Αρχική COVID-19 ΕΕ: Νέα μέτρα λόγω γιορτών-Στο Ισραήλ ξεκινάει η τέταρτη δόση

ΕΕ: Νέα μέτρα λόγω γιορτών-Στο Ισραήλ ξεκινάει η τέταρτη δόση

0
κορονοϊός - Covid-19 - εμβόλιο - ενισχυτική δόση - δόση - ενίσχυσης - δόσεις - τρίτη δόση
Εικόνα: UNSPLASH/Towfiqu barbhuiya
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι, θα ξεκινήσει η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου για όσους είναι άνω των 60 ετών κατόπιν σύστασης μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η τέταρτη δόση θα είναι διαθέσιμο επίσης στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος δήλωσε πως  «Οι πολίτες του Ισραήλ ήταν οι πρώτοι στον κόσμο που έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου για την Covid-19 και συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε, με την τέταρτη δόση» ανέφερε ο Μπένετ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωθυπουργικό γραφείο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε όσους πληρούν τα κριτήρια «να πάνε να εμβολιαστούν».

ΗΠΑ: Μισό εκατ. self test από τον Ιανουάριο

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σε διάγγελμα του από τον Λευκό Οίκο, το νέο κυβερνητικό σχέδιο αγοράς και δωρεάν διάθεσης 500 εκατομμυρίων rapid test για χρήση κατ’ οίκον, τα οποία θα διανεμηθούν στους Αμερικανούς που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο.

«Θα πρέπει όλοι μας να ανησυχούμε για την Όμικρον, όχι να πανικοβαλλόμαστε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας: «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι».

ΠΟΥ: Ακυρώστε τις εκδηλώσεις, προτιμότερο από το να ακυρώσουμε ζωές

Τον δραματικό τόνο που κυριαρχεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, έδωσε εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος δια στόματος του επικεφαλής του, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, προέτρεψε τις χώρες να ακυρώσουν events και ό,τι άλλο εορταστικό έχουν διοργανώσει.

«Το να ακυρώσεις μία εκδήλωση είναι καλύτερο από το να ακυρωθεί μία ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις», με τη μετάλλαξη Όμικρον να αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού. Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και, όπως επισήμανε, η παραλλαγή αυτή κυκλοφορεί κυρίως μεταξύ νεαρών ενηλίκων, ενώ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 38 από τις 53 χώρες που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Βλέπουμε άλλη μια θύελλα να έρχεται. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα Υγείας στο χείλος του γκρεμού», τόνισε.

«Ο τεράστιος όγκος των νέων λοιμώξεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και εκτεταμένη αναταραχή στα συστήματα υγείας και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες», σημείωσε ο Κλούγκε, προτρέποντας τους πολίτες να εμβολιαστούν και να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους.

«Οι κυβερνήσεις και οι Αρχές πρέπει να προετοιμάσουν τα συστήματα ανταπόκρισης για μια σημαντική αύξηση», κατέληξε.

Βρυξέλλες: Σε περίπου δύο εβδομάδες θα είναι γνωστό εάν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο

Οι επιστήμονες της ΕΕ θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να έχουν εικόνα για το εάν θα χρειαστεί ένα νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

«Προς το παρόν, φαίνεται πως ναι», είπε μια πηγή κοντά στο θέμα μιλώντας στην  EUARACTIV, προσθέτοντας ότι αυτή η προστασία θα μπορούσε να είναι έως και 70%, αλλά και πάλι, αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι εάν χρειαστεί ένα νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο, η φαρμακοβιομηχανία θα χρειαστεί περίπου 100 ημέρες για την παραγωγή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα πρέπει να το εγκρίνει με μια γρήγορη διαδικασία και στη συνέχεια θα πρέπει να διανεμηθεί στις χώρες της ΕΕ.

Χρονικά, ένα νέο εμβόλιο θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά την επόμενη άνοιξη, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από το αν το νέο εμβόλιο θα προσαρμοστεί απλώς με βάση την προηγούμενη τεχνολογία των εμβολίων COVID-19 ή θα είναι κάτι εντελώς νέο.

«Ακόμα κι αν χρειαστούμε ένα νέο προσαρμοσμένο εμβόλιο, έχουμε συμβόλαια και μόλις είμαστε έτοιμοι, θα πατήσουμε αμέσως το κουμπί», πρόσθεσε η πηγή.

Το ίδιο ισχύει για τις νέες θεραπείες και φάρμακα κατά του COVID καθώς δεν είναι ακόμα σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή.

Χριστούγεννα με Όμικρον στην Ευρώπη

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται δημιουργώντας προβλήματα στην Ευρώπη για τα Χριστούγεννα, τα οποία σε όλο και περισσότερες χώρες «χάνονται» για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η μεγάλη εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που αποδεικνύεται εντυπωσιακά πιο μεταδοτική από κάθε άλλη μετάλλαξη, έχει αναγκάσει ουκ ολίγες κυβερνήσεις να λαμβάνουν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα, ακόμη και να ματαιώνουν τις προσεχείς χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

  • Γερμανία: Μερικό lockdown

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, καθώς υπό την πίεση της «Όμικρον», ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε νέα σκληρά μέτρα στη χώρα, εν όψει των εορτών.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε σημαντικούς περιορισμούς ακόμη και για εμβολιασμένους και ιαθέντες, αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κλαμπ, μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις χωρίς θεατές και ακύρωση των παραδοσιακών πρωτοχρονιάτικων πάρτι.

Ομοσπονδία και κρατίδια συμφώνησαν ότι από τις 28 Δεκεμβρίου επιτρέπεται η συνάθροιση έως και 10 ατόμων -ακόμη και αν πρόκειται για εμβολιασμένους και ιαθέντες-, ενώ δεν συνυπολογίζονται τα παιδιά κάτω των 14 ετών. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι μπορούν να συναντώνται μόνο με δύο άτομα από άλλο νοικοκυριό. Τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντισκοτέκ θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.

  • Βρετανία: Ακυρώνονται οι Πρωτοχρονιάτικοι εορτασμοί στη Σκωτία

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, αν χρειαστεί».

Ωστόσο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται, εξαιτίας της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο, οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί.

«Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

  • Ουαλία: Πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία.

Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

  • Πορτογαλία: Κλείνουν όλα τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα

Οι Αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησαν τηλεργασία μετά τα Χριστούγεννα, λόγω Covid-19.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι Αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

  • Βέλγιο: Νέα μέτρα – Σήμερα η συνεδρίαση

Σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή στο Βέλγιο, εξετάζοντας επιπλέον μέτρα εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

– Η εστίαση να κλείνει στις 20.00, αντί στις 23.00
– Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό
– 100% τηλεργασία
– Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων
– Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον
– Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό
– Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που αφορούν στα κρούσματα που καταγράφονται στο Βέλγιο παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο ημερήσιος μέσος αριθμός κρουσμάτων φτάνει τα 8.365, μεταξύ 11ης και 17ης Δεκεμβρίου, μειωμένος κατά 35%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανέρχονται στις 190 την ημέρα κατά μέσο όρο, παρουσιάζοντας μείωση 30% την περίοδο 14-20 Δεκεμβρίου.

  • Σουηδία: Νέα αυστηρότερα μέτρα

Την επιβολή αυστηρότερων κανόνων όσον αφορά στις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον ανακοίνωσε και η Σουηδία. Μάλιστα, μεταξύ των μέτρων είναι η ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλους τους υπαλλήλους, εάν είναι εφικτό, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αυξάνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Σουηδίας, θα εξυπηρετούνται μόνον οι καθήμενοι πελάτες σε μπαρ και εστιατόρια, καθώς και σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις.

«Πρέπει να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν κουραστεί από όλο αυτό -το ίδιο κι εγώ-, αλλά τώρα έχουμε μια νέα παραλλαγή του ιού, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση», πρόσθεσε.

  • Ιταλία: Υποχρεωτική πλέον η  χρήση μάσκας

Στην Ιταλία, ο μικροβιολόγος Αντρέα Κρισάντι υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφασιστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας Ffp2 σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (τα οποία είναι συχνά γεμάτα), στα θέατρα και στους κινηματογράφους. «Η μάσκα αυτή εμποδίζει τη μετάδοση του ιού στο 98% των περιπτώσεων», εξήγησε.

Παράλληλα, από το Μιλάνο, ο Μάσιμο Γκάλι -επί σειρά ετών υπεύθυνος μολυσματικών ασθενειών του Νοσοκομείου Σάκο- προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών και για κάποιες ημέρες μετά το τέλος των γιορτών. Θεωρεί ότι με την κίνηση αυτή θα μπορούσαν να περιοριστούν οι μετακινήσεις των πολιτών και, κατά συνέπεια, η μετάδοση του ιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, CNN, voria.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση