Σύνταξη: ecozen.gr
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών που διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ κάθε 10 χρόνια καθώς έχει ξεκινήσει η διανομή των φακέλων/φυλλαδίων.
Οι δυνατότητες που δίνει πλέον η τεχνολογία αλλά και οι συνθήκες που επέφερε η πανδημία της νόσου του κορονοϊού COVID-19 οδήγησαν στην επιλογή της διαδικασίας της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής: ένας εκπρόσωπος του κάθε νοικοκυριού θα εισέλθει στην εφαρμογή http://www.gov.gr και χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς taxis και τον μοναδικό κωδικό της κατοικίας, θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο για την κατοικία και τα μέλη του νοικοκυριού του.
«Κάθε αρχή και δύσκολη», βέβαια, καθώς η διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι πρωτόγνωρη. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας (ιδιαίτερα ανάμεσα στις μεγαλύτερες ηλικίες), δεν είναι εξοικειωμένο με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Δεδομένου δε, ότι το κύριο βάρος της ενημέρωσης δόθηκε στα ηλεκτρονικά μέσα, αρκετοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν και η γενικότερη αίσθηση είναι ότι ένα «κλασσικό» τηλεοπτικό σποτάκι θα ήταν άκρως απαραίτητο καθώς η τηλεόραση εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο ενημερωτικό μέσο, ειδικά όσον αφορά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ δεν θα ζητηθούν κανενός είδους ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους απογραφομένους.
Τι πρέπει να προσέξουμε
- Αρχικά να έχουμε το νου μας να βρούμε το διπλωμένο και σφραγισμένο φυλλάδιο που ο απογραφέας άφησε έξω ή έριξε κάτω από την πόρτα μας. Ιδιαίτερα αν έχουμε στο σπίτι παιδάκια μικρής ηλικίας ή κατοικίδια που μπορεί να το περάσουν για παιχνίδι και να το καταστρέψουν. Το φυλλάδιο περιέχει τον μοναδικό κωδικό της κατοικίας χωρίς τον οποίο δεν είναι δυνατή η καταχώρηση των στοιχείων .
- Οι γείτονες είναι για να βοηθάει ο ένας τον άλλον: Αν έχουμε γείτονες σε προχωρημένη ηλικία που αδυνατούν να χειριστούν υπολογιστές ή γείτονες που δεν έχουν καλή επαφή με την ελληνική γλώσσα δίνουμε ένα χέρι βοήθειας: Εξηγείστε τους τι γίνεται, πώς γίνεται και βοηθήστε τους να έρθουν σε επαφή με τον απογραφέα. Αν έχετε το χρόνο, το μέσο και την καλή διάθεση, μπορείτε να τους βοηθήσετε να αυτοαπογραφούν. «Το ένα χέρι νίβει το άλλο»,που λέει και ο λαός.
- Η απογραφή δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία. Ενοικιαστές και ιδιοκτήτες απογράφουν το σπίτι στο οποίο κατοικούν.
- Ο καθένας μας απογράφεται στον τόπο που βρίσκεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπως γινότανε και στην απογραφή πόρτα-πόρτα. Αν δεν είμαστε τη στιγμή της απογραφής στον τόπο της μόνιμης κατοικίας μας απογραφόμαστε ως φιλοξενούμενοι.
- Απογράφονται και οι κατοικίες που είναι κενές (π.χ προσωρινά ξενοίκιαστες) καθώς και οι εξοχικές.
Δεν ξεχνάμε ότι η απογραφή δεν είναι μόνο υποχρεωτική αλλά και απαραίτητη. Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα χρησιμοποιηθούν για τη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, τη λήψη αποφάσεων, την επιστημονική γνώση και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Γιατί, «όλοι μετράμε».