Αρχική Περιβάλλον Δέσμευση CO2: H Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στη μάχη κατά της κλιματικής...

Δέσμευση CO2: H Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής με όπλο το υπέδαφός της

0
Διοξείδιο του άνθρακα - δέσμευσης
Διαφήμιση

Του Αλέξανδρου Ζαχαρόπουλου*

Τεράστια ώθηση μπορούν να δώσουν στην εκμετάλλευση του Ελληνικού υπεδάφους, οι νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, όπως επίσης και οι τεχνολογίες παραγωγής υδρογόνου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Μέσω των δράσεων του νέου σύγχρονου κλιματικού νόμου, τις ενεργειακές και κλιματικές πολιτικές αποφάσεις της E.E., και τις σχετικές αποφάσεις που απορρέουν από τη συνάντηση του COP26, η Ελλάδα λόγω της ιδανικής γεωλογίας της για αυτές τις καινοτόμες χρήσεις -καθώς και λόγω των δεκάδων αλατούχων δομών και βασαλτικών μαζών που βρίσκονται στο υπεδάφός της-, είναι προικισμένη και μπορεί να οδηγηθεί σε εκρηκτική ανάπτυξη με το νέο αναδυόμενο blue-water επιχειρηματικό κλάδο της δέσμευσης CΟ2 ανά την επικράτεια και όπου ασκούμε κυριαρχικά δικαιώματα. Παράλληλα θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας στην Ελληνική Περιφέρεια.

Μπλε και πράσινο υδρογόνο

Η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για παράλληλη εκμετάλλευση του Ελληνικού μας υπεδάφους για την απανθρακοποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος συνδράμοντας με ακόμα ένα ισχυρό γεωπολιτικό εκτόπισμα, με τις φιλίες και συνέργειες που μπορούμε να δημιουργούμε στηριζόμενοι  στη θετική προηγμένη ατζέντα της αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής και τις φθηνές λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε προς την επίλυση του μείζονος αυτού θέματος.

Το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά την ευκαιρία που δίνει το υπέδαφός μας για τη δέσμευση CO2, να μελετήσει και να εκδώσει εντός χρονοδιαγράμματος που σχετίζεται με τις συνθήκες των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, γρήγορα και με ηγετική διάθεση, μέσω του υπερταμείου/ΤΑΙΠΕΔ (και τη συμβολή εκεί που χρειάζεται της ΕΔΑΥ), τα τεύχη δημοπράτησης και τα σχετικά δεδομένα που χρειάζονται οι ενεργειακές και τεχνολογικές εταιρείες, ώστε να κάνουν τις προτάσεις τους και να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί για αναθέσεις/παραχωρήσεις.  

Χρειάζονται προφανώς ενδεικτικές μελέτες κόστους-ωφέλους/σκοπιμότητος για τις χρήσεις του Ελληνικού υπεδάφους και του κάθε γεωθερμικού πεδίου χαμηλής ενθαλπίας (γιατί όχι και των υψηλών μας) και το ενεργειακό παραγωγικό δυναμικό που μπορεί πρακτικά να σχετίζεται με τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες της δέσμευσης CΟ2 και της παραγωγής μπλε και πράσινου υδρογόνου με χρήση της γεωθερμίας μας.

Πλεονέκτημα για τη χώρα μας

Προφανώς, θα υπάρξουν και άλλες ΑΠΕ τις οποίες πρέπει πάντα να τις συνδέουμε με το κόστος και το δυναμικό κάθε μίας από τις αναδυόμενες καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτό ισχύει και για τις μη-ώριμες ΑΠΕ αφού οι ενεργειακές ανάγκες διαφοροποίησης, γεωγραφικής και περιβαντολογικών επιπτώσεων καθώς και του αδέσμευτου παραγωγικού δυναμικού που δίδουν ανά υποδομή, είναι γοργά εξελισσόμενες. Ως εκ τούτου κάλλιστα μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές τεχνοκαινοτομικές συνέργειες και ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. 

Οι νέες τεχνολογικές λύσεις δέσμευσης CO2 μας δίνουν πλεονέκτημα, αφού έχουμε ιδανική προίκα στο υπέδαφός μας για παρόμοιες εκχύσεις διοξειδίου του άνθρακα στους υπόγειους σχηματισμούς, στους οποίους έτσι και αλλιώς καταλήγει σε βάθος χρόνου φυσιολογικά το CO2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι σχηματισμοί και οι χρήσεις της δέσμευσης CΟ2 δεν είναι ανταγωνιστικές, αλλά συμπληρωματικές των επιχειρηματικών δράσεων που σχετίζονται με την εξόρυξη φυσικού αερίου. 

Μέρος της λύσης της κλιματικής αλλαγής

Εμείς με τις νέες αναδυόμενες τεχνολογίες της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα εντός σχηματισμών υπό των αλατούχων δομών και της παραγωγής μπλε και πράσινου υδρογόνου, μαζί με τις ιδανικές γεωθερμικές υπεδαφικές μας δομές, γινόμαστε μέρος της λύσης και της αντίδρασης κατά των καταστρεπτικών και επικίνδυνων προβλημάτων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή στο πλανήτη μας. Ώρα για δράση λοιπόν για το ΥΠΕΝ και τις ενεργειακές μας εταιρείες ώστε να πάρουμε ηγετικό ρόλο σε αυτές τις νέες τεχνολογίες και να δημιουργήσουμε ένα νέο κλάδο στην Ελληνική επιχειρηματική φαρέτρα μας για την Ελλάδα 2.0 που θέλουμε.

Αλέξανδρος Ζαχαρόπουλος

Αλέξανδρος Ζαχαρόπουλος είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός & Γεωλόγος MBA/MPA/MEng, Αρχιμηχανικός Δημοσίων Έργων και Research Fellow στο εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης του Οικονομικού Παναπιστημίου Αθηνών.

Διαφήμιση