Αρχική COVID-19 Στους 594 οι διασωληνωμένοι – Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα

Στους 594 οι διασωληνωμένοι – Τα νέα μέτρα που ισχύουν από Δευτέρα

0
ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI) - διασωληνωμένοι
Στήσιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021. (ΓΙΕΝΑΝΤΑ ΝΤΕΛΑΪ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σαρώνει τη χώρα μας το τέταρτο κύμα της πανδημίας με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους να αυξάνονται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.991, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 874.812 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 108 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.239 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει τη συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Covid

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.237 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Covid

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 594 (60.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 493 (83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 101 (17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.437 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 452 (ημερήσια μεταβολή -7.38%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 438 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Covid

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Covid

Εφημερίες με γεμάτες ΜΕΘ

Την ανησυχία του για την επέλαση της πανδημίας και το αποτύπωμα που αφήνει στα νοσοκομεία εξέφρασε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής του συστήματος, των γιατρών και των νοσηλευτών», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος, τονίζοντας ότι η συμμόρφωση με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα είναι καθοριστική για τον έλεγχο της πανδημίας.

Μάλιστα τόνισε ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου ξεκινάει σήμερα η εφημερία μας χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι εντατικής. «Δεν έχει ξαναγίνει», σχολίασε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι παρά την αύξηση που σημειώνεται στους νεκρούς από κορoνοϊό, δεν αναμένεται αυτός ο αριθμός φτάσει σε τριψήφιο νούμερο.

Επιπλέον,  ο κ. Καπραβέλος σημείωσε τρεις  βασικούς άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας:

  • Προστασία της οικονομίας από την επιβολή οριζοντίων μέτρων
  • Φρένο σε θανάτους μαζί με τήρηση των μέτρων
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ

Τα πέντε νέα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας

Αλλαγές έρχονται στη ζωή των ανεμβολίαστων από τη Δευτέρα, μετά τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση να αναχαιτιστεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν. Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  • Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή τουΘα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
  • Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
  • Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.
  • Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
    • Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
    • Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.
    • Γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση