Αρχική Ειδήσεις Απογραφή 2021: «Όλοι μετράμε» – Πώς γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία

Απογραφή 2021: «Όλοι μετράμε» – Πώς γίνεται ηλεκτρονικά η διαδικασία

0
Απογραφή 2021 - ΕΛΣΤΑΤ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Όλοι μετράμε» είναι το σύνθημα της φετινής απογραφής, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία συνοδεύει με video για τη διαδικασία απογραφής του πληθυσμού που ξεκίνησε χθες.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στο video της ανάρτησης, ο ίδιος ολοκλήρωσε τη διαδικασία της απογραφής για την οικογένειά του «πανεύκολα και γρήγορα. Μόνο με λίγα κλικ στον υπολογιστή μου. Σας καλώ να κάνετε το ίδιο. Έτσι η Πολιτεία θα διαθέτει τα σωστά δεδομένα για τον πληθυσμό και τις ανάγκες του, ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Να γνωρίζει τη δύναμη κάθε Περιφέρειας και δήμου, αλλά και την κατάσταση των νοικοκυριών, ώστε να φροντίζει καλύτερα για την προστασία και τη χρηματοδότησή τους. Σύμμαχός μας είναι και πάλι το gov.gr».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, «είναι μία ακόμα κατάκτηση του ψηφιακού κράτους».

Στο ίδιο video, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγεί ακριβώς τη διαδικασία της ηλεκτρονικής απογραφής. Πληροφορίες δίνει σχετικά και ο Αθ. Θανόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ.

«Όλοι μετράμε, λοιπόν, στην εθνική προσπάθεια, πάρτε μέρος στην απογραφή, ας δείξουμε ότι η Ελλάδα μετράει», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Πώς θα γίνει απογραφή

Για πρώτη φορά η απογραφή θα γίνει ηλεκτρονικά, με τη διαδικασία της αυτοαπογραφής, ως εξής:

  • Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι περίπου 60.000 απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ θα εναποθέσουν σε κάθε οικία, διαμέρισμα ή κατάλυμα ένα φυλλάδιο/φάκελο, διπλωμένο και κλειστό, ο οποίος θα έχει μέσα τον έναν και μοναδικό κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη κατοικία.
  • Χρησιμοποιώντας αυτόν τον μοναδικό κωδικό αριθμό και τους κωδικούς taxis, ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού θα μπορεί να εισέλθει στην ειδική εφαρμογή της Απογραφής, μέσω του www.gov.gr, ώστε να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του. Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις/ διευκρινίσεις.
  • Πρόβλεψη υπάρχει και για όσους πολίτες δεν θα μπορέσουν να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. μη εξοικείωση με νέες τεχνολογίες): αυτούς θα τους επισκεφτεί ο απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για να τους απογράψει με τη συνηθισμένη μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως συνέβη και σε προηγούμενες απογραφές.
  • Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όλοι οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, φέρουν, εκτός από την αστυνομική τους ταυτότητα, ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Είναι, δε, υποχρεωμένοι να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του Κορονοϊού COVID-19.
  • Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών διενεργείται βάσει κοινών μεθοδολογικών αρχών, κανόνων και προδιαγραφών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ενωσιακό δίκαιο (Κανονισμός ΕΚ 763/2008) καθώς και στο Νόμο 4772/2021 (Α’ 17).

Δείγμα του φυλλαδίου μοναδικού κωδικού που θα λάβουμε

Απογραφή 2021 - ΕΛΣΤΑΤ Απογραφή 2021 - ΕΛΣΤΑΤ

Διαφήμιση