Αρχική COVID-19 Η Ανατολική Ευρώπη στον κλοιό κορονοϊού με τους ηγέτες να αδρανούν

Η Ανατολική Ευρώπη στον κλοιό κορονοϊού με τους ηγέτες να αδρανούν

0
κοροναϊός Covid-19
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο Βουκουρέστι δεν υπάρχει πλέον χώρος στα νεκροτομεία, στη Βουλγαρία τα τακτικά χειρουργεία ανεστάλησαν, ώστε να μπορούν να αντέξουν στην πίεση από ασθενείς με κορονοϊό. Στο Βελιγράδι τα νεκροταφεία λειτουργούν μία ημέρα επιπλέον τη βδομάδα. γίνονται κηδείες ακόμη και την Κυριακή, προκειμένου να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό νεκρών.

Αδράνεια αρχών

Καθώς τα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται δραματικά στην Ανατολική Ευρώπη, λυγίζοντας τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων, οι αρχές αδρανούν, καθυστερώντας να δράσουν, αναφέρει το Associated Press.

Η έκθεση ανέφερε ότι εδώ και δύο μήνες, ένα επίμονο κύμα λοιμώξεων «χτυπάει» αλύπητα πολλές χώρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλότερα από αλλού στην ήπειρο.

Η Αν. Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ευρώπη βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της πανδημίας. Ωστόσο, παρόλο που αρκετές χώρες της Δυτικής Ευρώπης καταγράφουν αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων, οι χώρες στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφουν πολλούς θανάτους. Η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τα βαλκανικά κράτη κατέγραψαν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν θανάτων στον κόσμο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Γιατί απέτυχαν

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι ειδικοί αποδίδουν τη νέα έξαρση στις αποτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού και τα υποχρηματοδοτούμενα και κακοδιαχειριζόμενα συστήματα υγείας. Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών αντιμετώπισαν διστακτικά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Κάποιοι ανέλαβαν δράση τώρα, αν και αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι αφενός άργησαν πολύ, αφετέρου και πάλι δεν είναι αρκετό.

Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή θα αντιμετωπίσουν σύντομα εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που αναμφίβολα τις έκανε απρόθυμες να λάβουν δραστικά μέτρα αναγκάζοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ή να επιβάλουν lockdown, ακόμη και σε πρώην κομμουνιστικά έθνη που κάποτε έκαναν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς χωρίς δισταγμό ή όπου οι ηγέτες έσπευσαν να εισαγάγουν το κλείσιμο νωρίτερα σε άλλες φάσεις της πανδημίας, σχολιάζει το AP.

Ποσοστά εμβολιασμού

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία, αμφότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εμβολιάσει πλήρως περίπου το 23% και το 35% του πληθυσμού τους, αντίστοιχα. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει μόλις το 21% πλήρως εμβολιασμένο.

Στην Κροατία, όπως αναφέρει το AP, η ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων φαίνεται να έστειλε ένα μήνυμα αφύπνισης, καταλήγοντας σε ασυνήθιστα μεγάλες ουρές ανθρώπων να περιμένουν να εμβολιαστούν τις τελευταίες ημέρες.

Κροατία και η γειτονική Σλοβενία έχουν επίσης υιοθετήσει το υγειονομικό πιστοποιητικό τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ιατρικές οργανώσεις στη Σλοβενία έχουν προειδοποιήσει ότι το σύστημα υγείας της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Κάλεσαν έτσι επειγόντως τους ανθρώπους να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφύγουν να αναζητήσουν επείγουσα φροντίδα τους επόμενους μήνες.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση