Αρχική Special Topics Ξεκινά η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ξεκινά η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

0
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI) - Μάσκες - Κράκεν
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ξεκινά από αύριο, Κυριακή 7 Νοεμβρίου και ως τα μέσα Δεκεμβρίου περίπου, η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 για όλη την ελληνική επικράτεια. Η απογραφή γίνεται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κάθε 10 χρόνια, συνήθως άνοιξη, φέτος όμως καθυστέρησε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Σκοπός της, η συλλογή πληροφοριών για τα άτομα που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και τα χαρακτηριστικά των κατοικιών τους.

Πώς θα γίνει;

Για πρώτη φορά η απογραφή θα γίνει ηλεκτρονικά, με τη διαδικασία της αυτοαπογραφής, ως εξής: 

  • Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα ένα φυλλάδιο/φάκελο, διπλωμένο και κλειστό, ο οποίος θα έχει μέσα τον έναν και μοναδικό κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.
  • Χρησιμοποιώντας αυτόν τον μοναδικό κωδικό αριθμό και τους κωδικούς taxis, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/ διευκρινίσεις.
  • Πρόβλεψη υπάρχει και για όσους πολίτες δεν θα μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες): αυτούς θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.
  • Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι, δε, υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορονοϊού COVID-19.
  • Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών διενεργείται βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Τι στοιχεία συλλέγονται;

  • Χαρακτηριστικά της κατοικίας (π.χ αριθμός δωματίων, σύστημα θέρμανσης, κ.λ.π).
  • Αριθμός ατόμων που διαμένουν στη συγκεκριμένη κατοικία και σύνθεση νοικοκυριού (συγγενικές σχέσεις, συγκατοίκηση, κ.λ.π).
  • Οικογενειακή κατάσταση, εκπαίδευση, απασχόληση μελών του νοικοκυριού.
  • Για πρώτη φορά θα συλλεχθούν στοιχεία και για άτομα που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό.
  • Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφομένους.

Πού θα απογραφούμε;

Στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μας. Η απογραφή δεν έχει να κάνει με τη δημοτικότητα (π.χ αν ψηφίζουμε στο χωριό μας, αλλά μένουμε στην Αθήνα). Είναι σημαντικό να αποτυπωθούν τα πραγματικά στοιχεία. Ας σκεφτούμε ότι η διεκδίκηση των διαφόρων προγραμμάτων επιδότησης έργων και δράσεων από πλευράς του δήμου στον οποίο κατοικούμε, θα γίνει με βάση την πληθυσμιακή του δυναμικότητα. 

Γιατί πρέπει να απογραφούμε;

Πρώτα – πρώτα γιατί μέσω της απογραφής, απαντάται το βασικό ερώτημα: «πόσοι είμαστε;». Επιπλέον, συλλέγονται σημαντικά δεδομένα για το επίπεδο εκπαίδευσης, την κατανομή του πληθυσμού, το είδος των κατοικιών και τις συνθήκες διαβίωσης. Τα δεδομένα αυτά, είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, την λήψη αποφάσεων, την επιστημονική γνώση και, εν τέλει την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.

Τις επόμενες ημέρες, οι απογραφείς, θα γυρίσουν πόρτα – πόρτα όλη την επικράτεια, αφήνοντάς σε κάθε κατοικία τον φάκελο. Έχουμε, λοιπόν, το νου μας να πάρουμε τον φάκελο που θα μας αφήσουν στην πόρτα μας και να προχωρήσουμε στη διαδικασία της αυτοαπογραφής. Γιατί (όπως έλεγε και ένα παλαιότερο σποτάκι της ΕΛΣΤΑΤ), «Ωραίοι είμαστε αλλά, πόσοι είμαστε;».

Διαφήμιση