Αρχική Ειδήσεις Βόρεια Μακεδονία: Υπέβαλε την παραίτησή της κυβέρνησής του ο Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Υπέβαλε την παραίτησή της κυβέρνησής του ο Ζάεφ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
zaev
Διαφήμιση

Την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού και την παραίτηση της κυβέρνησής του υπέβαλε σήμερα το απόγευμα, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή του αναφέρει ότι παραιτείται από το αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας, λόγω της ήττας του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) στις δημοτικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν στα τέλη Οκτωβρίου. Τότε, ο Ζόραν Ζάεφ είχε αναγγείλει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

«Κατά τη θητεία μου ως πρωθυπουργός λάβαμε ιστορικές αποφάσεις, με τις οποίες, η Βόρεια Μακεδονία, αντί ως “πρώην δημοκρατία”, χωρίς μόνιμη και κυρίαρχη θέση της στην κοινωνία των εθνών, έλαβε ό,τι της ανήκει, σύμφωνα με την αξιοπρέπεια και την ιστορική της αξία. Οι αποφάσεις αυτές επέτρεψαν στους Μακεδόνες και τη μακεδονική γλώσσα να επιβεβαιωθούν από όλο τον κόσμο και τη φορά αυτή και από την γείτονα και φίλη μας, Ελλάδα. Πιστεύω ότι με αυτό εξασφαλίσαμε διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και στρωμένο δρόμο για την οικονομική ευημερία του λαού μας» αναφέρει ακόμη ο Ζόραν Ζάεφ, στην επιστολή παραίτησής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας.

Αύριο, το Κοινοβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει, χωρίς συζήτηση, τις παραιτήσεις και εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της Βουλής θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εντός δέκα ημερών πρέπει να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, από τη στιγμή που θα λάβει την εντολή, πρέπει σε διάστημα 20 ημερών να παρουσιάσει στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιανουαρίου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαφήμιση