό θα μπορούσε να εξαλειφθεί από μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που κολλούν το Omicron. Το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άλλο ένα ημερήσιο ρεκόρ Covid με 119.789 επιβεβαιωμένα κρούσματα . Υπήρξαν άλλοι 147 θάνατοι μέσα σε 28 ημέρες από το θετικό τεστ.

Όμικρον: Ανησυχία για μεγαλύτερες ηλικίες

Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί όταν η Omicron φτάσει σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Οι περισσότεροι από όσους έχουν κολλήσει και πηγαίνουν στο νοσοκομείο μέχρι στιγμής ήταν κάτω των 40 ετών.

Η Δρ Τζένι Χάρις, διευθύνων σύμβουλος του UKHSA, δήλωσε: «Η τελευταία μας ανάλυση δίνει ένα ενθαρρυντικό πρώτο μήνυμα ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την παραλλαγή Omicron μπορεί να διατρέχουν σχετικά χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με εκείνους που προσβάλλονται από άλλες παραλλαγές.

Ωστόσο

«Τα κρούσματα είναι επί του παρόντος πολύ υψηλά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμη και ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό που απαιτεί νοσηλεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων να αρρωστήσουν σοβαρά».

Πιο ευπαθείς εμβολιασμένοι και νοσούντες

Η Omicron εκτιμάται ότι είναι πιο ήπιο λόγω του συνδυασμού της ανοσίας μας και των αλλαγών στον ίδιο τον ιό.

Η παραλλαγή μολύνει κυρίως άτομα που έχουν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές στο παρελθόν ή που έχουν εμβολιαστεί. Και τα δύο δίνουν ένα προβάδισμα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η επίδραση των αναμνηστικών δόσεων μειώνεται. Οι δύο δόσεις εμβολίου αποδείχθηκε ότι προσφέρουν περιορισμένη προστασία έναντι της Omicron, η οποία στη συνέχεια αποκαταστάθηκε με την αναμνηστική δόση.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η προστασία μειώνεται μεταξύ 15% και 25% μετά από 10 εβδομάδες. Βεβαίως, σημειώνεται ότι είναι καλύτερο από το να μην είχε ληφθεί η αναμνηστική δόση.

Ακόμη ωστόσο δεν υπάρχουν προτάσεις για μια τέταρτη δόση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εισαγάγει νέους περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα. Θα μπορούσαν όμως να ληφθούν μέτρα εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να αυξάνεται.

Με πληροφορίες από BBC

Διαφήμιση