Αρχική Special Topics Στο μουσείο της ΤτΕ η έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with...

[VIDEO] Στο μουσείο της ΤτΕ η έκθεση «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care»

0
TtE
Διαφήμιση

Άνοιξε τις «πύλες» της η νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου της Τράπεζας της Ελλάδος με τίτλο «Οικονομία και Κλίμα: Handle with care». Η έκθεση περιγράφει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και αναλύει τις οικονομικές του συνέπειες σε όλο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη των κινδύνων αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Δεδομένης μάλιστα της επίδρασης που έχουν στην οικονομική δραστηριότητα κάθε χώρας, οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του στους τομείς που τις αφορούν, φροντίζοντας για τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του καταλόγου της έκθεσης ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, «με την έκθεση αναδεικνύεται ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους». Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι από τις πρώτες τράπεζες παγκοσμίως που ασχολούνται συστηματικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχοντας συστήσει από το 2009 την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) και το 2021 το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας.

Δείτε τον χαιρετισμό του Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της έκθεσης

Η έκθεση αξιοποιεί την καίρια συνεισφορά εξειδικευμένων οικονομολόγων και εμπειρογνωμόνων της Τράπεζας της Ελλάδος και πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων πολιτιστικών και επιμορφωτικών δράσεων.

Τα εκθέματα είναι κατά κύριο λόγο ψηφιακά και διαδραστικά, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η έκθεση απαντά σε ερωτήματα όπως

  • Γιατί οι πόλεις θα επηρεαστούν περισσότερο από ό,τι η ύπαιθρος από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής;
  • Ποιος είναι ο θερμοστάτης του πλανήτη μας;
  • Σχετίζεται η κλιματική αλλαγή με την οικονομία;
  • Ποιες είναι οι πλέον τρωτές γεωγραφικές περιφέρειες της χώρας μας και ποιες οικονομικές δραστηριότητες επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή;
  • Γιατί οι κεντρικές τράπεζες ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή;
  • Πώς δουλεύουν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες και πώς επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή;
  • Γιατί η κλιματική αλλαγή αποτελεί πηγή κινδύνων, αλλά και ευκαιριών;
  • Τι είναι η σταθερότητα των τιμών και πώς επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή;
  • Τι είναι οι πράσινες επενδύσεις;

Υλικό που συνοδεύει την έκθεση

Η έκθεση για την οποία σχεδιάστηκε και κόπηκε συλλεκτικό έγχρωμο μετάλλιο, το οποίο διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες, συνοδεύεται από μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Επίσης, πλαισιώνεται από δύο εκδόσεις που διατίθενται και αυτές δωρεάν στους επισκέπτες

  1. Πολυσέλιδος κατάλογος της έκθεσης και
  2. Κόμικ «Ο μεγάλος μετασχηματισμός. Κλίμα – Μπορούμε να αλλάξουμε πορεία;», το οποίο αποτελεί την ελληνική μετάφραση της γερμανικής έκδοσης με τίτλο «Die große Transformation: Klima – Kriegen wir die Kurve?», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2013 από το WBGU (Wissenschaftlicher Beirat der Bundesregierung Globale Umweltveränderungen – ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο που συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας σε θέματα κλιματικής αλλαγής), με τη στήριξη του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας και έχει μεταφραστεί σε αρκετές ακόμη γλώσσες.
    Στο κόμικ, εννέα επιστήμονες εξηγούν με απλό και καταληπτό τρόπο τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση.

Παιχνίδι προσομοίωσης μέσω κινητού

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε κινητή συσκευή ένα παιχνίδι προσομοίωσης επενδύσεων, το οποίο εξηγεί στην πράξη τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα.

Το παιχνίδι «Handle with care» παίζεται και εκτός Μουσείου με έναν παίκτη ή ομάδα παικτών και είναι διαθέσιμο δωρεάν στο App Store της Apple και στο Google Play.

Συντελεστές της έκθεσης

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε συνεργασία με

  • Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας,
  • Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Μελετών,
  • Διεύθυνση Τεχνικής και Διοικητικής Υποστήριξης,
  • Διεύθυνση Πληροφορικής,
  • Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης,
  • Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης,
  • Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος,
  • Διεύθυνση Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων,
  • Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών και την
  • Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής.

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή: 09:00 – 15:00
Πέμπτη: 09:00 – 19:00
Το Μουσείο παραμένει κλειστό Δευτέρα, Σάββατο και Κυριακή, καθώς και τις επίσημες αργίες.
Η είσοδος είναι δωρεάν
Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι για την είσοδο στο Μουσείο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19 ή νόσησης.

Διαφήμιση