Αρχική Special Topics 9+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Απογραφή 2021

9+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για την Απογραφή 2021

0
Απογραφή 2021 - ΕΛΣΤΑΤ
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της Απογραφής σε όλη τη χώρα. Στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, οι απογραφείς έχουν ήδη μοιράσει «πόρτα-πόρτα» τα σχετικά έντυπα με τον μοναδικό -για κάθε σπίτι- κωδικό αριθμό και δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά ακολουθείται η διαδικασία της ηλεκτρονικής «αυτοαπογραφής», είναι λογικό να υπάρχουν αρκετοί που βλέπουν με επιφυλακτικότητα τη διαδικασία, αλλά και άλλοι που δηλώνουν…«αρνητές». Μέχρι και καμπάνιες κατά της απογραφής έχουν εμφανιστεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης! 

Δυστυχώς, η συνομωσιολογία, βασικό «Σημείο των καιρών», φαίνεται ότι αγγίζει και την απογραφή. Πολλοί εγείρουν θέμα προσωπικών δεδομένων, άλλοι απορούν με τη χρησιμότητά της, άλλοι τη θεωρούν περιττή (έως ταλαιπωρία), άλλοι θέτουν θέματα ασφάλειας, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί, που δυσκολεύονται με τη χρήση των υπολογιστών.

Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή και ας προσπαθήσουμε να τα ξεκαθαρίσουμε, κυρίως όσον αφορά στις γενικές γραμμές της διαδικασίας αλλά και στο θέμα της ασφάλειας, είτε πρόκειται για ασφάλεια προσωπικών δεδομένων, είτε για την προσωπική ασφάλεια των πολιτών.

Τι είναι η Απογραφή και γιατί γίνεται τώρα;

Η Γενική Απογραφή είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια και μάλιστα , από το 1961 και έπειτα, με τον ίδιο πάνω κάτω τρόπο. Απογραφές πληθυσμού έγιναν και το 2011, το 2001, το 1991 κ.λ.π. Απογραφή διενεργείται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Φέτος, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2021.

Γιατί πρέπει να απογραφτώ;

Η συμμετοχή των κατοίκων της Χώρας στην Απογραφή είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα. Τα στατιστικά δεδομένα της Απογραφής Πληθυσμού – Κατοικιών, σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή στο σύνολο της Χώρας, είναι κρίσιμα για τη χάραξη πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών (όπως ο τομέας της υγείας, π.χ. λειτουργία νέων δομών υγείας, ο τομέας της εκπαίδευσης, π.χ. αριθμός σχολείων, ο τομέας των μεταφορών, κ.λ.π).

Πώς θα γίνει η απογραφή;

Φέτος, για πρώτη φορά, η απογραφή θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά. Δηλαδή, οι απογραφείς δεν θα επισκεφτούν ένα-ένα σπίτι για να πάρουν «συνέντευξη» από τον ένοικο αλλά θα παραδώσουν στον καθένα (είτε αυτοπροσώπως είτε ρίχνοντας το έντυπο κάτω από την πόρτα), τον μοναδικό κωδικό της κατοικίας. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: οι κωδικοί αντιστοιχούν σε κατοικίες και όχι σε ιδιοκτήτες. Αν διαθέτετε, για παράδειγμα κύρια και εξοχική η κάθε μια κατοικία έχει δικό της κωδικό. Ομοίως, αν είσαστε ενοικιαστής εσείς θα καταγράψετε την κατοικία με τον κωδικό που θα βρείτε στην πόρτα, όχι ο ιδιοκτήτης της.

Γιατί δεν παίρνει η ΕΛΣΑΤ τα στοιχεία από την εφορία ή άλλες δημόσιες αρχές;

Με την απογραφή συλλέγονται στοιχεία σε επίπεδο κατοικίας – νοικοκυριού και ατόμων. Τέτοια στοιχεία δεν διαθέτει η εφορία ή άλλες διοικητικές αρχές τα στοιχεία των οποίων δεν αφορούν σε όλο τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας. Επιπλέον, τα στοιχεία που συλλέγονται στην απογραφή δεν αφορούν σε εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία.

Τι στοιχεία συλλέγονται με την απογραφή; Ποιόν ενδιαφέρει πόσα δωμάτια έχει το σπίτι μου;

Με τη γενική απογραφή συλλέγονται στοιχεία αριθμητικά (συνολικός πληθυσμός, ανά φύλο, ανά ηλικία), αλλά και στοιχεία που αφορούν στο προφίλ των κάτοικων της χώρας (ηλικίες, μορφωτικό επίπεδο, απασχόληση, οικογενειακή κατάσταση) και ων νοικοκυριών. Ο αριθμός των δωματίων σε συνάρτηση με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού, το αν υπάρχει θέρμανση και ψύξη, υδραυλικές εγκαταστάσεις κ.λ.π, είναι στοιχεία που καθορίζουν το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού.

Θίγονται τα προσωπικά δεδομένα;

Στην απογραφή δεν καταγράφονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως οι θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις, ο σεξουαλικός προσδιορισμός κ.λ.π. Επιπλέον, τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω των Γενικών Απογραφών είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ. Τα έντυπα ερωτηματολόγια που θα συμπληρωθούν με στοιχεία των απογραφομένων φυλάσσονται ασφαλώς σε χώρους φύλαξης έντυπου υλικού της ΕΛΣΤΑΤ, στην Κεντρική Υπηρεσία και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Στατιστικής, και διατηρούνται εκεί για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος, το έντυπο υλικό καταστρέφεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ποιοι απογράφονται;

Όλοι όσοι κατοικούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και όσοι ήταν εν ζωή μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ας Οκτωβρίου 2021. Δηλαδή, όσοι απεβίωσαν ή όσοι γεννήθηκαν μετά τις 12 τα μεσάνυχτα της παραπάνω ημερομηνίας δεν απογράφονται.

Είναι δύσκολες οι ερωτήσεις;

Οι περισσότερες ερωτήσεις είναι απλές με ερωτήσεις κλειστού τύπου (δηλαδή δίνονται εκ των προτέρων οι απαντήσεις) και δεν απαιτούν να ψάχνετε τα…κιτάπια σας. Για παράδειγμα, στην ηλικία της κατοικίας, όσο πιο παλιά είναι τόσο πιο μεγάλο το εύρος οπότε δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε την ακριβή ηλικία του κτηρίου.

Στις ερωτήσεις που αφορούν τον τόπο κατοικίας και τον τόπο γέννησης έχει διαβαθμισμένες προεπιλεγμένες απαντήσεις. Επιλέγοντας, την Περιφέρεια (π.χ Κεντρικής Μακεδονίας), ανοίγουν οι σχετικές περιφερειακές ενότητες (π.χ Θεσσαλονίκης),στη συνέχεια οι δήμοι (βάσει του προγράμματος «Καλλικράτης»), οι δημοτικές ενότητες (δηλ. Οι πρώην δήμοι που συνενώθηκαν), και οι τοπικές κοινότητες (δηλ, τα διαμερίσματα ή οι κοινότητες), αν υπάρχουν. 

Μέχρι πότε πρέπει να κάνω την απογραφή;

Αν δεν δοθεί παράταση, η αυτοαπογραφή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια θα αναλάβουν δράση οι απογραφείς οι οποίοι θα επισκεφτούν ένα– ένα νοικοκυριό για να κάνουν την απογραφή με τον παραδοσιακό τρόπο σε όσους δεν το έκαναν ή σε όσους ζήτησαν βοήθεια γιατί αδυνατούν να αυτοαπογραφούν.

Στο έντυπο που παραδόθηκε σε κάθε κατοικία, εκτός από τον μοναδικό κωδικό απογραφής, υπάρχει και το τηλέφωνο στο οποίο μπορούν οι πολίτες να απευθυνθούν για να επικοινωνήσουν με τον απογραφέα τους.

Στον ιστότοπο της ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει, επίσης, σχετική ενότητα με τις συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις , στη διαδρομή: https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous-faq

Διαφήμιση