Αρχική COVID-19 Αλλαγές στην ενημέρωση Covid: Πόσο ακριβής είναι η καταγραφή θανάτων;

Αλλαγές στην ενημέρωση Covid: Πόσο ακριβής είναι η καταγραφή θανάτων;

0
νοσοκομείο - κρεβάτι - covid - Θανάτων
Εικόνα: Pexels/Daan Stevens
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αλλάξει η καθημερινή ενημέρωση των πολιτών για τον κορονοϊό, καθώς στο εξής θα γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε εμβολιασμένους και σε ανεμβολίαστους στους αριθμούς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης.

«Για να μπορούμε να δώσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα όσο αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου» όπως είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος για τα Χριστούγεννα.

Ζαούτης: Ο κορονοϊός θα γίνει εποχικός ιός

Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως θα γίνει ένας εποχιακός ιός που θα τον αντιμετωπίζουμε συνέχεια και το κύριο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. «Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε το διάστημα ανοσίας μετά την τρίτη δόση. Είναι πολύ πιθανό η τρίτη δόση να μας δώσει μια πιο μακρόχρονη ανοσία και θέλω να πιστεύω πως θα φτάσουμε στον χρόνο». Πολύ πιθανόν, να χρειάζεται ετήσια χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, είπε ο κ. Ζαούτης, υπογραμμίζοντας πως η πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

Πώς εκτιμούνται οι θάνατοι

Αναφερόμενος στο θέμα της θνησιμότητας ο κ. Ζαούτης, σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρίνουμε αν υπερεκτιμούμε ή δεν εκτιμούμε αρκετά τους θανάτους, γιατί δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος καταγραφής των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα για το οποίο προτίθεται να καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Για παράδειγμα στην Αγγλία, ο ορισμός του θανάτου από Covid είναι άτομα που πεθαίνουν από Covid εντός 28 ημερών, δηλαδή αν κάποιος είναι στη ΜΕΘ παραπάνω από 28 μέρες και πεθάνει δεν τον μετράνε σαν θάνατο από Covid. Ή στην Ισπανία πρέπει ο ασθενής για να καταγραφεί, να πεθάνει από Covid εντός των νοσοκομείων. Εμείς ακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας τον ορισμό του ΠΟΥ, όπου δεν υπάρχει τοπικός ή χρονικός περιορισμός» επεσήμανε ο κ. Ζαούτης.

Πόσο ακριβής είναι η καταγραφή των θανάτων;

Με το νέο κύμα της πανδημίας να είναι πραγματικότητα, και ο αριθμός των θανάτων λόγω της COVID-19 να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα έχοντας ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια, τον τελευταίο καιρό εγείρεται η απορία αν δηλώνονται πράγματι όλες οι απώλειες λόγω της πανδημίας, ή αν οι αληθινές απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν μια πρόσφατη δημοσίευση του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ που ανασκοπεί την εκτιμώμενη ακρίβεια στην καταγραφή των θανάτων λόγω της πανδημίας.

Πολλοί οι ανεξήγητοι θάνατοι

Το 2020, 51 χώρες κατέγραψαν κατά μέσο όρο 3.140 περισσότερους θανάτους πιθανά σχετιζόμενους με την πανδημία συγκριτικά με άλλες χρονιές, ενώ οι συγγραφείς σχολιάζουν ότι στην πραγματικότητα σε κάποιες χώρες ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι και τριπλάσιος και να μην έχει καταγραφεί σωστά, όπως στο Εκουαδόρ και τη Βολιβία, καθώς κάποιοι θάνατοι μπορεί να μην έχουν αποδοθεί στην πανδημία. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ανεξήγητων θανάτων για το 2020 αγγίζοντας τους 50.876. Ο λόγος των επιπρόσθετων θανάτων σε σχέση με το μέσο όρο άλλων ετών χρησιμοποιήθηκε για να προσδιοριστούν οι χώρες που πιθανά υποτιμούν τον αριθμό των θανάτων λόγω της πανδημίας.

Οι πιο πιθανές χώρες με ελλειπή καταγραφή – Η θέση της Ελλάδας

Οι πιο πιθανές χώρες που κατέγραψαν μικρότερο αριθμό θανάτων από τον πραγματικό ήταν η Βολιβία με 2,64 φορές περισσότερους θανάτους το 2020 σε σχέση με προηγούμενα έτη, το Εκουαδόρ με 2,53, το Περού με 2,17, ενώ ακολουθούν το Μεξικό (0,95), η Ινδονησία (0,94), το Ηνωμένο Βασίλειο (0,9), η Ισπανία (0,83). Αντίστοιχα λιγότερο πιθανές χώρες να «χάνουν» από την καταγραφή θανάτων σχετιζόμενων με την πανδημία ήταν η Ιαπωνία (0,01), η Δανία ( 0,03), η Νότια Κορέα (0,04), η Φινλανδία (0,07), αλλά και η Ελλάδα με 0,10 λόγω ανεξήγητων θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη καταδεικνύοντας την ορθή και πλήρη καταγραφή των θανάτων σχετιζόμενων με την πανδημία. Αναφορικά με τα ποσοστά, το Περού είχε 160% περισσότερους ανεξήγητους θανάτους και χώρες όπως η Ισπανία, το Μεξικό και η Πολωνία είχαν αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ 50% και 100%, ενώ οι ΗΠΑ βρέθηκαν περίπου στη μέση της λίστας με 9,5%  επιπρόσθετους θανάτους.

Ορισμένες χώρες με πολύ αυστηρά μέτρα κατέγραψαν κατά μέσο όρο 59% περισσότερους ανεξήγητους θανάτους. Επιπλέον, χώρες με ανεπαρκείς ιατρικές δομές να διαχειριστούν την πανδημία πιθανά κατέγραφαν λιγότερους σχετιζόμενους θανάτους, με κατά μέσο όρο 53% επιπλέον ανεξήγητους θανάτους, ενώ χώρες με καλύτερη υποδομή πριν την πανδημία είχαν αντίστοιχο ποσοστό στο 23%.

Αναγκαία η κοινή μέθοδος καταμέτρησης

Συμπερασματικά, η εγκυρότητα της καταγραφής των θανάτων σχετιζόμενων με την πανδημία COVID-19 φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την κοινωνικο-οικονομική στάθμη κάθε χώρας όσο και με τη σφοδρότητα των αρχικών κυμάτων της πανδημίας COVID-19 σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί η έλλειψη κοινά αποδεκτών ορισμών σχετικά με την απόδοση και τον υπολογισμό των θανάτων λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας για τον καθορισμό αιτιώδους συσχέτισης μεταξύ ενός θανάτου και της υποκείμενης λοίμωξης COVID-19 ή για το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από τη διάγνωση της COVID-19 έως το θάνατο για να αποδοθεί στον SARS-CoV-2.

Η ενοποίηση των ορισμών σε διεθνές, ή τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κρίνεται επιβεβλημένη.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση