Αρχική Περιβάλλον Όξινη βροχή: Κίνδυνος να χτυπήσει τα νησιά Τόνγκα

Όξινη βροχή: Κίνδυνος να χτυπήσει τα νησιά Τόνγκα

0
Hunga Tonga Hunga Ha'apai
Το Hunga Tonga και το Hunga Ha'apai Εικόνα: NASA
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε τη Δευτέρα στα νησιά Τόνγκα δημιουργώντας ένα τοξικό νέφος που  ενδέχεται να προκαλέσει όξινη βροχή σε όλο το βασίλειο του Ειρηνικού Ωκεανού. Υπάρχει κίνδυνος να μολύνει τις δεξαμενές νερού και η στάχτη απειλεί την ποιότητα του αέρα καθώς τεράστια νέφη αερίου και σκόνης ωθούνται στον αέρα.

Η επικεφαλής γεωλόγος των νησιών Τόνγκα, Ταανιέλα Κούλα είπε στο RNZ Pacific ότι η «τεράστια» έκρηξη ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί και μέχρι το απόγευμα η τέφρα είχε σκονίσει ολόκληρη την Τόνγκα. Στη συνέχεια, είπε ότι τα σύννεφα τέφρας άρχισαν να  παρασύρονται βόρεια δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, εγείροντας παράλληλα ανησυχία.

“Σήμερα το πρωί συνεχίζει να εκπέμπει αέριο και ατμούς στην ατμόσφαιρα. Σήμερα το πρωί μπορείτε ακόμα να δείτε τα λευκά σύννεφα, είναι πιθανώς περίπου 16 χιλιόμετρα ύψος.”

Σύμφωνα με την κ. Κούλα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πότε θα σταματήσει τη δραστηριότητα του το ηφαίστειο, αλλά αναμένεται ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα.

Οι οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανής όξινης βροχής

Οι κάτοικοι στα νησιά Τόνγκα κλήθηκαν χθες το βράδυ να προστατεύσουν τις δεξαμενές νερού από πιθανές όξινες βροχοπτώσεις, μέχρι να τελειώσει η έκρηξη.

Οι Γεωλογικές Υπηρεσίες της περιοχής είπαν ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να αφαιρέσουν τα συστήματα υδρορροών από την αποθήκευση δεξαμενών βρόχινου νερού μέχρι να τελειώσει η έκρηξη. Αυτά δεν πρέπει να επανεγκατασταθούν παρά μόνο μετά την επόμενη βροχόπτωση, για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Τα συμπτώματα της έκθεσης στην όξινη βροχή είναι κνησμός και ερεθισμός του δέρματος και θολή αποχρωματισμένη όραση. Εάν το δέρμα ή τα μάτια εκτεθούν σε όξινη βροχή, οι άνθρωποι πρέπει να επισκεφτούν γιατρό.

Η Air New Zealand ακύρωσε πτήση από το Ώκλαντ προς την Τόνγκα που επρόκειτο να πετάξει χθες, λόγω ανησυχιών για το σύννεφο τέφρας. Οι πτήσεις από και προς τα νησιά Τόνγκα συνεχίζουν να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη, με όλες τις πτήσεις επαναπατρισμού της Air New Zealand να έχουν σταματήσει τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης:  Σαντορίνη: Συναγερμός για το ηφαίστειο Κολούμπος - Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Το ηφαίστειο Χούνγκα Χαάπαι

Το 2015, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Τόνγκα δήλωσαν ότι οι εκρήξεις στο Χούνγκα Χαάπαι είχαν δημιουργήσει ένα νέο νησί μήκους μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο, ενώθηκε με το υπάρχον νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ένα σπίτι για φυτά και πουλιά.

Η κ. Kula  πιστεύει ότι η τελευταία έκρηξη οφείλεται σε μια φραγμένη οπή: “να εκπνεύσει, να προσπαθήσει να εκπνεύσει για να εξαντλήσει τη θερμότητα και το μάγμα που αναβλύζει από κάτω της, ναι η φύση απλώς κάνει το πράγμα της.”

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, RNZ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΟΤ: Δυναμική καμπάνια για τον χειμερινό τουρισμό στην Ηπειρωτική Ελλάδα
Επόμενο άρθροΕΕ: Νέα μέτρα λόγω γιορτών-Στο Ισραήλ ξεκινάει η τέταρτη δόση