Αρχική COVID-19 Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο – Εθνικές στρατηγικές και μέτρα

Η εξέλιξη της πανδημίας στον κόσμο – Εθνικές στρατηγικές και μέτρα

0
Σε συναγερμό για την Όμικρον η Ευρώπη - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι λύση;
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Σταθερά αυξητικοί εμφανίζονται οι ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 και της παραλλαγής Όμικρον στον κόσμο. Στις ΗΠΑ οι σχετιζόμενοι με τον ιό θάνατοι πλησιάζουν τις 800.000, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία, έχουν θεσπίσει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς προκειμένου να ανακόψουν την ορμή των μεταλλάξεων.

Με ρεκόρ καθημερινών μολύνσεων διανύει την εορταστική περίοδο το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει μετατραπεί σε hotspot της Όμικρον. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η χώρα έχει αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη και το δεύτερο υψηλότερο στον κόσμο συγκεντρώνοντας 436.870 κρούσματα μόνο,, τις τελευταίες επτά ημέρες.

Η «επέλαση» της Όμικρον στις ΗΠΑ

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον εντοπίστηκε στις ΗΠΑ την 1η Δεκεμβρίου και από τότε οι ρυθμοί διασποράς έχουν αυξηθεί κατά 40%.

Αρκετές μεγάλες διοργανώσεις ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν, με τρεις αγώνες NFL να καθυστερούν μετά την εμφάνιση κρουσμάτων. Το National Hockey League αναγκάστηκε επίσης να ακυρώσει τους αγώνες, ενώ οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ έχουν ματαιωθεί.

Ο Δρ Τομ Φρίντεν, ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, προτρέπει τους Αμερικανούς να κάνουν την αναμνηστική δόση εμβολίασμού, προειδοποιώντας για επερχόμενη παλίρροια κρουσμάτων.

Κι ενω, μόλις την τελευταία εβδομάδα, έχουν αναφερθεί 571.461 κρούσματα, τα υψηλότερα στον κόσμο, δεν έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέρα όπως lockdown, τηλεργασία ή απαγόρευση κοινωνικών συναθροίσεων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον σχεδόν 50 εκατομμύρια.

xartis covid

Γερμανία

Η Γερμανία κατέγραψε το πρώτο κρούσμα Omicron στις 27 Νοεμβρίου, ενώ μόλις την τελευταία βδομάδα έχει καταγράψει συνολικά 297.855 κρούσματα COVID.

Η χώρα αποφάσισε να θεσπίσει συστηρότερους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου, τα άτομα που ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Γερμανία θα πρέπει πρωτίστως να επιδείξουν αρνητικό τεστ και αφού φτάσουν να τεθούν σε καραντινα.

Ισπανία

Οι Βρετανοί τουρίστες μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία μόνο εάν αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19.

Μέχρι πρόσφατα, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες επιτρέπονταν να εισέλθουν στη χώρα εάν μπορούσαν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR που είχε ληφθεί 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Για τους 300.000 Βρετανούς που ήδη βρίσκονται στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους ή αναψυχή δεν λαμβάνονται επιπλέον προφυλάξεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου 143.400 κρούσματα και 195 θάνατοι έχουν αναφερθεί στην Ισπανία τις τελευταίες επτά ημέρες.

Γαλλία

Στις 16 Δεκεμβρίου, η Γαλλία απαγόρευσε την είσοδο στους Βρετανούς τουρίστες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Omicron στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσοι «επιβάλεται» να ταξιδέψουν θα πρέπει να δηλώσουν τη διεύθυνση της διαμονής τους στη Γαλλία.

Η παραλλαγή Delta παραμένει κυρίαρχη στη Γαλλία, η οποία έχει καταγράψει 350.382 συνολικά κρούσματα κορωνοϊού και 973 θανάτους τις τελευταίες επτά ημέρες.

Πορτογαλία

Οι αξιωματούχοι στην Πορτογαλία δεν έχουν εισαγάγει ακόμη νέα μέτρα για τον COVID-19, παρά την άνοδο της Όμικρον.

Σχεδόν 30.000 συνολικά κρούσματα και 107 θάνατοι αναφέρθηκαν στη χώρα την τελευταία εβδομάδα.

Άλλες ευρωπϊκές χώρες

Η Ολλανδία έχει μπει σε καθολικό lockdown. Η Δανία, μια από τις πρώτες χώρες που χαλάρωσε τους κανόνες του COVID, επαναφέρει τους πολίτες της σε εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφους.

Υπάρχει επίσης ευρεία χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα, η Αυστρία έχει απομακρυνθεί από τους λιγότερο περιοριστικούς κανόνες lockdown, έχοντας δει μια πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Ιταλία και Ισπανία έχουν ανακοινώσει ότι θα αποφασίσουν για τη λήψη έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ΕΕ, θα ήθελε πολύ να έχει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει και μοιάζει θολό τοπίο ακόμα και ως μελλοντικό ενδεχόμενο.

xartis covid2

Αυστραλία

Η Αυστραλία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων κρουσμάτων COVID-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Τις τελευταίες επτά ημέρες, αναφέρθηκαν 15.057 κρούσματα, ανάλογα με αυτά του Ιράν και της Κολομβίας.

Όμως, πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν ανησυχίες για την διάχυση της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με αναφορές, 10 νοσοκομεία στη Μελβούρνη έκλεισαν αφού συμπλήρωσαν τη χωρητικότητα, ενώ υπήρχαν σημειώνεται μεγάλη αναμονή για κέντρα νοσηλείας στη Βικτώρια, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Νότια Αυστραλία.

Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική έχει αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες και τον πέμπτο υψηλότερο παγκοσμίως.

Υπήρξαν 162.364 νέες μολύνσεις την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν ένα μήνα από τότε που αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα Omicron στη Νότια Αφρική.

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa επέστρεψε στην εργασία του μετά από μια εβδομάδα απομόνωσης, αφού βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα, οι νοσηλείες παραμένουν χαμηλές με τους ειδικούς να αναφέρουν ότι τα εμβόλια και η φυσική ανοσία προστατεύουν τους ανθρώπους από πιο σοβαρά συμπτώματα.

Οι ισχύοντες κανονισμοί στη Νότια Αφρική καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και περιορίζουν τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους σε 750 άτομα και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 2.000.

Νέα Ζηλανδία

Όπως συνέβη στο μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας, η Νέα Ζηλανδία κατάφερε να διατηρήσει χαμηλά τις μολύνσεις. Το τελευταίο επταήμερο, καταγράφηκαν 600 θετικά κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 12.947.

Πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες από όλες τις άλλες χώρες, εκτός από αυτές που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», μπορούν να επισκεφθούν το νησί του Ειρηνικού.

Ταϊλάνδη

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η οικονομία της Ταϊλάνδης έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα, καθώς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό.

Η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στους τουρίστες τον Νοέμβριο, αλλά ανέφερε το πρώτο κρούσμα Όμικρον στις 20 Δεκεμβρίου και τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς ορισμένων περιορισμών.

Αυτό περιλαμβάνει την επιστροφή της υποχρεωτικής καραντίνας για τους ξένους επισκέπτες.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, καταγράφηκαν 24.717 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εβδομαδιαία επισκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξέλιξη της Covid-19 στον κόσμο.

 

Διαφήμιση