Ένα εγχειρίδιο εσωτερικής επικοινωνίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που έφερε την υπογραφή της Επιτρόπου Ισότητας Έλενας Ντάλι, με στόχο την αποφυγή των διακρίσεων και την προώθηση της συναδέλφωσης των ευρωπαϊκών χωρών, προκάλεσε τη μήνιν μεγάλης μερίδας ευρωβουλευτών αλλά και την επίσημη αντίδραση του… Βατικανού.
Το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να εύχονται «Καλά Χριστούγεννα» υπερασπίστηκε η Ελληνίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε απάντηση του «ατοπήματος» της Επιτρόπου για την Ισότητα, Έλενας Ντάλι, να ζητήσει μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του όρου «Χριστούγεννα» με την έκφραση «περίοδος διακοπών».
Το εγχειρίδιο, που τελικώς αποσύρθηκε, άγγιζε πλήθος θεμάτων. Όπως, την αποφυγή απεύθυνσης σε ακροατήριο με το διαχωριστικό «κυρίες και κύριοι» αλλά με το καθολικής και αδιάκριτης προσφώνησης «αγαπητοί συνάδελφοι» αλλά και την αναφορά σε Ευρωπαίους πολίτες με αποκλειστικώς χριστιανικά ονόματα όπως «Mary» ή «John»… .
Το παρασκήνιο της «απόσυρσης»
Ο «εσωτερικός οδηγός επικοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς» ενθάρρυνε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενημερώσουν τη γλώσσα τους, αποφεύγοντας εκφράσεις που «στιγματιστίζουν» το φύλο, τη σεξουαλική ταυτότητα, την εθνική καταγωγή και τον πολιτισμό — ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν τη λέξη Χριστούγεννα όταν συζητούσαν για την βασική χριστιανική πίστη και τη γέννηση του Χριστού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάστηκε να ανακαλέσει το εγχειρίδιο μετά από παρατεταμένους τριγμούς και εντάσεις στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου και αφού το Βατικανό κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι προσπάθησαν να ακυρώσουν τα Χριστούγεννα «απαγορεύοντας» ορισμένες χριστιανικές λέξεις.
Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω ανάρτηση της Επιτρόπου Νταλί στο Twiiter και το πλήθος αντιδράσεων που προκάλεσε.
Equality mainstreaming means that all products need to take the equality dimension on board, including communication.
As we aim to lead towards a #UnionOfEquality, I am proud to launch the @EU_Commission guidelines for inclusive communication. pic.twitter.com/yEcQ3EIe7f
— Helena Dalli (@helenadalli) October 26, 2021
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόθεση δεν ήταν να ακυρωθούν τα Χριστούγεννα ή ο ίδιος ο Χριστιανισμός, αλλά να αντικατασταθούν λέξεις που «θα μπορούσαν να είναι προσβλητικές». Μερικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν λέξεις αναφοράς φύλου, όπως «κυρίες και κύριοι», οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν με πιο ουδέτερες φράσεις όπως «αγαπητοί συνάδελφοι».
Η παρέμβαση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου
Η κ.Ασημακοπούλου αφού υπεραμύνθηκε της αγωνιστικής της διάθεσης να υπερασπιστεί την «ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων» όταν έγινε ευρωβουλευτής, παραδεχόμενη ωστόσο με τον πλέον δηκτικότρόπο ότι «δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα υπήρχε μια τέτοια συζήτηση» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Δεν είναι απαραίτητο η ΕΕ να αρνηθεί την ιστορία, τις παραδόσεις και τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης για να καταπολεμήσει τις διακρίσεις», διευκρίνισε για να ολοκληρώσει την ομιλία της ευχόμενη σε όλους τους συναδέλφους της ευρωβουλευτές Καλά Χριστούγεννα.
📌 Παρέμβασή μου στην Ολομέλεια του @Europarl_EL: “Είναι δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να λένε «Καλά Χριστούγεννα».” #ΕΕ #AnnaMichelleMEP 🇬🇷🇪🇺
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου μου εδώ
👉 https://t.co/hZfbEoABUN pic.twitter.com/GSAk4Juasj— Anna Michelle Asimakopoulou MEP (@AnnaAsimakopoul) December 16, 2021
Το «μάζεμα» της Επιτρόπου Ντάλι
«Η πρωτοβουλία μου να συντάξω κατευθυντήριες γραμμές ως εσωτερικό έγγραφο για την επικοινωνία του προσωπικού της Επιτροπής στα καθήκοντά τους είχε στόχο να επιτύχει έναν σημαντικό στόχο: να καταδείξει την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να αναδείξει τη φύση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και πεποιθήσεων των ευρωπαίων πολιτών» παραδέχτηκε η Επίτροπος Ισότητας.
«Ωστόσο, η έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύτηκε δεν εξυπηρετεί επαρκώς αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι ένα ώριμο έγγραφο καθώς, οι κατευθυντήριες γραμμές χρειάζονται σαφώς περισσότερη δουλειά. Ως εκ τούτου, το αποσύρω και θα εργαστώ περαιτέρω για αυτό το έγγραφο».