Αρχική COVID-19 Κορονοϊός – Επιδεινώνεται η κατάσταση: Επιτάξεις και νέα ισχυρά εμβόλια

Κορονοϊός – Επιδεινώνεται η κατάσταση: Επιτάξεις και νέα ισχυρά εμβόλια

0
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) - εμβόλια - εμβολιασμών - Κορονοϊός
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συνεχίζει να εξετάζει την επίταξη ιατρών η κυβέρνηση εν μέσω του πλέον σφοδρότερου κύματος από την αρχή της πανδημίας, που πλήττει την Ελλάδα, αλλά και όλον τον κόσμο. Στη χώρα μας πληροφορίες αναφέρουν θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, ενώ στο εξωτερικό τα κρούσματα αναγκάζουν τις κυβερνήσεις σε νέα πιο αυστηρά μέτρα. Στο μεταξύ η επιστημονική κοινότητα στρέφει το βλέμμα της στη νέα πιο εξελιγμένη έκδοση των εμβολίων, τα οποία θα αντιμετωπίζουν πιο καθολικά τον κορονοϊό, αυξάνοντας την ανοσολογική απόκριση των υπαρχόντων εμβολίων.

Πιο συγκεκριμένα, η επόμενη γενιά εμβολίων θα μπορούσε να μην στοχεύει πλέον στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, όπως κάνουν τα εμβόλια που διατίθενται αυτή τη στιγμή, αλλά στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης ενάντια στις λεγόμενες “πρωτεΐνες αναπαραγωγής”, οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στα αρχικά στάδια πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με νέα έρευνα από επιστήμονες στη Βρετανία.

Έρευνα και σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός τέτοιων νέου τύπου εμβολίων πιθανώς θα καταστήσει εφικτό να καταστρέφεται ο κορονοϊός αμέσως, προτού προκαλέσει εκτεταμένη λοίμωξη στον οργανισμό, κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του. Μάλιστα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάλα Μαΐνι και τον δρα Λίο Σουάντλινγκ του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «παν-εμβολίου» αποτελεσματικού εναντίον όλων των κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων όσων προκαλούν κρυολογήματα.

Η ανακάλυψη βασίστηκε στη μελέτη ανθρώπων (υγειονομικών σε νοσοκομεία του Λονδίνου) που φάνηκε να μην αρρωσταίνουν καθόλου από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, παρόλο που εκτίθεντο συχνά σε αυτόν. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους, καθώς παρόλο που έχουν μολυνθεί όλα τα μέλη μιας οικογένειας, κάποιος παραμένει αλώβητος μέσα στο σπίτι.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι στην πραγματικότητα ορισμένοι άνθρωποι (περίπου το 10% έως 15% όσων μελετήθηκαν), αντί να αποφεύγουν τελείως τη μόλυνση από τον ιό, έχουν μια πολύ χαμηλού επιπέδου ασυμπτωματική λοίμωξη που δεν είναι ανιχνεύσιμη στα τεστ και η οποία όμως δημιουργεί αυξημένα επίπεδα Τ-κυττάρων ειδικά εναντίον του κορονοϊού, “καθαρίζοντας” έτσι άμεσα τον ιό.

Όπως ανέφερε η Μαΐνι, «η έρευνα μας δείχνει ότι τα άτομα που αντιστέκονται φυσικά στη λοίμωξη από SARS-CoV-2, δημιουργούν Τ-κύτταρα μνήμης που στοχεύουν στις πρωτεΐνες αναπαραγωγής των μολυσμένων κυττάρων. Αυτές οι πρωτεΐνες, που χρειάζονται στον πρωταρχικό στάδιο του κύκλου ζωής του ιού, μόλις αυτός εισδύει σε ένα κύτταρο, είναι κοινές σε όλους τους κορονοϊούς και είναι απίθανο να αλλάξουν ή να μεταλλαχθούν».

Πως θα λειτουργούν τα νέα εμβόλια

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «ένα εμβόλιο που θα ωθούσε τα Τ-κύτταρα να αναγνωρίζουν και να στοχεύουν τα μολυσμένα κύτταρα, τα οποία εκφράζουν τέτοιες πρωτεΐνες, ουσιώδεις για την επιτυχία του κορονοϊού, θα ήταν πιο αποτελεσματικό στην πρόωρη εξάλειψη του SARS-CoV-2. Ενώ μπορεί να έχει και το επιπρόσθετο όφελος ότι θα αναγνωρίζει επίσης άλλους κορονοϊούς που σήμερα μολύνουν τους ανθρώπους ή που μπορεί να το κάνουν στο μέλλον».

Τα εμβόλια επόμενης γενιάς μπορεί να συνδυάζουν αυτούς τους δύο στόχους: τόσο την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού με την οποία “τρυπώνει” στα κύτταρα και τα μολύνει, όσο και τις πρωτεΐνες αναπαραγωγής που αμέσως μετά χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιαστεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, με τον τρόπο αυτό τα μελλοντικά εμβόλια θα παρέχουν επιπρόσθετη ανοσολογική προστασία.

Όπως τόνισε η Μαΐνι, “ένα τέτοιο εμβόλιο διπλής δράσης θα παρέχει περισσότερη ευελιξία έναντι των μεταλλάξεων, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία”.

Προ των πυλών επιτάξεις ιατρών

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μέσω της ΕΡΤ, σχετικά με τις επιτάξεις ιδιωτών γιατρών για να συνδράμουν στη “μάχη” εναντίον του κορονοϊού.

Όπως εξήγγειλε, μετά από επικοινωνία με τους Ιατρικούς Συλλόγους που είχαν ο ίδιος και η αναπληρώτρια υπουργός του, Μίνα Γκάγκα, εάν εντός της τρέχουσας εβδομάδας δεν βρεθεί λύση, τότε «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης». Σύμφωνα με την εκτίμηση του «οι θέσεις δεν θα καλυφθούν οικειοθελώς».

Ξεκαθάρισε πως το μέτρο θα αφορά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η Βόρεια Ελλάδα. «Το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παραδέχθηκε το «το μέτρο δεν είναι αρεστό», αλλά έκανε λόγο για αναγκαιότητα.
«Δεν θέλουμε να εξαντλήσουμε τον ιατρικό κόσμο» είπε, ακόμα, αναφέροντας πως το υπουργείο ζητά να ενταχθούν στην προσπάθεια, έστω και part time, για να μπορούν να λειτουργούν και τα ιατρεία τους.

Στον “αγώνα” και οι ιδιωτικές κλινικές – Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ

Σχετικά με τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, τόνισε πως το δημόσιο είναι σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη, το ΕΚΑΒ παίρνει κενές κλίνες.

«Ό,τι κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και τη χρειάζεται ο δημόσιος, την παίρνει το ΕΚΑΒ» εξήγησε ο κ. Πλεύρης.

«Ενεργοποιείται πλήρως η συμφωνία σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για Αθήνα» ανέφερε ο υπουργός, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρχει «πλήρης κατάλογος κλινών που πιθανών χρειαστούμε στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στις διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ, απάντησε πως σε τέτοιες περιπτώσεις ενημερώνεται το ΕΚΑΒ και μεταφέρει τους ασθενείς «σε άλλη πόλη ή και άλλη υγειονομική περιφέρεια».

Ενδεχόμενο για νέα μέτρα

«Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα» ανέφερε και υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

Τέλος, σημείωσε πως θα υπάρξουν συζητήσεις και την επόμενη εβδομάδα για νέα μέτρα από την κυβέρνηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση