Αρχική COVID-19 Επιτροπή Ειδικών: Αναβολή εκδηλώσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας

Επιτροπή Ειδικών: Αναβολή εκδηλώσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μάσκα χριστούγεννα
Διαφήμιση

Εισήγηση για νέα μέτρα από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση που ολοκλήρωσε πριν από λίγο τη συνεδρίαση της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ειδικοί συγκλίνουν στην αναβολή των εορταστικών εκδηλώσεων και σε επαναφορά του μέτρου υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους, ακόμη και στους ανοιχτούς εφόσον υπάρχει συνωστισμός.

Άμεση εφαρμογή νέων μέυτρων

Τα νέα μέτρα  θα έχουν άμεση εφαρμογή και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουν ως εξής:

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με την αναστολή των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

Ακυρώθηκε η “Νύχτα των Ευχών”

Ο Δήμος Αθηναίων ακύρωσε -λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19- την εκδήλωση «Παραμονή Χριστουγέννων – Νύχτα των Ευχών». Η σχετική ανακοίνωση του δήμου αναφέρει τα εξής: «Με αίσθημα ευθύνης, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid- 19, ο Δήμος της Αθήνας αποφάσισε την ακύρωση της εκδήλωσης “Παραμονή Χριστουγέννων – Νύχτα των Ευχών” με τη διάθεση να παραμείνουμε ασφαλείς στις γιορτές και την ευχή του χρόνου να είμαστε και πάλι όλοι μαζί».

Μέτρα από 3 Ιανουαρίου 2022

  • Μείωση του ωραρίου καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης
  • Μείωση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους
  • Σημειώνεται ότι δεν θα προβλέπεται χρήση SMS

Πλεύρης περιορισμοί μετά τις γιορτές

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, μετά τις γιορτές.

“Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης -συνεδριάζει αυτή τη στιγμή η ειδική επιτροπή- ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρωνΗ Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με “ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν “self test” το διάστημα των εορτών ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

Να σημειωθεί ότι lockdown από τις 3 Ιανουαρίου και για έναν μήνα πρότεινε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για να αναχαιτιστεί η δυναμική της μετάλλαξης Όμικρον. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ μιλώντας το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ3, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η χώρα δεν θα αποφύγει το καθολικό lockdown εξαιτίας της Όμικρον.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση