Αρχική COVID-19 Επιστήμονες εντόπισαν μια «αόρατη» στα τεστ έκδοση της “Όμικρον”

Επιστήμονες εντόπισαν μια «αόρατη» στα τεστ έκδοση της “Όμικρον”

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Σε συναγερμό για την Όμικρον η Ευρώπη - Ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι λύση;
Εικόνα: UNSPLASH/Fusion Medical Animation
Διαφήμιση

Μία νέα έκδοση της “Όμικρον” η οποία “διαφεύγει” από τα τεστ PCR και για αυτό οι επιστήμονες της έχουν δώσει το επίθετο “stealth” (λάθρα) εντοπίστηκε και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πιθανό να έχει άλλη συμπεριφορά, η οποία και ερευνάται.

Την ανακάλυψαν, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων της αρχικής παραλλαγής Όμικρον που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε από 101 σε 437 σε μία μόνο ημέρα. Η Σκωτία μάλιστα ανακοίνωσε την επιστροφή στην εργασία από το σπίτι.

Η παραλλαγή “stealth” έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την τυπική παραλλαγή της Όμικρον, αλλά στερείται ενός συγκεκριμένου γενετικού χαρακτηριστικού που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να την εντοπίσουν.

Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορωνοϊός από όλες τις συνήθεις δοκιμές και μπορεί να αναγνωριστεί ως παραλλαγή της Όμικρον μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά πιθανά κρούσματα δεν επιβεβαιώνονται από τα συνηθισμένα τεστ PCR που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Γενετικά διαφορετική η παραλλαγή όμικρον

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή της Όμικρον, αλλά ότι η «stealth» έκδοση είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά. Εικάζεται ωστόσο ότι μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα. Μεταξύ των επτά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένα να σημειωθεί ότι δεν έχει ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαφορετική γενεαλογία, άλλη συμπεριφορά

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους ερευνητές να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 στην τυπική Όμικρον, γνωστό ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, γνωστή ως BA.2.

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», είπε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London. «Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά».

Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή “stealth Omicron” επειδή δεν επιτρέπει στις δοκιμές PCR να την εντοπίσουν.

Είναι ακόμη άγνωστο το πώς προέκυψε η νέα παραλλαγή. Ενώ εμπίπτει στην Όμικρον, είναι τόσο γενετικά διακριτή που μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια νέα «παραλλαγή ανησυχίας» εάν εξαπλωθεί γρήγορα. Το να υπάρχουν δύο παραλλαγές, BA.1 και BA.2, που προκύπτουν σε γρήγορη διαδοχή με κοινές μεταλλάξεις είναι «ανησυχητικό» σύμφωνα με έναν ερευνητή και προτείνει ότι η επιτήρηση της δημόσιας υγείας «χάνει ένα μεγάλο κομμάτι του παζλ».

Με πληροφορίες από Guardian

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο[VIDEO] Στο μουσείο της ΤτΕ η έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 5.889 κρούσματα, 81 νεκροί, 709 διασωληνωμένοι – Μικρή μείωση κρουσμάτων στην Ευρώπη