Αρχική COVID-19 Νέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων και εργασίας

Νέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο καταστημάτων και εργασίας

0
Covid - ωράριο - μέτρα - άνω των 60
Εικόνα: UNSPLASH/Marcos Paulo Prado
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε: «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό».

Τροποποιείται το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

Με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν αλλαγές και στο ωράριο για το λιανεμπόριο.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, το νέο ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα ορίζεται από τις 10:00 μέχρι τις 21:00, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Ερωτηθείς τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε ότι και αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Κλείνοντας ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί.

Τι δήλωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Τι ισχύει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60

Ημερομηνία λήξης θα έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ενώ για να το ανανεώσουν θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Συνεπώς, από τις 13 Δεκεμβρίου αναγκαία προϋπόθεση εισόδου σε κλειστούς χώρους για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση