Αρχική Ειδήσεις Απογραφή 2021: Η παράταση και οι «αρνητές»

Απογραφή 2021: Η παράταση και οι «αρνητές»

0
ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) - Απογραφή
ΑΠΟΓΡΑΦΗ 2021 -ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παράταση έως την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου δόθηκε στη διαδικασία της Απογραφής που κανονικά έληγε 26 Νοεμβρίου. Η παράταση κρίθηκε αναγκαία, είτε λόγω πανδημίας είτε επειδή διαπιστώνεται μια τάση άρνησης και σε αυτή την διαδικασία, την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζει την απογραφή ως τη «μεγαλύτερη επιχείρηση που διεξάγει το Κράτος σε περίοδο ειρήνης.»

Φέτος λόγω της πανδημία Covid-19 προστέθηκε και ένα ακόμα εργαλείο στον τρόπο διενέργειας της απογραφής πλην του δια ζώσης, δηλαδή η ηλεκτρονική απογραφή μέσω Taxisnet. Συγκεκριμένα ένας απογραφέας επισκέπτεται τις κατοικίες και αφήνει σε κλειστό ανώνυμο φάκελο τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας. Με τον κωδικό αυτό και μέσω του Taxis ο εκπρόσωπος του νοικοκυριού με τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» απογράφει την οικία του και τα μέλη του νοικοκυριού του.

Ο τηλεφωνικός αριθμός επικοινωνίας περαιτέρω ζητημάτων για την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών είναι 211 12 12 032 και η ηλεκτρονική επικοινωνία: census2021@statistics.gr

Τι συμβαίνει με τα συλλεχθέντα δεδομένα

H συμμετοχή στην Απογραφή πέρα από υποχρεωτική είναι και σημαντική. Τα συλλεχθέντα στοιχεία είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Δεν περιλαμβάνεται επίσης η καταγραφή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Τα ίδια αυτά στοιχεία συλλέγονται για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, και μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού καταστρέφονται.

Η απογραφή διαπιστώνει τα ανθρωπολογικά δεδομένα της καθημερινής ζωής, σχετικά με την οικονομία, την υγεία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την συγκρότηση των οικογενειών, την μετανάστευση, και το βασικότερο, τις πληθυσμιακές διακυμάνσεις εν όψει του καταγεγραμμένου προβλήματος της υπογεννητικότητας. Αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για εξελικτικές παρεμβάσεις στους ανωτέρω τομείς και πρακτικές με σκοπό την βελτίωση των κοινωνικών δομών και των κρατικών λειτουργιών.

Ζητείται…διάθεση

Ζητούμενο παραμένει η διάθεση των πολιτών προς απογραφή και η συμμετοχή σε αυτήν την διαδικασία, που τελείται ανά δέκα έτη από την ΕΛΣΤΑΤ.

Παρατηρείται εν προκειμένω μια άρνηση απέναντι σε αυτήν, που οφείλεται στην πανδημία και τα συναισθήματα εσωστρέφειας των πολιτών, οι οποίοι σε δυσχερή οικονομική κατάσταση – κορωνοχρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, οι περισσότεροι, δεν καταδέχονται να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που τα δελτία της απογραφής που έχουν αφεθεί έξω από την πόρτα διαμερισμάτων, απορρίπτονται στις σκάλες των πολυκατοικιών.

Διαβάστε περισσότερα:
Διαφήμιση