Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Κίνδυνος για 500.000 θάνατοι σε Ευρώπη και Κ. Ασία μέχρι 1η...

ΠΟΥ: Κίνδυνος για 500.000 θάνατοι σε Ευρώπη και Κ. Ασία μέχρι 1η Φεβρουαρίου

0
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
Εικονα: UNSPLASH/SJ Objio
Διαφήμιση

Σύνταξη. ecozen.gr

Ευρώπη και η Κεντρική Ασία θα μπορούσαν να δουν έως και 500 χιλιάδες θανάτους από τον κορωνοϊό έως την 1η Φεβρουαρίου, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία βρίσκονται για άλλη μια φορά στο «επίκεντρο» της πανδημίας COVID-19. Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αναφέρεται ακόμη και σε πιθανότητα 500.000 επιπλέον θανάτων ακόμη, μέχρι και πριν από την 1η Φεβρουαρίου.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Ο Δρ Hans Kluge είπε ότι η αύξηση κατά 55% στα νέα κρούσματα COVID-19 τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στην περιοχή οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και στα λίγα προληπτικά μέτρα.

Η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία αντιπροσώπευαν το 59% των παγκόσμιων κρουσμάτων και το 48% των αναφερόμενων θανάτων, πρόσθεσε.

Η χειμερινή περίοδος, συμπεριλαμβανομένης της συγκέντρωσης ανθρώπων σε κλειστούς χώρους, μαζί με τα χαμηλά ποσοστά  χρήσης μάσκας και την παραλλαγή Delta, συνέβαλαν επίσης στην αύξηση.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ δήλωσαν ότι σε όλη την περιοχή υπήρχε μια «τεράστια ποικιλία στην πρόσληψη» των εμβολίων για τον COVID-19, επίσης.

Περίπου ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στην περιοχή, αλλά μόνο το 47% περίπου των ανθρώπων στην περιοχή είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Μόνο οκτώ χώρες έχουν εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού τους,  είπε ο Kluge, τονίζοντας τη σημασία των προληπτικών μέτρων όπως η χρήση μάσκας.

Χρήση μάσκας

Εάν η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία είχαν το 95% των ανθρώπων να φορούν μάσκες, θα μπορούσαν να σώσουν έως και 188.000 ζωές από το μισό εκατομμύριο που θα μπορούσαν να χαθούν πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, τόνισε ο Kluge. Υπερασπίστηκε επίσης τη χρήση της υγειονομικής κάρτας COVID-19, δηλώνοντας ότι ήταν ένα «εργαλείο για την ατομική ελευθερία» αντί για κάτι που περιόριζε την ελευθερία.

«Η μετάδοση είναι υψηλή σε πολλές χώρες σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή… όχι μόνο σε μία χώρα», δήλωσε η Δρ Κάθριν Σμόλγουντ, από την ομάδα έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

«Φυσικά, η Ευρώπη ως ήπειρος είναι πολύ διασυνδεδεμένη, ίσως περισσότερο από άλλες περιοχές, και αυτό μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η πανδημία».

Στην Ανατολική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά, πολλές χώρες αγωνίζονται να περιορίσουν τα θανατηφόρα κύματα του ιού. Ωστόσο ανησυχία επικρατεί για τα αυξημένα κρούσματα και σε χώρες που καταγράφουν σημαντικά ποσοστά εμβολιασμών.

Η Γερμανία εν μέσω πανδημίας

Ο οργανισμός δημόσιας υγείας της Γερμανίας ανέφερε ρεκόρ κρουσμάτων COVID-19 την Πέμπτη. Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) ανέφερε ότι 33.949 νέα κρούσματα καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, από 28.037 καθημερινά κρούσματα πριν από μια εβδομάδα. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 33.777 νέα κρούσματα στις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Jens Spahn πρόκειται να συναντηθεί με τους υπουργούς Υγείας των πολιτειών για να εξετάσουν πώς μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού ενόψει του χειμώνα, καθώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία γεμίζουν και οι λοιμώξεις στα παιδιά αυξάνονται.

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια πανδημία κυρίως μεταξύ των μη εμβολιασμένων και είναι τεράστια», τόνισε ο Spahn.

Καταγράφηκαν 165 θάνατοι την Πέμπτη, από 126 πριν από μια εβδομάδα. Τουλάχιστον 96.192 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον COVID-19 από την αρχή της πανδημίας και περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σημειώνεται ότι περίπου το 66% του πληθυσμού της Γερμανίας έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον COVID-19, αλλά περίπου 16,2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω παραμένουν ανεμβολίαστα, συμπεριλαμβανομένων 3,2 εκατομμυρίων άνω των 60 ετών.

Βουλγαρία και Ρουμανία σπάνε ρεκόρ ημερήσιων θανάτων

Ημερήσιο ρεκόρ θανάτων καταγράφηκε αυτή τη βδομάδα σε Βουλγαρία και Ρουμανία με τις δύο αυτές χώρες να έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), μόλις το 25,5% των ενηλίκων της Βουλγαρίας είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Λίγο καλύτερα η Ρουμανία με 37,2%, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο του 75,2% της ΕΕ.

Ανησυχία σε Βοσνία

Με ανησυχία παρακολουθούν στη Βοσνία τα νέα κρούσματα από κορωνοϊό να μαίνονται στις  γειτονικές χώρες. Οι γιατροί στη Βοσνία προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα στη βαλκανική χώρα που έχει χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού (μόλις 22%) και ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν περισσότερο στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση